Vedci objavili ďalší Amazonský útes: Foto fascinujúceho divadla pod hladinou

2017-02-24 00:01:03 |   |    | 

Predstavitelia organizácie Greenpeace zverejnili prvé fotografie podmorského útesu, ktorý vlani objavili brazílski vedci pri ústí rieky Amazon do Atlantického oceánu. Zábery zverejnili aj s cieľom poukázať na to, že v tejto oblasti možno čoskoro začnú ťažiť ropu, a preto žiadajú jeho ochranu.



 

Amazonský útes má rozlohu 9500 kilometrov štvorcových, dĺžku takmer 1000 kilometrov a nachádza sa v hĺbke od 25 do 120 metrov. Tvoria ho koraly, hubky a červené riasy. Vedci v súčasnosti útes skúmajú, pričom zatiaľ z neho zmapovali iba päť percent.

Tento útes je dôležitý z viacerých dôvodov, vrátane skutočnosti, že je jedinečný vzhľadom na dostupnosť svetla ako aj pre svoje fyzikálne a chemické vlastnosti. Má obrovský potenciál pre vznik nových druhov a taktiež je dôležitý pre miestnych obyvateľov, ktorí sa živia rybolovom,“ uviedol Nils Asp z Universidade Federal do Pará, ktorý je členom tímu skúmajúceho útes. “Náš tím sa snaží lepšie pochopiť, ako tento ekosystém funguje. Chceme napríklad zistiť, ako pri takej nízkej intenzite svetla môže fungovať fotosyntéza,“ dodal Asp.

 

Foto: Greenpeace

Text: SITA

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Greenpeace,
Text: SITA
Zdroj: SITA, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa