Fascinujúci zážitok: Blízke stretnutie s ohrozeným kahauom nosatým

2017-01-05 00:00:01 |   |    | 

Prechádzame úzkou cestičkou obklopenou ševeliacimi palmami. Blíži sa čas kŕmenia a nosaté opičky, rarity tejto oblasti, sa okolo nás pomaly zhlukujú do menších skupiniek. Zbiehajú sa, aby sa nám ukázali. Nenechajú sa nami rušiť. Na ľudí sú zvyknuté a predsa len sa blíži kŕmenie, kvôli ktorému trochu toho súkromia pokojne obetujú. Sme v opičom raji.



 

Unikátnu rezerváciu Proboscis Monkey Sanctuary nájdete zhruba 40 kilometrov od Sandakanu, uprostred mangrovových lesov Bornea. Rezerváciu založili v roku 1990 vo vnútri palmovej plantáže, ktorá teraz zaberá zhruba štyristo akrov. Rezervácia vytvára domov pre obľúbený druh opíc kahauy nosaté, ktoré sú vo svete známe ako Proboscis Monkey.

 

Podľa nosa poznáš kahaua

Že by ste túto roztopašnú opičku prehliadli, toho sa báť nemusíte. Hneď na prvý pohľad vás na nej totiž upúta jej nos obrovských rozmerov a nevšedného tvaru, ktorý tak trochu pripomína uhorku. Samčia uhorka smeruje dole, tá samičia je o niečo zakrpatenejšia a je otočená hore.

Niekomu môžu nosy kahauov pripadať roztomilé, inému snáď až komické. Jedno je však isté – majiteľov tohto nosa na našej planéte rozhodne nie je veľa. Podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) patrí tento druh úzkonosých primátov medzi všeobecne ohrozené. Stretnúť sa s nimi takto zblízka je niečo, čo sa len tak niekde neprihodí. Takú šancu máte len na niekoľkých miestach sveta.

Pokiaľ vystihnete kŕmenie, ktoré prebieha na dvoch miestach rezervácie (jedna sekcia o 9:30 a 14:30, druhá o 11:30 a 16:30), môžete sa tešiť na nezabudnuteľnú šou, pri ktorej opice robia všetko preto, aby dostali svoju obľúbenú maškrtu. Prosíkajú, skáču po plechovej streche prístenkov, robia opičky, strúhajú bizarné grimasy a vôbec hrajú vizuálne príťažlivé divadlo, ktoré vyčaruje úsmev na tvári i tomu najväčšiemu pesimistovi.

 

Ekologická rezervácia chrániaca prirodzené prostredie opíc

V reakcii na zmenšujúci sa životný priestor opíc vznikajú tunajšie rezervácie, ktoré majú za cieľ jediné – ochrániť miestnych zástupcov fauny a flóry, pre ktorých je dažďový prales domovom. Iné to nie je ani v prípade Proboscis Monkey Sanctuary, ani pokiaľ ide o neďalekú rezerváciu orangutanov.

Pokiaľ si chcete vyčíňanie opíc vychutnať so všetkým, čo k tomu patrí a zároveň nezapadnúť v dave, odporúčame rezerváciu navštíviť hlavne v popoludňajších hodinách, kedy sa davy návštevníkov značne zriedia. Na vyvýšené pódiá, na ktorých prebieha blízke stretnutie „tretieho“ druhu, vedú drevené cestičky. Pokiaľ čakáte, že opičiakov uvidíte len cez ďalekohľad, budete príjemne prekvapení. Na týchto miestach totiž už pravdepodobne budú čakať, kontakt s turistami je pre ne obľúbená zábava, ktorú si vychutnávajú obe strany.

Prečo majú taký veľký nos

Kahau nosatý je vďaka svojmu nosu medzi primátmi jedinečný. Nos dospelého opičiaka môže merať až 18 centimetrov. Len opičiaka, pretože samičky majú omnoho menšie vonkajšie čuchové ústrojenstvo. Tie veľké ich však lákajú. Samce s väčšími nosmi u nich majú oveľa väčšiu nádej na úspech než menej obdarení konkurenti.

To však nie je hlavný dôvod ich nezvyklého vzhľadu. A pokiaľ si myslíte, že obrovské nosy slúžia na čuchanie a vyhľadávanie šťavnatých ovocných plodov, mýlite sa. Kahauy prekvapivo nemajú oveľa lepší čuch než iné primáty.

„Uhorka“ uprostred tváre im slúži hlavne na komunikáciu. Rezonancia v obrovskom nosnom priestore má na svedomí zvláštny zvuk, ktorým sa zástupcovia tohto živočíšneho druhu vzájomne varujú pred nebezpečenstvom.

 

Až 300 opíc a nos známy z Harryho Pottera

V rezervácii nájdete vyše 300 opíc, ktoré patria k dvom rodinným klanom. Tie však na kŕmenie nikdy neprídu spoločne, z čoho možno usudzovať, že vzťahy medzi nimi sú dosť napäté. Na hostine, ktorej súčasťou sú palacinky, bobule, ale i čerstvé ovocie, sa zúčastní zhruba päť až sedem desiatok zástupcov jedného či druhého rodu. I tak kŕmenie poskytuje jedinečnú šou, ktorá vás očarí.

Okrem hodovania sa opice rôzne krútia, sedia s nohou cez nohu a pozorujú „votrelcov“, ktorí narušili chod a pokoj ich domoviny. Občas to dokonca vyzerá, že v roli pozorovateľa je tu samotný opičiak, ktorý nechápe, ako môžu ľudia fungovať s takým malým nosom.

Pokiaľ vás pri pozorovaní premáha vtieravé déjà vu a premýšľate, kde ste už tohto tvora počas svojho života videli, tak napovieme, že práve ním, teda nosom samcov kahaua sa pri tvorbe nechala inšpirovať samotná autorka knižných bestsellerov o malom čarodejovi Harrym Potterovi J. K. Rowlingová. Už viete, koho vám domáci škriatok Dobby pripomína?

 

Prirodzený život kahauov nemá s rezerváciou až tak veľa spoločného

Ak túžite zistiť, ako žijú kahauy nosaté vo svojom prirodzenom prostredí, musíme vás sklamať. V rezervácii nič také nenájdete. Zatiaľ čo tu sa okolo vás preháňajú desiatky samcov, samíc i mláďat, vo voľnej prírode nájdete len oddelené tlupy, skladajúce sa z jedného dominantného samca, niekoľkých samíc a mláďat.

Za skutočným životom kahauov nosatých zamierte trebárs k rieke Kinabatangan v Malajzii. Mimochodom, je ťažké na ne natrafiť. Ak však túžite po zaručenom a zábavnom stretnutí z bezprostrednej blízkosti, bude pre vás návšteva rezervácie Proboscis Monkey Sanctuary jedinečným zážitkom, na ktorý budete i po rokoch nostalgicky a s úsmevom spomínať.

 

Autor: Vendula Vrablová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Objavte krásy Ázie!

 

 

Vydajte sa za ohrozenými druhmi na Borneo


Vydajte sa s nami do najznámejšej orangutanej rezervácie, spoznajte unikátne korálové ostrovčeky s priezračnou vodou a rozprávkové stavby v sultanáte Brunej. Bližšie informácie.

 

Veľká cesta cez Singapur a Malajziu

Oslňujúce veľkomesto Kuala Lumpur s kedysi najvyššími budovami sveta Petronas Towers strieda najstarší a druhovo najbohatší tropický dažďový prales a známe čajové plantáže. Bližšie informácie

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa