Rekordman cestovania: Má 24 rokov a navštívil každú krajinu sveta

2017-03-11 00:00:01 |   |    | 

Mladému Jamesovi Asquithovi sa splnil sen každého cestovateľa. Počas svojich ciest navštívil všetkých 196 krajín sveta a v každej z nich sa snažil aspoň do určitej miery spoznať miestnu kultúru a zvyky. To všetko sa mu podarilo v neuveriteľne mladom veku. V roku 2013, keď celosvetové putovanie ukončil, mal len 24 rokov a 192 dní. Ako najmladší cestovateľ na svete, ktorý navštívil každú krajinu, je zapísaný aj v Guinnessovej knihe rekordov.



 

Päťročné dobrodružstvo

James sa dostal k cestovaniu vďaka jeho otcovi, ktorý pracoval ako pilot. Práve ten ho naučil spoznávať svet a jeho krásy. Na začiatku cesty nemal mladík žiaden plán. Vôbec nepredpokladal, že by sa mu podarilo navštíviť všetky krajiny.Ako však pribúdali pečiatky v jeho pase, začal organizovať jednotlivé cesty dôkladnejšie a vždy si vyberal destinácie, ktoré dovtedy ešte nenavštívil. Celé putovanie Jamesovi oficiálne trvalo 12 rokov, pretože do svojho zoznamu započítal i krajiny, ktoré navštívil počas rodinných dovoleniek. Najväčšia časť ciest sa však odohrala v priebehu posledných piatich rokov, keď už cielene vyberal miesta, ktoré mali vylepšiť jeho cestovateľský zoznam. Dnes už priznáva, že cestovanie bolo potom pre neho ako droga. Keď navštívil novú krajinu, stále chcel toho vidieť viac a tak sa putovanie po svete stalo preňho absolútnou prioritou.

 

Odštartovala to Litva

Anglický mladík sa vydal na cestu 26. mája 2001. Jeho prvé kroky do cudziny viedli do Litvy, kde strávil päť dní so svojim otcom, ktorý tam mal pracovné povinnosti. Krajiny bývalého Sovietskeho zväzu patrili medzi prvé lokality, ktoré si odškrtol zo svojho zoznamu. Vtedy mal šťastie na to, že jeho otec mohol vďaka svojmu zamestnaniu veľa cestovať a často ho brával so sebou.

 

 

Na cesty si zarábal už od dvanástich

Už po prvých dovolenkách v cudzine James vedel, že cestovanie sa stane jeho najväčšou záľubou a tomu podrobí všetko. Mnoho ľudí sa preto zákonite pýta na to, odkiaľ vzal tak mladý človek toľko peňazí na všetky dobrodružstvá. Za Jamesom však nestoja bohatí rodičia, ktorí by mu to všetko financovali. Do sveta sa mohol pozrieť len vďaka vlastnému úsiliu. Už ako 12-ročný si zarábal rôznymi malými brigádami. Napríklad chodieval susedom pomáhať v záhrade alebo im umyl za malú odmenu auto. Keď už bol starší, brával si aj dlhšie brigády a navyše svojich známych poprosil, aby mu na každý sviatok radšej dali namiesto materiálneho daru hotovosť. Vďaka tomu mal v osemnástich rokoch pripravený základ, s ktorým sa vybral na cesty. Ani tam však nezaháľal a keď sa mu rozpočet zmenšoval, vždy si zohnal v danej krajine nejakú prácu.

 

Vojnový Afganistan a džípom po Somálsku

Pred začiatkom vysokoškolských štúdií si dal James ešte ročnú pauzu, počas ktorej chcel precestovať čo najviac krajín. S kamarátmi mali plán, ako na tri mesiace vypadnú z Anglicka a navštívia pár lokalít. Na cestách sa im však zapáčilo natoľko, že nakoniec sa spolu túlali takmer celý rok. Práve vtedy podnikli aj svoje najodvážnejšie misie. Aby bol ich zoznam kompletný, museli navštíviť aj Afganistan, ktorý sa vtedy nachádzal vo vojnovom stave a len krátko pred jeho návštevou sa tam odohralo niekoľko nebezpečných bombových útokov.Za jednu z najbláznivejších vecí však pokladajú cestu džípom po Somálsku. Svoje celosvetové putovanie oficiálne ukončil 8. júla 2013 v Mikronézii. Krátko potom Jamesa oficiálne zapísali do Guinnessovej knihy rekordov ako najmladšieho cestovateľa na svete, ktorý navštívil všetkých 196 krajín. V súčasnosti mladík pracuje v londýnskej pobočke Deutsche bank.

 

 

Tipy na cestovanie od Jamesa

Počas svojich ciest minul James dokopy 125 000 libier. Keď vezmeme do úvahy počet krajín, ktoré navštívil, jeho náklady neboli až také vysoké. Kvôli tomu sa rozhodol zverejniť aj zoznam rád, ktorých by ste sa mali pridŕžať počas cestovania.

 

1. Počas cestovania buďte flexibilní, čo sa týka času, miesta i výdavkov. To vám pomôže ušetriť veľa peňazí, pretože bez predošlého plánovania sa môžete v daný moment rozhodnúť pre akúkoľvek zmenu a aktuálne najlacnejšiu alternatívu.

 

2. Cestujte veľa po zemi, čiže snažte sa vyhýbať leteckej doprave a pozerajte lacné miestne autobusové alebo vlakové spojenia, ktoré vás dostanú aj do ďalšej krajiny. Pretože najlacnejšie letenky sú často v skorých ranných hodinách, keď nemáte dobré spoje na letisko. Kvôli tomu sa vám cesta predraží o náklady na taxík a iné drobnosti naviac.

 

3. Urobte si prieskum o krajine, do ktorej sa práve chystáte. Sledujte rady iných cestovateľov a hľadajte možnosti, ako ušetriť na ubytovaní, strave alebo v ktorom čase a za akých podmienok môžete zadarmo navštíviť niektoré atrakcie.

 

 

4. Poddajte sa dobrodružstvu. Nespoliehajte sa na overené reťazce a vždy sa snažte žiť čo najviac lokálne. Domáci sa nepôjdu najesť do luxusného zahraničného reťazca, oni si nájdu pouličný bufet s vynikajúcou domácou stravou, ktorá stojí tretinu výdavkov. Takto sa navyše skôr prispôsobíte domácej kultúre.

 

5. Choďte na bezplatné prehliadky po mestách. Sprievodcami sú často študenti, ktorí taktiež nemajú veľa peňazí a tí vám prezradia, ako môžete ušetriť, kde nájdete lacné podniky, čo zaujímavého môžete vidieť bez ďalších investícií a hlavne vám povedia o miestach, ktoré nenájdete v oficiálnych sprievodcoch.

 

6. Snažte sa počas cestovania zarobiť. Hlavne v hotelových a reštauračných službách nikdy neodmietnu dočasnú výpomoc. Ak chcete zostať niekde dlhšie, takto usporíte peniaze na ďalšie cestovanie. Jednou z výhod zároveň je, že hotely pre svojich zamestnancov ponúkajú často aj ubytovanie zadarmo, takže máte postarané o stravu, nocľah a ešte si k tomu zarobíte aj vreckové navyše.

 

Autor: David

Foto: Instagram / jamesasquithtravel

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Instagram / jamesasquithtravel
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa