Najtajuplnejšie miesta sveta: Kde má základňu UFO a kadiaľ sa vstupuje do pekla?

2016-11-21 00:00:01 |   |    | 

Nie sú to tie najkrajšie pláže planéty, dokonca to nie sú ani nádherné zasnežené hory. A napriek tomu priťahujú turistov. Tí sem stále prúdia a snažia sa odhaliť tajomstvo, ktoré sa zatiaľ nikomu rozlúsknuť nepodarilo. Ako vznikla Brána do pekla v Strednej Ázii a čo má spoločné UFO s austrálskou oblasťou 51? A ktoré ďalšie tajuplné miesta nás tak fascinujú?



 

Na týchto miestach skrátka nemôžete relaxovať a pritom počúvať šum morských vĺn alebo podávať fyzické výkony, s ktorými sa pochválite medzi športovcami vám podobnými. Tieto miesta musíte urputne objavovať a dobývať ich. Pusťme sa do toho.

 

Veľkonočný ostrov, to nie sú len hlavy

Patríte k tej väčšine populácie, ktorú absolútne uchvátili sochy na Veľkonočnom ostrove s hlavami a hrudníkmi čnejúcimi k nebu? V tom prípade ste možno onemeli od úžasu, keď sa prišlo na to, že pod zemou sú ich celé telá.

Veľkonočný ostrov, v domorodom jazyku Rapa Nui, leží asi 3 600 kilometrov západne od pobrežia Južnej Ameriky. Na 163 štvorcových kilometroch tu žije asi 6 tisíc ľudí a s nimi i niekoľko stoviek podivných sôch moai. Prví obyvatelia tu podľa všetkého boli až v 6. storočí, v 19. storočí ich zostal v dôsledku tuberkulózy, kiahní, vojen a aktivít otrokárov len zlomok. Po pôvodných 10 tisícoch tu však zostalo i niečo, nad čím zvyšku celého sveta zostáva rozum stáť.

Gigantické sochy, o ktorých nikto nevie prečo vznikli a čo majú symbolizovať, ľudstvo fascinujú už od doby, kedy sa o nich dozvedelo. Vieme o nich, že sa nachádzajú na mnohých miestach na ostrove, stoja na kamenných plošinách nazývaných ahu a niektoré už zďaleka nie sú v pôvodnom stave – k poškodeniu časti z nich prispeli klimatické javy, iné poničili ľudia zámerne počas vojen.

Sôch je na ostrove celkovo 887 a tie najväčšie z nich dosahujú výšku 12 metrov a váhu až 90 ton. Ku všetkým sa turisti voľne dostávajú, s výnimkou tých, ktoré stoja na posvätnej pohrebnej plošine. Najznámejšia je 200 metrov dlhá Ahu Tongariki. Zatiaľ čo nad zemou turisti obdivujú hlavy a hrudníky, pod zemou sa nachádzajú i zvyšky tiel.

Vedci sa domnievajú, že sochy v minulosti slúžili ako posvätné miesta a vznikali ako tzv. sochové chrámy. Na nájdených doštičkách sa nachádzajú nápisy v jazyku rongo-rongo, ktoré možno celú podstatu sôch vysvetľujú, ale vedci jazyk doposiaľ nerozlúštili, takže vyriešenie záhady sa zatiaľ nekoná.

 

Údolie smrti – najteplejšie a najsuchšie miesto Severnej Ameriky, kde kamene cestujú samy

Údolie smrti je jedným z najnavštevovanejších miest USA. A jednou z jeho najvýznamnejších atrakcií je soľné jazero Badwater Basin. To leží v úrovni 86 metrov pod hladinou mora, vďaka čomu je najnižšie položeným miestom v Severnej Amerike a druhým najnižšie položeným miestom na západnej pologuli, hneď po argentínskom Laguna del Carbón.

Údolie smrti je tým najteplejším a najsuchším miestom na svete. Teploty tu počas leta bežne dosahujú 47-50°C, najvyššia nameraná teplota je tá z roku 1913, kedy tu bolo poriadne horúco, a to presne 56,7 °C.

Kde je najsuchšie miesto na svete?

Death Valley je najsuchším miestom v Severnej Amerike, ale tým najsuchším miestom na svete je Arica v Chile. Hodnoty zrážok tu ľudia merajú už dlho a vytvorením priemeru ročného úhrnu zrážok medzi rokmi 1911 a 1949 došli odborníci k záveru, že práve Arica je so svojimi 0,7 mm zrážok ročne tým najsuchším miestom planéty.

 

K takým horúčavám dochádza nielen preto, že Údolie smrti leží na okraji Mohavskej púšte, ale tiež preto, že sem dole okolité vysoké hory neprepúšťajú chladný vzduch. V letných horúčavách sa preto často stáva, že keď začne pršať, kvapky vody vyschnú ešte skôr, než stihnú dopadnúť na zem.

To, čo Údoliu smrti pridáva na vážnosti a tajuplnosti, je však hlavne vyschnuté jazero Racetrack Playa, po ktorého povrchu sa pohybujú asi dve stovky kameňov. A nikto nevie, ako a prečo k tomu dochádza. Veď niektoré vážia i 300 kilogramov! Nech sa vedci snažili ako chceli, žiadnu z hypotéz dostatočne nedokázali. Jedna z nich napríklad počítala s dažďovou vodou a veľmi silným vetrom, v dôsledku ich pôsobenia potom mal na zemi vznikať klzký povrch, po ktorom sa kamene pohybovali a doposiaľ bez vysvetlenia pohybujú.

A nakoniec – ako by ste si vysvetlili to, že na najsuchšom mieste Severnej Ameriky čas od času vyrastú milióny divých do žlta sfarbených kvetov? Ich semená sú ukryté pod špeciálnou vrstvou, vďaka ktorej nevyklíčia, dokiaľ nie je dostatočne vlhko. Potom dôjde k nádhernej ukážke toho, aká je príroda fantastická a dokáže sa sama o seba pekne postarať.

 

Brána do pekla v Turkménsku, ktorá horí už vyše 40 rokov

V Turkménsku, v jednej z doposiaľ málo objavovaných krajín Strednej Ázie, v blízkosti dediny Darvanza, asi 260 kilometrov severne od mesta Ašchabad vás ohromí gigantická diera v zemi, z ktorej stále šľahajú plamene, a to už od roku 1971. Súdruhovia tu totiž urobili chybu.

Práve v roku 1971 tu skúmali ložiská plynu za pomoci vrtnej plošiny, ktorá sa im zrútila do jednej z dutín. Následne sa zrútilo podložie a poškodenie izolačných vrstiev malo za následok masívny únik plynu z podzemia. Geológovia si vtedy mysleli, že keď miesto zapália, nezostane po nejakej nehode o pár dní ani pamiatka, lenže čo čert nechcel – miesto horí dodnes.

Brána do pekla je hlboká asi 20 metrov a má priemer 70 metrov. Vďaka svojmu vzhľadu sa stala jedným z najnavštevovanejších miest nielen v Turkménsku, ale i v celej oblasti Strednej Ázie.

Objavte 10 svetových krás za 26 dní!

Snili ste až doteraz o ceste okolo sveta, ale nikdy ste sa neodvážili vydať sa na ňu na vlastnú päsť? Báli ste sa prestupov na letiskách, nevyhovujúceho ubytovania, zložitej komunikácie a jazykových bariér? V tom prípade sa oboznámte s Cestou okolo sveta 2017, ktorá sa koná vďaka CK ESO travel.

Cestovná kancelária sa postará absolútne o všetko. Po celú dobu s vami bude česky hovoriaci personál, pozriete sa na také úžasné miesta, ako sú Bahamy, Cookove ostrovy, Austrália, Nová Kaledónia, Singapur a ďalšie, poletíte vlastným súkromným lietadlom, takže nebudete čakať vy na lietadlo, ale obrovský dopravný prostriedok bude tentoraz čakať na vás.

Boeing 737-800 je navyše špeciálne upravený, aby poskytoval perfektné a komfortné zázemie. Namiesto 189 klasických sedačiek na vás čaká 64 pohodlných kresiel, milý personál, skúsení piloti a delegát, ktorý vás nikde a nikdy nenechá bezprizorne stáť. Túto dovolenku si jednoducho maximálne vychutnáte.

Zistite o Ceste okolo sveta 2017 viac!

 

V austrálskej „Area 51“ sa vraj tiež nachádza základňa UFO

Znie to možno dosť potmehúdsky a neuveriteľne, ale verte, že sú medzi nami takí, ktorým to skrátka nedá spať. Tajná vojenská základňa a sledovacia satelitná stanica Pine Gap v Austrálii, ležiaca asi 20 kilometrov juhozápadne od Alice Springs, je vraj základňou mimozemšťanov na Zemi a často nad ňou možno vidieť UFO. Podľa doterajších teórií spolupracujú mimozemšťania s ľuďmi na tvorbe ohromných podzemných chodieb a ďalších základní. A prečo toľko podivuhodných teórií? Nikto z povolaných nechce povedať, prečo vlastne základňa vznikla a čo sa v nej odohráva…

 

Inzertné oznámenie:

Objavte tajuplné miesta na ceste okolo sveta!

Spoznajte úchvatné tajuplné miesta planéty počas jednej cesty okolo celého sveta. Za 26 dní navštívite 10 lokalít a každá vás nadchne niečím iným. Malá ochutnávka: Chile, Veľkonočný ostrov, Austrália, Bahamy… Tak čo hovoríte?

 

Lietadlo? Jedine gilotínou!

Čo má spoločné UFO, gilotína a lietadlo? Na prvý pohľad nič….snáď okrem toho, že UFO i lietadlo dokáže lietať.... Stále žiadny nápad? Nenechajte sa ďalej napínať a prečítajte si článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Navštívte najlepšie miesta USA počas jednej dovolenky!

New York, Niagarské vodopády, Údolie smrti, Grand Canyon… Nič menšie vás na vašej budúcej dovolenke nečaká, stačí si len dobre vybrať. Pozrite sa počas 17 dní na tie najbáječnejšie miesta, ktorými sa Spojené štáty právom hrdia, a vytvorte si spomienky na celý život.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: Eso travel / ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa