Ďalšie prekvapenie Chorvátska: Pri Dubrovníku nájdete dvojča Veľkého čínskeho múru

2016-10-12 00:00:00 |   |    | 

Ston je malá dedinka na polostrove Pelješac, asi 50 kilometrov od slávneho Dubrovníka. Býva tu síce len 2400 obyvateľov, no tí sa môžu pochváliť skutočným unikátom – najdlhším obranným múrom v Európe. Ak ste sa niekedy túžili poprechádzať po Veľkom čínskom múre, no nemáte možnosť cestovať tak ďaleko, možno vám bude stačiť aj ten chorvátsky.



 

Dejiny Stonu sú veľmi bohaté. Najstaršie záznamy hovoria o osídlení v rímskych dobách, kedy sa nazýval Turris Stagnil. V stredoveku bolo mestečko biskupským sídlom a v roku 1333 sa Ston stal súčasťou Dubrovníckej republiky (Ragusa). Práve tá mala na zabezpečení tejto lokality veľký záujem a významne prispela k vybudovaniu obranného múru. Ten nemal chrániť len hranicu republiky, ale aj výnosné saliny, ktoré sa tu nachádzali.

Stavbu mohutného a dômyselného obranného systému zabezpečovali v 14. až 17. storočí slávni stavitelia z viacerých európskych krajín. Tí vybudovali 7-kilometrové hradby, 3 pevnosti, 6 polkruhových bastiónov, 10 okrúhlych a 31 hranolových veží. V jednej časti múry obklopuje aj vodná priekopa. V čase svojho dokončenia bol obranný systém nielen najdlhším v Európe, ale po  slávnom Veľkom čínskom múre aj na svete.

So zánikom Dubrovníckej republiky však čakali ťažké časy aj tento takzvaný „Európsky čínsky múr“. Skazu dokonali počas Rakúsko-Uhorska, keď materiál z neho používali na stavbu škôl, verejných budov a víťazného oblúka na počesť cisára. Dodnes sa z hradieb zachovalo približne 5,5 kilometra.

Turistom je sprístupnený asi kilometrový múr, ktorý bezprostredne obklopuje Ston. Prejsť sa môžete až do mestečka Mali Stan, treba však počítať so značným prevýšením. Vďaka nemu sa vám ale naskytnú výhľady, ktoré za tú námahu jednoznačne stoja. Vstupné je 40 kún.

Za návštevu stojí aj samotný Ston, ktorý vznikol ako najväčší urbanistický projekt svojej doby. Vybudovali ho na základe plánov dubrovníckej vlády z roku 1335 a dodnes patrí k mestám s najlepšou štruktúrou. Tvorí ho pätnásť blokov po desiatich domoch oddelených šesť metrov širokými hlavnými ulicami a dva metre širokými vedľajšími kolmými ulicami. Turistov sem však okrem architektúry láka aj gastronómia - Ston sa preslávil najmä lahodnými jedlami z plodov mora.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa