Pasy a ich tajomstvá: Toto ste o cestovných dokladoch ani netušili

2016-12-28 00:00:01 |   |    | 

Slovenský pas má v súčasnosti bordovú farbu, mnohí z nás si však pamätajú cestovné doklady zelené a v niektorých krajinách používajú ešte iné farby. Nie je to náhoda, každá z nich má svoj špecifický význam a v útlej knižke nájdete aj mnohé ďalšie viac či menej skryté symboly.



 

Vo väčšine krajín majú pasy modrú alebo červenú farbu, používajú sa však v podstate všetky. Ich výber súvisí s geografiou, politikou aj náboženstvom v danej krajine, no neexistujú žiadne všeobecné nariadenia, z ktorých by sa pri návrhoch vonkajšieho obalu cestovných dokladov vychádzalo.

 

Bordové pasy používajú obyvatelia všetkých členov Európskej únie (okrem Chorvátska, kde majú pasy tmavomodré) aj krajiny, ktoré by do nej chceli vstúpiť (Turecko). Pôvodne však mali byť gaštanovo hnedej či dokonca orgovánovej farby. Napokon v roku 1981 s pomerne veľkou nevôľou schválili bordovú, ktorú presadzovali najmä Francúzi.

Podobnú farbu však používa aj Rusko a Čína, kde je význam červenej farby jednoznačnejší. Vínovočervenú majú na pasoch ešte aj krajiny Andského hospodárskeho spoločenstva (Bolívia, Kolumbia, Ekvádor a Peru) a Venezuela, ktorá od roku 2006 jeho členom nie je.

 

Modrá farba je zas typická pre Karibik aj krajiny tzv. Nového sveta (Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay a Venezuela). Pasy tejto farby však vydávajú aj v Izraeli a v Spojených štátoch amerických, kde majú modrú aj na zástave. Prvé cestovné doklady boli v tejto krajine pravdepodobne červené, v 30-tych rokoch sa používali zelené pasy, následné bordové a v prvej polovici 70-tych rokoch čierne. Cestovné doklady s modrým obalom majú Američania od roku 1976.

 

Väčšina moslimských krajín používa zelené pasy, lebo práve táto farba má v ich náboženstve výnimočný význam. V koráne sa spája s rajom, symbolizuje prírodu a život a zelenú údajne najviac obľuboval sám prorok Mohamed. Sú však aj výnimky - v Iraku, Sýrii aj Afganistane majú modré pasy a v Iráne zas bordové. Odtiene zelenej používajú aj členovia ECOWAS (Ekonomickej komunity západoafrických štátov) a Taiwan či Uzbekistan.

 

V niektorých krajinách pred symbolikou uprednostňujú praktickosť. Tmavé farby lepšie „maskujú“ nečistoty a vyzerajú oficiálnejšie, preto si Zambia, Botswana aj Nový Zéland vybrali na pasy čiernu. Takým Nórom však na tom pramálo záleží a už dva roky majú ich pasy výnimočne pestré farby. Nie sú však jediní, ktorí sa pri výbere dizajnu cestovných dokladov snažili odlíšiť a vyjadriť identitu vlastnej krajiny. Švajčiari napríklad používajú výraznú červenú farbu, ktorá korešponduje s farbou ich zástavy, a ešte žiarivejšiu červenú vybrali na svoje pasy v Singapure.

 

Kreativitu už našťastie badať aj v dizajne vnútorných stránok a bezpečnostných prvkov. Britské, americké, no aj čínske doklady odhaľujú pod ultrafialovým svetlom hotové umelecké diela. V tých nórskych sa napríklad ukrývajú obrazy krajiny aj polárnej žiary, v kanadských zas nájdete známe budovy aj osobnosti.

Black Light and The New Canadian Passport

 

V roku 2012 predstavilo skutočný unikát aj Fínsko – v ich pase je v rohu každej stránky zobrazený los, ktorý pri rýchlom listovaní „ožíva“.

 

Čo sa týka Slovenska, mnohí z nás si ešte pamätajú zelené pasy, ktoré sme používali do roku 2005.

Cestovné pasy formátu Európskej únie sa vydávali od 1. apríla 2005 do 14. januára 2008. Odvtedy používame cestovné pasy s biometriou. Prvým biometrickým údajom je podoba tváre, druhým odtlačky prstov. Pasy majú aj množstvo ochranných prvkov.

 

A na záver zopár unikátov

Hoci má pápež František ako hlava katolíckej cirkvi automaticky vatikánske občianstvo, na vlastnú žiadosť naďalej cestuje ako Argentínčan. Toto je jeho pas.

 

Falošný  izraelský pas, vďaka ktorému sa podarilo  izraelskej tajnej službe Mossad prepašovať nacistického zločinca Adolfa Eichmanna z Argentíny, kde sa jeden zo strojcov holokaustu po vojne ukrýval.

 

Pas, ktorý patril v rokoch 1914 - 1926 baletke Anne Pavlovovej, vydražili v decembri 2015 za necelých 26 a pol tisíc dolárov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Thinkstock, Wikipedia, Imgur,
Video: youtube
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa