Pozor na prírodné živly: V týchto krajinách vám hrozí najvyššie riziko zemetrasenia

2017-10-01 00:00:01 |   |    | 

Prírodné živly potrápili tento rok viacero krajín sveta. Turisti tak okrem teroristickej hrozby berú pri plánovaní svojich ciest do úvahy aj ďalšie bezpečnostné faktory. V týchto krajinách je riziko zemetrasenia najvyššie.



 

Káthmandu, Nepál

Jednou z najrizikovejších oblastí na svete je Nepál. Zemetrasenia sa navyše často odohrávajú pri jeho hlavnom meste, čo prináša aj veľa obetí na ľudských životoch. Keďže ide o husto obývanú oblasť, podľa prepočtov odborníkov z GeoHazards International môže jeden silný otras zeme pri nepriaznivých podmienkach usmrtiť až 69 000 ľudí. Káthmandu je zároveň východiskovým bodom pre expedície a menšie túry do Himalájí. I preto odporúčajú zastupiteľské úrady myslieť na možné riziká a neustále byť v kontakte so zástupcami vlastnej ambasády alebo v našom prípade aj ambasádou ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ.

 

Tokio, Japonsko

Poloha tohto mesta je celkovo veľmi nešťastná. Ak sa tam vyberiete na dovolenku, máte najvyššiu možnosť, že sa dostanete do stretu s niektorou z prírodných katastrof. Zemetrasenia sú v Tokiu veľmi bežné. Dokonca tie slabé otrasy už domáci ani veľmi nevnímajú, ukryjú sa do naučenej skrýše a potom pokračujú ďalej vo svojej práci. Veľkým rizikom je opäť hustota obyvateľstva, ktorá zvyšuje možný počet obetí. Okrem zemetrasení sa v Tokiu môžete stretnúť ešte aj s monzúnovými dažďami, následnými lokálnymi potopami a veľmi nebezpečné sú hlavne tsunami, ktoré majú prepojenie práve so zemetrasením.

 

Indonézia

Najrizikovejšou oblasťou z celého sveta je Indonézia. Jednotlivé ostrovy sú najčastejšie postihnuté zemetraseniami, pretože sa krajina nachádza na okraji tektonickej dosky. Okrem toho je na ostrovoch niekoľko sopiek, ktoré svojou činnosťou taktiež prispievajú k častým otrasom pôdy. Ročne tam dochádza k najvyššiemu počtu zemetrasení a tie sú navyše veľmi často nad šesť stupňov Richterovej stupnice. Najväčšia výstraha patrí v oblasti okolo Jakarty, no mnoho otrasov nastáva v oblastiach, ktoré nie sú husto zaľudnené a nespôsobujú tak veľké škody.

 

Istanbul, Turecko

Unikátna poloha na spojení dvoch kontinentov so sebou prináša aj pár starostí. Na rovnakom mieste totiž do seba narážajú aj dve tektonické dosky, ktoré prinášajú otrasy hlavne v oblasti okolo Istanbulu. Podľa odhadov odborníkov môže jedno silné zemetrasenie naraz pripraviť o domov vyše 50 000 ľudí. Jediným šťastím pre Turecko je, že smerom k dovolenkovým destináciám v blízkosti Antalye sa už situácia upokojuje a nenarušuje tak relax pri mori a ani domáce zárobky z turizmu. Obozretní preto buďte najmä pri návštevách hlavného mesta a sledujte upozornenia, ktoré vopred zverejňujú všetky médiá.

 

Manila, Filipíny

Filipíny sú na tom veľmi podobne ako Japonsko. Taktiež majú rizikovú polohu, ktorá pre nich znamená zvýšené riziko kombinácií zemetrasenia a dažďových prietrží. Najhoršie je na tom oblasť okolo hlavného mesta Manila. Tunajšia pôda je totiž veľmi jemná a hrozí vysoké riziko zosuvov pôdy, ktoré následne ešte po otrasoch spôsobujú väčšie majetkové škody a v naoko pokojnom stave po otrasoch môžu pripraviť o život ďalších obyvateľov.

 

Quito, Ekvádor

Mesto obklopené viacerými vulkánmi sa nachádza akoby v pasci prírodných živlov. Stačí prebudenie sa jedného z nich a Quito sa môže pripraviť na ďalšiu ťažkú skúšku. Doteraz najsilnejšie zemetrasenie sa odohralo v roku 1797, kedy o život pripravilo asi 40 000 ľudí a väčšina stavieb bola zdevastovaná. Naposledy boli otrasy v tejto časti Ekvádora zaznamená počas minulého roka. Vtedy šlo o najsilnejšie otrasy desaťročia, no jeho dôsledky našťastie neboli až natoľko vážne, pretože jeho centrum bolo v redšie osídlenej oblasti.

 

Mexiko

Nevýhodou Mexika je jeho poloha, keď sa nachádza na strete až troch tektonických dosiek. Jedna z nich navyše patrí k najaktívnejším doskám vôbec. Jedno z posledných a zároveň najsilnejších zemetrasení krajinu zasiahlo v roku 2014. Jeho magnitúda bola 7,2 a predčili ho iba otrasy z roku 2012 a najsilnejšie mexické zemetrasenie z roku 1985, pri ktorom prišlo o život 6000 ľudí. Ďalšie tisíce boli zranené alebo zostali bez domova.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa