Hry o tróny: Nasledujte stopy najobľúbenejších filmových hrdinov

2016-11-26 00:00:01 |   |    | 

Knižná edícia a seriál Hry o tróny sa stali kultovou záležitosťou. Ich fanúšikovia sa stretávajú na premiérach nových dielov, neustále vzrušene diskutujú na rôznych podujatiach a združujú sa aj počas dovoleniek, ktoré trávia na miestach, kde sa nakrúcali jednotlivé diely. Ak aj vy túžite vidieť tieto lokality na vlastné oči, napíšte si na zoznam tieto destinácie.



 

Island

Éterická a jedinečná krajina je ako stvorená pre nakrúcanie podobných diel ako sú Hry o tróny. V seriáli sa často objavoval najmä najväčší ľadovec v krajine - Vatnajökull, ktorý sa prezentoval ako oblasť za vysokým múrom, s večnou zimou a ľadovcami. Rovnako to vyzerá na Islande i v realite a  a okrem Hier o tróny sa tam nakrúcalo aj niekoľko ďalších filmov. Známy seriál však spájajú na Islande aj s ďalšími dvoma lokalitami - oblasťou Dimmuborgir a nádherným národným parkom Thingvellir, kde sa začali odvíjať prvé dejiny tohto ostrova.

Dovolenku na Islande môžete doplniť absolvovaním Zlatého okruhu. Ten vedie od Reykjaviku a postupne si na ňom pozriete všetky hlavné atrakcie krajiny. Okrem spomínaných Vatnajökull k nim patrí skalný útvar Dimmu Borgir pri jazere Mývatn, národné parky s gejzírmi, vodopády a kúpanie v Modrej lagúne. Island je tiež skvelým miestom na pozorovanie polárnej žiary. Počas zimných mesiacov organizujú pravidelné tour, na ktorých vám sprostredkujú tento unikátny zážitok.

 

Severné Írsko

Tri lokality spojené s Hrami o tróny nájdete v Severnom Írsku. Top atrakciou v tomto smere je The Dark Hedges, ktorá je v sérii známa ako Kingsroad. Cesta, ktorú dramaticky lemujú po oboch stranách vysoké stromy s poprepletanými konármi je tiež veľkým lákadlom pre fotografov. Zaujímavosťou je, že až do nakrúcania seriálu bola táto oblasť takmer neobývaná. Po jej spopularizovaní sa nielen zvýšil turistický záujem, ale nasťahovalo sa sem aj niekoľko nových obyvateľov. V Severnom Írsku nájdete tiež populárny Zimohrad, ktorý sa v skutočnosti nazýva hrad Audley v county Down. Od prvého natáčania sa stal doslova kultovou záležitosťou.

Filmový Sever sa lokalizuje aj do oblasti írskeho lesa Tollymore. Nájdete ho neďaleko mesta Newcastle a len hodinu jazdy od legendárneho Zimohradu. Z Dublinu robia viaceré spoločnosti tour zamerané presne na tieto lokality, kde vás priamo vezmú na miesta natáčania a vy nemusíte hľadať po okolí. Spojte tieto návštevy zároveň s výletom na rovnako magické pobrežie Giant`s Causeway alebo sa prejdite po Carrick-a-rede, teda lanovom moste, ktorý vedie ponad more.

 

Chorvátsko

Druhá séria Hier o tróny sa vo veľkej miere odohrávala v Chorvátsku. Štáb našiel ideálne podmienky najmä v okolí Dubrovníka a Splitu. Už beztak populárne destinácie získali ešte na väčšej obľube. V oboch prípadoch poslúžili ich staré historické mestské hradby. V Dubrovníku sa nakrúcalo čiastočne na pevnosti Lovrijenac a v arboréte Trsteno. V prípade Splitu si vybrali lokalitu Šibenik, ktorá predstavovala Sedem kráľovstiev. V ďalších sériách sa však upustilo od filmovania v tejto oblasti, za čo mohol čiastočne aj vysoký záujem fanúšikov o hlavné hviezdy Hier o tróny. Z toho dôvodu sa presunuli na Maltu, kde našli veľmi podobné priestory.

 

Maroko

Tretia séria seriálu sa presťahovala do Maroka. Hlavným strediskom filmárov boli štúdiá Atlas film, kde sa nakrúcali aj filmy ako Babel alebo Gladiátor. Veľkej slávy sa po Hrách o tróny dočkalo aj prístavné mesto Essaouira, kde našiel svoj domov Astapor z týchto fantazijných príbehov. I v tomto prípade sa po odchode štábov dosiahol želaný efekt u turistov a Essaouira získala hneď po Marrákeši pozíciu druhej najobľúbenejšej destinácie v krajine.

 

Škótsko

Škótska vysočina je priam ako stvorená pre podobne ladené filmy a seriály. I keď sa tam neodohrávalo až toľko scén, predsa len dokonale zapadli do celého koloritu. Konkrétne v národnom parku Trossachs našli vhodné miesto pre oblasť patriacu rodu Starkov. V okolitej pahorkatine sa potom natáčali aj niektoré dodatkové scény a slúžila tiež ako kulisa k viacerým putovaniam hlavných hrdinov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa