Netradičná cesta do podzemia: Jaskynná galéria vystavuje historické vraky áut

2017-04-22 00:00:01 |   |    | 

Každé veľké mesto ukrýva aj tajomné podzemie. Nie sú to len jaskyne a podzemné chodbičky, ktoré kedysi slúžili na únik do bezpečia. V niektorých prípadoch sa pod zemou ukrýva ďalší svet, kde môžete nájsť napríklad pozostatky historických obydlí. Využiť práve takéto priestory na vznik nového múzea bolo skvelým reklamným ťahom Neapolčanov. Ani vo sne by vám však zrejme nenapadlo, čo sa rozhodli pod ulicami talianskeho veľkomesta vystavovať.



 

Chodby, ktorými unikal kráľ

Múzeum Galleria Borbonica vzniklo v roku 2005 a nachádza sa približne 500 metrov pod ulicami mesta Neapol. Chodby veľkého podzemného tunela, jaskýň alebo historických skrýš vznikli podľa odhadov približne v 16. storočí. V tých časoch tam pretekal mestský akvadukt. Časom sa na ich využitie takmer zabudlo, pokiaľ ich neobjavil kráľ Ferdinand II. Na jeho tajný príkaz bola veľká časť chodieb zrenovovaná a v roku 1853 mu poskytli možnosť unikať pred nepriateľmi. Využíval ich až do svojej smrti, ktorá prišla o šesť rokov neskôr. Ani potom však neupadli chodby do zabudnutia a počas dvoch svetových vojen sa využívali ako vojenská nemocnica a úkryty pred bombardovaním. Po utíchnutí zbraní zostali zase na dlhé roky zabudnuté, pokiaľ sa v nich nerozhodli vybudovať originálne múzeum vrakov.

 

Poklad v podobe zabavených áut

Súčasní majitelia sa dostali do podzemných priestorov krátko po roku 2000. Už po prvých metroch sa im podarilo odhaliť obrovský poklad, s ktorým zároveň prišiel aj nový nápad na podnikanie. V päťdesiatych rokoch slúžili tieto miesta Neapolu ako skladisko zabavených áut. Keď niekoho prichytili pri nelegálnych obchodoch, ihneď mu celý náklad zhabali a uskladnili ho na tomto mieste ďaleko od očí zvedavcov. Vďaka tomu sa v podzemí zhromaždila úctyhodná zbierka veteránov na štyroch a dvoch kolesách. Hneď po veľkom objave začali majitelia uvažovať nad sprístupnením týchto priestorov. Niektoré kúsky síce popresúvali, no tunelom sa snažili čo najviac zachovať pôvodný stav. Kvôli tomu sa ani nesnažili dostať z vozidiel nánosy prachu, ktoré im dodávajú starobylú atmosféru.

 

Štandardný okruh

Na návšteve Gallerie Borbonica si môžete vybrať z troch druhov okruhov. Prvý je základný a prevedie vás tými najhlavnejšími priestormi. Prechádzka ním trvá približne hodinu a pol. Dostanete sa v podstate na rovnaké chodníčky, akými v minulosti prechádzal kráľ. Práve pre neho bol vybudovaný tento prístup. Po zdolaní prvých schodov sa ocitnete v priestoroch starej cisterny. Tá v minulosti slúžila ako skladisko áut a pozrieť si v nej môžete desiatky modelov prevažne z päťdesiatych rokov minulého storočia. Ďalej sa dostanete do časti, ktorá slúžila počas svetových vojen ako ochranná miestnosť pred bombovými útokmi. Po nasledujúcich chodbičkách prejdete rovnakými cestami, ako unikal kráľ z paláca až do vojnového skladu. Časť bude prechádzať popri troskách bývalých sôch, ktoré slúžili ako ozdoby týchto priestorov.

 

Dobrodružný okruh

Prvý okruh je prístupný všetkým turistom a môžete tam zobrať aj deti. Druhý dobrodružný okruh už nie je vhodný pre deti do 10 rokov a tie staršie tam môžu ísť iba v doprovode oboch rodičov. I v tomto prípade sa dostanete ku vrakom starých áut a môžete sa prejsť aj po vojnovom úkryte, no k dobrodružnej ceste je pridaný ešte aj vstup do druhej, nižšej cisterny. V tej sa stále nachádza voda a treba ju preplaviť. Nad časťou z nej prechádza vystavaný drevený mostík. Potom budete prechádzať na pohyblivých pontónoch a nakoniec môžete časť priestorov prejsť aj v rafte. Preto je aj pri starších deťoch potrebný dohľad dospelého.

 

Jaskynný okruh

V poslednom okruhu platia najväčšie obmedzenia. Keďže ide o náročný terén, nemôžu tam ísť deti a mládež do 18 rokov a nedostanú sa tam ani ľudia, ktorí sú pohybovo obmedzení. Neodporúča sa tiež turistom, ktorí trpia klaustrofóbiou, lebo budú prechádzať úzkymi priestormi, v ktorých sa treba aj plaziť. Vstup nie je povolený ani návštevníkom s hmotnosťou nad 100 kilogramov, pretože počas časti okruhu musia byť pri šplhaní istení jedným zo sprievodcov. Tretí okruh trvá až dve a pol hodiny. Dostanete sa do najspodnejšej cisterny, ktorá je tiež naplnená vodou. Môžete sa pozrieť aj na pokusy pri vytváraní obrazov a portrétov z mušlí, ktoré tu nanosili bývalí robotníci. A na konci sa dostanete aj do tajného priestoru, v ktorom sa počas 2. svetovej vojny ukrýval taliansky prezident.

 

Tipy a triky:

Cesta: Zo Slovenska nemáme priame spojenie do Neapolu. Napriek tomu sú k dispozícii dve pomerne jednoduché možnosti. Z Bratislavy môžete odletieť do Ríma, odkiaľ sa potom talianskou miestnou dopravou dostanete za dve hodiny do Neapolu. Ak sa chcete vyhnúť domácim vlakom a radšej by ste pristáli priamo v tomto meste, môžete si vybrať z troch blízkych letísk – Budapešti, Prahy a Katovíc. Zo Slovenska sa dostanete priamo na zvolené letisko a potom už doletíte do Neapolu.

Otváracie hodiny: Netradičné múzeum je otvorené iba počas víkendov od piatku do nedele, niektoré tour sú prístupné len vo vybrané dni. Počas dňa sú štyri prehliadky od 10:00 do 17:30. Na vstupy je vhodnejšie objednať sa vopred prostredníctvom mailu alebo formulára na ich webovej stránke.

Štandardná tour: piatok – nedeľa, vstupy o 10:00, 12:00, 15:30, 17:30

Dobrodružná tour: sobota a nedeľa, vstupy o 10:00, 12:00, 15:30, 17:30

Jaskynná tour: sobota a nedeľa, vstupy o 11:00 a 16:00

Ako sa tam dostanete: Vstupy do Galleria Borbonica sú možné z dvoch miest. Prvý je z Vico del Grottone a druhý z parkoviska Morelli pri Piazza Vittoria.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Galleria Borbonica
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa