Stavby s tajomným pozadím: Postavili ich mimozemštania?

2021-01-23 00:00:00 |   |    | 

Medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie patria tie pamiatky, ktorých pôvod je stále zahalený rúškom tajomstva. Neustále sa premýšľa o tom, ako mohli tak dokonalé stavby urobiť naši predkovia bez toho, aby mali aspoň pár súčasných pomôcok. Pri niektorých z nich zašlo špekulovanie o ich vzniku až tak ďaleko, že sa hovorí o ich spojitosti s mimozemšťanmi, ktorí nám ich tu údajne mali zanechať pred stovkami či tisíckami rokov.



 

Sacsayhuamán, Peru

Nad mestom Cusco sa nachádzajú historické pozostatky pevnosti Sacsayhuamán. Zaujímavý je najmä spôsob jej budovania, keď bola postavená iba z kameňov, ktoré boli opracované tak, aby do seba zapadli ako kocky puzzle. Okrem nich sa nepoužil žiaden iný materiál. Podľa legendy pevnosť stavalo až 30 000 Indiánov a dokopy im to trvalo 70 rokov. Iní sa však domnievajú, že bez vyššieho zásahu by nebola takáto dokonalosť možná. Pretože váha jednotlivých kameňov, z ktorých boli vyrobené, je vyše sto ton a navyše ich museli na tento vrch ťahať niekoľko kilometrov, čo by predstavovalo nadľudské úsilie. Podobným štýlom boli postavené viaceré paláce a chrámy v tejto krajine.

 

Obrazce v Nasca, Peru

Dočkali sme sa už stoviek vysvetlení, ako mohli vzniknúť tieto tajomné obrazce, no ani jedno nám nedokázalo poskytnúť dostačujúce uspokojenie. Na obrovskej púšti sa nachádza 300 rôznych fragmentov, ktoré sú však viditeľné iba z vtáčej perspektívy. Preto je otázne, ako vôbec mohli vytvoriť tak dokonalé čiary, keď sa ani nedokázali pozrieť na výsledok svojej práce. Odhadovaný vek tohto veľdiela je dvetisíc rokov a jedným z vysvetlení je, že naši predkovia chceli takto vzdať úctu tunajšej prírode a svojim bohom. Iná teória hovorí o odkazoch mimozemšťanov, ktoré skúma aj viacero súčasných vedcov.

 

Egyptské pyramídy

Jedny z prvých veľkých a stále zachovalých stavieb sveta nájdeme v Egypte. Najväčšou záhadou zostáva to, ako boli presne stvorené. Uvažuje sa o viacerých teóriách a medzi ne patrí i to, že poslední robotníci zostali v pyramíde uväznení a vydali sa tak na dobrovoľnú smrť. Najviac pozornosti sa sústreďuje na pyramídy v Gize. Podľa niektorých odborníkov mali dokonalejší vzhľad ako ich nasledovníčky a uvažuje sa, že boli jedným zo vzorov, ktoré pre ostatné generácie pripravili mimozemšťania, aby tak vedeli postaviť svätyne pre ďalších panovníkov.

 

Stonehenge, Anglicko

Posvätné pohrebisko alebo miesto pradávnych rituálov? Kamene v Stonehenge v sebe údajne ukrývajú veľkú moc, ktorá bola využívaná počas slnovratov a nocí, ktorým pripisovali v minulosti špeciálne úlohy. Do všetkých špekulácií teraz navyše prispelo aj najnovšie zistenie, že len pár kilometrov od tejto turisticky obľúbenej atrakcie sa nachádza ďalšie podobné zoskupenie kameňov, ktoré by dokonca mohlo byť údajne ešte staršie. Podľa niektorých teórií šlo pôvodne o dokonalejšiu stavbu, ktorá vytvárala presne ohraničený kruh s plným klenbovým spojením. Materiál pochádza opäť zo zdrojov vzdialených stovky kilometrov a nie je vôbec jasné, ako ho v tých časoch dopravili až na súčasné miesto Stonehenge.

 

Teotihuacán, Mexiko

Pozostatok aztéckej kultúry s dominantnou stavbou v podobe pyramídy slnka, sa rozkladá na rozsiahlom území neďaleko Mexiko City. Podľa odhadov museli na tejto stavbe pracovať niekoľko desaťročí a aby ju dokázali vystavať v takomto rozmere, malo by na nej pracovať približne stotisíc ľudí. Už tieto údaje napovedajú, že podľa niektorých možno predošlé generácie privítali aj inú vyššiu moc, ktorá zároveň pomohla v rozvoji jednej z najnadanejších a najvýraznejších kultúr na svete.

 

Veľkonočné ostrovy

Najčastejšie sa pôsobenie mimozemšťanov na našej planéte skloňuje v súvislosti s Veľkonočnými ostrovmi. Sochy nadrozmerných ľudí, ktorým ponad zem vyčnieva iba charakteristický krk a tvár, trápia svojou existenciou už niekoľko generácií. Podľa odhadov by mali mať viac ako tisíc rokov. Dokopy ich je po ostrove rozdelených 400 a každá z nich má vyše 14 ton. Uvažuje sa, že jednotlivé kamene by mohli mať rituálny náboženský charakter. Kvôli netradičnému tvaru hláv však existuje i teória, že ich vytvoril niekto, kto nebol členom našej spoločnosti.

 

Ľudské tváre na Marse

V tomto prípade nejde priamo o turistickú atrakciu, no pri maskách ľudskej tváre, ktoré objavili v roku 1976 na povrchu Marsu, môžeme s najväčšou pravdepodobnosťou hovoriť ako o dielach mimozemskej civilizácie. Pôvodne sa tento jav vysvetľoval ako hra tieňov, no podrobné fotografie z novších dejín dokázali, že ide skutočne o reliéfne zdobenie povrchu tejto planéty.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa