Najväčšie zrkadlo sveta je nádherné: Podľa legendy však vzniklo zo sĺz

2016-11-16 00:00:01 |   |    | 

Soľná pláň Salar de Uyuni patrí k najvýnimočnejším miestam na svete. V období sucha vyzerá ako snehom pokrytá nekonečná rovina kdesi za polárnym kruhom. V období dažďov ho však zaleje voda a jeho nehybná hladina sa mení na najväčšie zrkadlo sveta. Obloha sa v ňom odráža tak bezchybne, že neviete, kde začína a kde končí.



 

PÔSOBIVÉ ČÍSLA

Najrozľahlejšia soľná planina na svete sa nachádza na juhozápade Bolívie vo výške 3656 metrov nad morom. Pokrýva plochu neskutočných 10 582 kilometrov štvorcových a obsahuje asi 10 miliárd ton soli. 25 tisíc z nich sa ročne vyťaží. Voda pod soľnou krustou je zas zásobárňou lítia - nachádza sa tu 50 - 70 percent celosvetových zásob.

 

MÝTY A LEGENDY

Asi pred 35 000 rokmi bola táto oblasť súčasťou obrovského prehistorického jazera s názvom Lago Minchín, ktoré pokrývalo takmer celú juhozápadnú Bolíviu. Postupne však pod ostrým andským slnkom vyschlo a zostali po ňom len dve jazerá (Poopó a Uru Uru) a dve soľné pláne. Jednou z nich je aj Salar de Uyuni. Tá je po celý rok pokrytá hrubou soľnou krustou, no v období dažďov ju zaleje voda z jazera Poopó. Vtedy sa mení na najväčšie prírodné zrkadlo sveta.

Podľa miestnej legendy vznikla soľná planina inak. Okolité hory Kusina, Kusku a Tunupa boli vraj kedysi obrovskými ľuďmi. Jedného dňa Kusku podviedol svoju manželku s Kusinou a nešťastná Tunupa, ktorá práve dojčila ich syna, začala usedavo plakať. Jej slzy sa zmiešali s materským mliekom a zaplnili Salar de Uyuni.

 

TIPY & TRIKY

Najlepším a najobľúbenejším spôsobom, ako si vychutnať krásy jazera naplno, je preskúmať ho terénnym autom. Veľkú pozornosť však treba venovať výberu správneho tour operátora. Fatálne nehody, spôsobené vozidlami v zlom stave a neskúsenými vodičmi, tu nie sú ničím výnimočným.

Najlepšia doba na návštevu Salar de Uyuni závisí na tom, čo chcete zažiť. Garancia dobrého počasia je od júla do októbra, no uvidieť jazero ako najväčšie zrkadlo sveta sa vám podarí len od marca do apríla.

Výlet si obyčajne vyžaduje aspoň jedno prenocovanie, a tak je dôležité zbaliť si teplé oblečenie a spací vak. Nevyhnutnosťou je aj opaľovací krém, nakoľko soľný povrch odráža viac slnečného žiarenia.

Dobrodružní cestujúci mohli kedysi prespať v soľnom hoteli, kde boli z toho materiálu vyrobené aj postele, stolíky či splachovacie záchody. Dnes však už kvôli negatívnym vplyvom na životné prostredie slúži len ako netradičné múzeum.

 

Autor: Zuzana Fialová, ako

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa