Peklo na Zemi: Jazero, v ktorom sa nikdy neokúpete

2017-03-01 00:00:00 |   |    | 

Väčšinu jazier vyhľadávame, aby sme sa v lete príjemne schladili. Do toho, ktoré sa nachádza na karibskom ostrove Dominika, však nikto nestrčí ani len prst. Mohol by oňho totiž prísť.



 

Národný park Morne Trois Pitons na ostrove Dominika v Karibiku je oblasť s významnou sopečnou činnosťou. Na ploche 70 km štvorcových sa tu nachádza päť sopiek, desiatky horúcich prameňov a známe vriace jazero (Boiling lake) – svetová pamiatka UNESCO.

 

Prírodný fenomén

Jazero je vlastne zatopená diera v zemskej kôre so sivo-modrou bublajúcou vodou, ktorá má teplotu 90° C. Zohrieva ju horúca para a plyny, unikajúce z roztavenej lávy pod povrchom. Priemer jazera je 76 metrov, čo ho robí druhým najväčším horúcim jazerom na svete. Prvenstv drží Frying Pan na Novom Zélande.

 

História

Jazero objavili prvýkrát v roku 1875 dvaja Angličania, ktorí pracovali v tej dobe na Dominik. Ešte v tomto roku poverila vláda jedného z nich, aby v spolupráci s botanikom tento prírodný fenomén preskúmali. Odmerali teplotu vody na okrajoch, kde dosahuje 82 - 92° C a hĺbku jazera odhadli na 60 metrov.

 

Aktivita jazera

Jazero je napĺňané dažďovou vodou a dvoma malými potokmi. Voda potom presakuje dole do lávy a zahrieva sa na teplotu varu. Hladina vody v jazere stále kolíše. Okolo roku 1880 po silnej erupcii jazero takmer zmizlo a jeho hladina klesla o 10 metrov aj v rokoch 2004 – 2005. Počas jediného dňa sa však neskôr opäť zvýšila, a tak môžu originálne jazero zase obdivovať všetci návštevníci Dominiky.

 

 

Autor: © Zoznam/Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa