Zákony, ktoré vás pobavia: Za toto pri popíjaní vo svete poriadne zaplatíte

2016-12-30 00:00:01 |   |    | 

Blíži sa posledný deň v roku a to je pre mnohých dôvod na poriadnu oslavu, neraz aj s pohárom v ruke. U nás je základom nesadať si s alkoholom v krvi za volant, v iných krajinách však existujú aj skutočne bizarné nariadenia.



 

SALVÁDOR

Šoférovanie pod vplyvom alkoholu je nebezpečné úplne všade, v tomto stredoamerickom štáte vám však hrozí oveľa viac ako autonehoda. Ak vás v Salvádore prichytia za volantom a „nafúkate“, sudca vás podľa zákona môže odsúdiť až k trestu smrti zastrelením. V praxi však našťastie hriešnici obvykle skončia bez vodičského preukazu alebo auta, prípadne si chvíľu posedia za mrežami.

 

VEĽKÁ BRITÁNIA

Hoci väčšina ľudí nechodí do barov, krčiem či klubov popíjať minerálku, v Británii je nezákonné, ak vám majiteľ podniku umožní „opiť sa“. Jedná sa však o nariadenie z roku 1872, ktoré síce stále platí, nikto však jeho dodržiavanie nekontroluje.

 

ŠKÓTSKO

Podľa starých zákonov je v Škótsku nezákonné jazdiť pod vplyvom alkoholu na krave. Bizarné je aj ďalšie tradičné nariadenie – ak si niektorý muž oblečie pod kilt spodné prádlo, musí údajne zaplatiť pokutu v podobe dvoch pív.

 

ŠVÉDSKO

Ak sa chcete v tejto škandinávskej krajine zahriať niečím tuhším, musíte navštíviť jednu zo štátnych predajní Systembolaget. Okrem krčiem je to jediné miesto, kde vo Švédsku zoženiete nápoje s viac ako 3,5-percentným obsahom alkoholu.

 

INDIA

India je obrovská a rozmanitá krajina a jednotlivé štáty v nej majú vlastné pravidlá. Ak si chcete napríklad vypiť v takej Maharashtre, musíte sa preukázať špeciálnym preukazom. Ten vám vydajú na základe vyplnenia tlačiva a uhradenia poplatku vo výške 1000 rupií (cca 14 eur). Ak ho pri konzumovaní, ale aj nákupe či prevoze alkoholu nemáte, hrozí vám vysoká pokuta alebo až 5-ročné väzenie.

 

NIGÉRIA

Najviac piva sa na celom kontinente vypije v Juhoafrickej republike, Nigéria na druhom mieste však zaostáva len o málo. Dovoz piva je pritom do tejto krajiny úplne zakázaný, aby sa miestne pivovary uchránili pred konkurenciou.

 

NEMECKO

Jazdiť na bicykli pod vplyvom alkoholu nie je dobrým nápadom nikde na svete. V Nemecku vám však okrem nebezpečenstva nehody hrozí  ešte jedna vec – úrady si môžu vyžiadať váš psychologický posudok. Ak nebude priaznivý, môže trvať roky, kým získate svoj vodičský preukaz späť.

 

BOLÍVIA

V meste La Paz si musia dávať pozor najmä vydaté ženy. V bare alebo reštaurácii si podľa zákona nemôžu dopriať viac ako jeden pohár vína. Dôvodom je obava, že by pod vplyvom alkoholu mohli začať flirtovať s inými mužmi.

 

THAJSKO

Alkohol je v Thajsku legálny, avšak len v presne stanovenom čase. Od polnoci do 11:00 a od 14:00 do 17:00 je jeho predaj zakázaný v obchodoch, ale aj baroch či reštauráciách.

 

TURECKO

Ak sa vám v Turecku stane, že vám v podniku nenalejú alkohol a žiaden nekúpite ani v obchode, svedčí to o jednom – v krajine sa konajú voľby. V tento deň by mali všetci obyvatelia (aspoň podľa nariadenia úradov) pristupovať k urnám s triezvou mysľou a predaj alkoholu je zakázaný.

 

USA

Zopár zaujímavých zákonov by sa našlo aj v Spojených štátoch amerických. V Texase si napríklad môžete postojačky dopriať maximálne tri dúšky piva, v Iowe nesmie muž popíjať v posteli, ak je v nej so svojou manželkou, a v Missouri je zakázané sedieť na ulici na obrubníku a piť pritom pivo z vedra. Na Aljaške nesmiete podávať alkoholické nápoje losom.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa