Rieka, ktorá končí v púšti: Delta Okavanga vytvára kolosálnu zelenú oázu so slonmi a hrochmi

2017-02-02 12:00:01 |   |    | 

Slnko v lete rozpaľuje vzduch na 40°C, všade je neúprosná púšť Kalahari. Hneď vedľa nej drsným podmienkam vzdoruje fascinujúca oáza zelene, močarísk a jazierok – delta rieky Okavango. Na ploche veľkej ako Košický a Banskobystrický kraj dohromady udržiava pri živote jedno z najpozoruhodnejších miest Afriky, plné majestátnych hrochov, slonov a elegantných zebier.



 

Delta rieky Okavango je naozajstný prírodný unikát. Nevlieva sa do žiadneho mora alebo jazera, končí uprostred krajiny v susedstve pieskov púšte Kalahari. Jazero Makgadikgad, ktoré rieka zásobovala vodou, totiž pred desaťtisíc rokmi vyschlo. Okavango však tvrdohlavo tečie ďalej a udržiava rozmanitý život uprostred Botswany.

Okrem hrochov, slonov a zebier sa po okolitých bušoch preháňajú levy, hyeny alebo antilopy, pod hladinou na korisť číhajú trpezlivé krokodíly. Hovorí sa, že delta rieky Okavango je jednou z posledných veľkých divočín na našej planéte. Je takmer nedotknutá ľudskou činnosťou, nájdeme tu tisíce a tisíce ostrovčekov, tisíce slepých ramien rieky a stratiť sa v hustom tŕstí a papyruse nie je príliš ťažké. Preto sem ľudia vyrážajú so skúsenými sprievodcami.

 

Luxusné spanie medzi šelmami

Priamo do srdca tejto divočiny cestujú ľudia. Divočinu Okavanga spájajú často s pobytom v niektorom z veľkých miest južných oblastí kontinentu. Obľúbené je Kapské mesto. Počas jedného týždňa tak pri brehoch Juhoafrickej republiky pozorujú tulene, vyvezú sa lanovkou na jedinečný masív Stolovej hory a potom sa vydajú do Botswany.

Keď rieka končí v púšti…

Okavango je jednoznačne najslávnejšia zo všetkých vnútrozemských delt na svete. V Afrike majú i ďalšie obrovské delty tohto typu. Tie najväčšie sa nazývajú delta Sudd a mokraď Macina.

Plytká a plochá vnútrozemská delta Sudd, ktorá má rozlohu až 100 000 kilometrov (je teda ešte omnoho väčšia než Okavango), leží v Južnom Sudáne, na Bielom Níle. Ten sa tu rozvodnený po dažďoch rozlieva až na plochu so šírkou 200 kilometrov a dĺžkou 500 kilometrov. Ide teda o najväčšiu sladkovodnú mokraď na Níle.

Deltu Macina v Mali napájajú vody rieky Niger, ktorá je od júna do septembra rozvodnená po dažďoch. I táto vnútrozemská delta, ktorá leží v centrálnom Mali v pásme Sahelu je väčšia než delta Okavango. Panujú však obavy, že sa v ďalších rokoch začne zmenšovať.

 

Priamo v delte potom bývajú v oázach pohodlia a luxusu uprostred neúprosnej divočiny. Napríklad Camp Okavango ****+ ponúka originálne a luxusné ubytovanie v štýle afrických safari stanov. Nachádza sa na zalesnenom ostrove Nxaragha priamo v divočine delty rieky Okavango, teda v srdci bludiska jazier, lagún, kanálov a meandrov, vytvárajúcich jedinečný vodný ekosystém.

Mnohých pri ceste do Okavanga prekvapí čistota vody – vo väčšine riečnych ramien je voda priezračná a je krásne vidieť na dno (ktoré však obvykle nie je veľmi hlboko, delta Okavanga je plochá a veľkých hĺbok sa tu rozhodne nedočkáte).

Sprievodcovia veľmi často musia vysvetľovať, ako je to možné. Príčinou je bahno zachytávané koreňovými systémami tunajších rastlín. Tie pojmú približne 60% všetkej vody, ktorá každý rok do Okavanga pritečie. Ďalších zhruba tridsaťšesť percent sa stratí v dôsledku vyparovania, dve percentá vody z rieky Okavango pritečú do jazera Ngami.

 

Na začiatku roka je delta najväčšia

Na začiatku roka rieka Okavango mohutnie a masy vody sa ženú z vrchovín Angoly a Namíbie do Botswany. Tá cesta trvá zhruba mesiac a na jej konci se vnútrozemská delta Okavango zväčší z rozlohy 9000 štvorcových kilometrov na zhruba 15000 štvorcových kilometrov.

Botswana však nie je len delta Okavanga a Kalahari. Na celom jej území žije okolo 2 tisíc gepardov kapských, čo je pätina celkovej svetovej populácie tohto druhu nádherných mrštných mačkovitých šeliem. Je to skrátka raj.

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

 

Do delty Okavanga

Vydajte sa na romantické pobrežie mesta pod legendárnou Stolovou horou s tučniakmi a ostrovom tuleňov. Pobyt vám okorení cesta do nespútanej krajiny delty Okavango s levmi, hrochmi a ďalšími divými zvieratami.

 

Pre haváriu lietadla sú v JAR druhé najdlhšie vodopády sveta

Ležia v juhoafrických Dračích horách a keby nedošlo k havárii Jimmyho Angela v roku 1935, dodnes by boli najdlhšími vodopádmi na svete. Prečítajte si o nich článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Na safari do JAR

Vydajte sa za poznaním a aktívnym odpočinkom v africkom buši. Navštívte aspoň raz  v živote toľkými superlatívmi ovenčené Kapské Mesto a zároveň v pokoji a totálnom vytrhnutí z ruchu civilizácie podniknite výpravu do afrického buša a odpočiňte si v exkluzívnom prostredí súkromného safari.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa