Toto Číne závidí celý svet: Jazerám a vodopádom v údolí Jiuzhaigou sa nič nevyrovná

2017-03-21 00:00:01 |   |    | 

„Údolie deviatich dedín“ je známou čínskou oblasťou. Rozprestiera sa tu viacero výškovo oddelených jazier, vodopádov a štítov. Nevyslovený obdiv prejavilo aj UNESCO, ktoré toto údolie zaradilo na svoj zoznam chránených pamiatok.



 

Údolie Jiuzhaigou sa nachádza na úpätí hory Minshan v severnej časti provincie S’-čchuan v Číne. Tento národný park je výnimočný svojou krásou. Jiuzhaigou je známe pre svoje veľkolepé rozoklané pohoria, ihličnaté lesy, vápencové terasy, jaskyne a ďalšie nádherné prírodné skvosty. 

Kúzlo Jiuzhaigou však spočíva predovšetkým v tyrkysovo sfarbených jazerách a vodopádoch. V údolí sa nachádza viac ako sto jazier s tak priezračnou  vodou, že je často vidieť dno aj vo väčších hĺbkach. Jazerá sa líšia farbou v závislosti od hĺbky, usadenín, okolia, ako aj ročného obdobia či času počas dňa. Toto sú najkrajšie z nich.

 

Jazero piatich kvetov

Najznámejšie z jazier v údolí je Jazero piatich kvetov, tiež známe pod názvom Wuhua. Ide o plytké mnohofarebné jazero, ktorého dno je pokryté padnutými kmeňmi stromov.

 

Jazero pandy

Jazero pandy je pomenované podľa pandy veľkej, ktorá sem kedysi prichádzala piť vodu. Aj keď už mnoho rokov tu neboli žiadne pandy spozorované, meno už jazeru zostalo. Okrem týchto vzácnych živočíchov je však známe aj tým, že sa vlieva do troch 78 metrov vysokých vodopádov.

 

Zrkadlové jazero

Zrkadlové jazero vzbudzuje pokojný dojem a pohľad na hladinu odráža krásnu okolitú prírodu. Azda odtiaľ pochádza aj jeho názov.

 

Vodopády Nuorilang

Nuorilang sú údajne najširším vysokohorským vodopádom v Číne a najširším vodopádom s travertínovým povrchom. Merajú totiž až 320 metrov.

 

Trstinové jazero

Toto jazero je pokryté trstinou a preteká cez neho tyrkysovo sfarbený potok známy ako Jadeitová stuha. Kontrast je obzvlášť nápadný na jeseň, kedy je trstina sfarbená do zlato žltej farby.

 

Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa