Obrazom: Najdrahšia korenina sveta pochádza z Iránu

2016-12-07 12:00:00 |   |    | 

Stačí malé množstvo a jedlo získa nezameniteľnú chuť, nádhernú vôňu a zaujímavú farbu. Milujú ho Španieli, Francúzi aj Taliani, v Indii je súčasťou sladkostí i zmrzliny. V slovenskej kuchyni sa šafran využíva pomenej, je totiž najdrahším korením na svete.



 

V súčasnosti sa vyše 95% celkovej svetovej produkcie šafranu pripisuje Iránu. Jeho pestovanie a najmä zber je veľmi náročné, práve preto je cena tohto korenia taká vysoká. Správna zrelosť trvá pomerne krátko a blizny sa oberajú výhradne ručne. Na kilogram šafranu je navyše potrebných až okolo 75 000 kvetov.

Šafran však okrem vynikajúcej chuti obsahuje viacero cenných látok ako vitamíny skupiny B, flavonoidy, karotén a éterické oleje. Môžete ho použiť na dochutenie jedál a aj na prípravu čaju. Pre aromatickosť a horkú chuť, ale aj vedľajšie účinky (dávka nad 10 g je toxická), sa používa len v malých množstvách. Šafran pomáha pri trávení, dýchacích problémoch, kŕčoch, detoxikuje obličky, pečeň a celkovo posilňuje imunitný systém. Ocenia ho aj ľudia so sklonom k depresii, pretože vplýva na tvorbu serotonínu.  

Iránskym robotníkom v meste Torbate Hejdaríje však pripomína len mravenčiu prácu a nekončnú drinu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa