Aby sa z raja nestalo peklo: 5 metropol, kam nikdy necestujte sami!

2021-10-05 00:00:00 |   |    | 

Zem je nádherné miesto, ktoré sa skutočne oplatí spoznávať. Každá nová cesta nás obohacuje, pomáha nám rozširovať obzory a vidieť seba aj celý svet reálnejšou optikou. Nikdy by to však nemalo byť za cenu nepríjemných zážitkov, preto je vždy dôležité dodržiavať niekoľko zásad. Napríklad necestovať do niektorých miest osamote.



 

Na svete je bohužiaľ množstvo miest, kde si na seba treba dávať väčší pozor ako inde. A nie sú to len krajiny, kde zúri vojnový konflikt či terorizmus. Veľké nebezpečenstvo vám hrozí aj v mestách, kam každý rok zavíta množstvo turistov. Do týchto by ste nikdy nemali jazdiť osamote.

 

BOGOTA, KOLUMBIA   

Rušná Bogota je priemyselným centrom Kolumbie, ktoré ročne navštívia desaťtisíce cudzincov. Do celého sveta sa odtiaľto vyváža tá najjemnejšia káva a nádherné kvety a pritom je to pre západných turistov jedno z najnebezpečnejších miest na svete, kde nie sú ničím výnimočným ani únosy. Teroristické organizácie, drogové kartely a ozbrojené pouličné gangy pôsobia po celej krajine, najviac sa ich však sústreďuje práve v hlavnom meste. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) odporúča vyhýbať sa okázalému obliekaniu a správaniu, necestovať v noci a nepodnikať cesty mimo hlavných ťahov.

 

MEXICO CITY, MEXIKO

Mexiko ponúka návštevníkom nádherné more a zaujímavé historické pamiatky, pri jeho návšteve však treba byť ostražitý. V krajine je vysoká kriminalita a turistom tu hrozia krádeže, útoky a, podobne ako v Kolumbii, aj únosy. Najhoršia situácia je v hlavnom meste, predovšetkým v jeho okrajových častiach. Pozor si však treba dávať aj v centre - MZVaEZ SR odporúča pohybovať sa len po hlavných trasách a po zotmení použiť taxík (nie však voľne jazdiaci, ale hotelový alebo ten s pevným stanoviskom, resp. radiotaxi). Na vychádzky po meste je lepšie mať nenápadné oblačenie a nenosiť pri sebe nič, čo zbytočne púta pozornosť zlodejov (drahé hodinky, šperky a podobne).

 

LIMA, PERU

Jedno z najstarších miest v Južnej Amerike a vstupná brána k slávnemu Machu Picchu je prvou zastávkou  drvivej väčšiny návštevníkov Peru. To využívajú aj zločinci. Na nepozorných turistov číhajú najmä falošní taxikári a zlodeji peňazí, dokladov či celých batohov, na odľahlejších miestach však hrozia aj únosy. MZVaEZ SR preto v Lime neodporúča vychádzky po zotmení.

 

DILIÍ, INDIA

Dilií je so 14 miliónmi obyvateľov najväčším, no aj najnebezpečnejším mestom Indie. V niektorých regiónoch krajiny je dlhodobo zvýšené riziko teroristických útokov a v lacných hoteloch, vo vlakoch a pri pouličnej výmene valút často dochádza k okradnutiu turistov. Najväčšie nebezpečenstvo však hrozí ženám, ktoré sú častým cieľom sexuálnych útokov. V žiadnom prípade by preto nemali cestovať osamote, najmä nie večer a v noci a po opustených uliciach, cestách či plážach.

 

JAKARTA, INDONÉZIA

Indonézia patrí vďaka svojim prírodným krásam k obľúbeným turistickým destináciám. Málokto si však uvedomuje, že v krajine pretrváva hrozba terorizmu a v niektorých provinciách aj separatistické konflikty. Veľvyslanectvo SR v Jakarte osobitne neodporúča vstupovať na územie provincie Aceh. Aj v hlavnom meste sa však zvýšili počty ozbrojených vlámaní, únosov a prepadnutí, pri ktorých sa páchatelia bez váhania dopúšťajú hrubého násilia za použitia strelných a sečných zbraní.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa