Magická dedinka v Japonsku: Výlet, aký inde na svete nezažijete

2017-04-05 00:00:01 |   |    | 

Japonci milujú rôzne kuriózne atrakcie a to čo chcú zažiť vo svete oni, ponúkajú aj pre svojich turistov. Najmä milovníci zvierat si prídu v krajine vychádzajúceho slnka na svoje. V minulosti ste sa už istotne stretli s bláznivými videami z ostrova plného zajacov. Pred rokmi k tomu pridali ďalšiu zaujímavosť, keď sa im podarilo vytvoriť dedinku, ktorej hlavnými obyvateľmi sú malé líšky.



 

Legendárne zviera s magickými schopnosťami

V japonských tradíciách majú líšky výnimočné postavenie. Je im pripisovaná magická moc a vzhliada sa k nim s úctou. Líška často vystupuje aj v bájkach, kde je označovaná slovkom „kitsune“. Podľa legiend dokáže na seba preberať podobu človeka a hovorieva sa o tom, že krásne a múdre ženy sú v skutočnosti práve týmito zvieratkami. Keď príde vhodná chvíľa, prevezmú na seba svoju pôvodnú podobu a túlajú sa po okolitých lesoch, aby sa potom spokojné vrátili k svojim partnerom a ďalej im boli dobrými manželkami.

Japonci sa tiež domnievajú, že líšky dokážu žiť tisíce rokov a postupne získavajú ďalšie chvosty. Tie, ktoré ich majú sedem, majú špeciálnu schopnosť vidieť a počuť všetko múdro vo svete. Líškam sú však niekedy pripisované aj negatívne vlastnosti, podľa legiend vraj dokážu človeka posadnúť. Vtedy ho plne ovládajú a ľudia slepo plnia všetky ich príkazy neuvedomujúc si realitu.

 

Stovka líšok, šesť rôznych druhov

Zao Fox sa nachádza severne od Tokia v prefektúre Miyagi. Cesta tam trvá z hlavného mesta približne šesť hodín. Dostanete sa tam aj priamym rýchlovlakom, keď vystúpite na stanici Shiroishi a odtiaľ sa priamo do dedinky presuniete autobusovou dopravou. Líščia atrakcia vznikla v roku 1990. Odvtedy jej populácia postupne narastala a dnes tam nájdete vyše sto malých obyvateľov. Správcovia parku sa snažia zachovať rôznorodosť a dnes ponúkajú turistom stretnutie so šiestimi rôznymi druhmi týchto zvierat. Pozrieť si môžete napríklad klasickú červenú líšku, bielu polárnu, striebornú alebo zlatú. Najväčší rozdiel medzi nimi je vizuálny, keď si hneď všimnete iné farby kožúškov. Správcovia parku však upozorňujú, že pri dobrom pozorovaní rozpoznáte aj odlišné povahové črty, ktoré sa pripisujú výsostne danému druhu.

 

Môžete sa s nimi zahrať i hladkať

Líščia dedinka je otvorená celoročne od 9:00 do 16:00. Vstupné je 1000 jenov, čo je v prepočte niečo vyše 8 eur. Deti do trinásť rokov majú bezplatný vstup. Ak máte záujem, môžete tieto zvieratká aj nakŕmiť. Za symbolický poplatok 100 jenov dostanete pre nich krmivo, ktorým sa im na úvod zalíškate. Zvieratká nie sú uzavreté v klietkach a žijú na voľnom priestranstve. Vďaka tomu sa dostanete priamo medzi ne a môžete sa s nimi hrať, naháňať, môžete ich hladkať a niektoré sú natoľko prítulné, že si ich môžete brať aj na ruky. Líšky sa v mnohých ohľadoch podobajú na psov, sú veľmi priateľské a vyžadujú si rovnakú pozornosť. Pobyt v Zao Fox nie je časovo obmedzený. Ak budete mať chuť, môžete tam zostať od rána až do záverečnej hodiny. Podľa návštevníkov je najlepší čas na návštevu počas zimných mesiacov, pretože líšky vtedy majú hustejšie kožúšky a vďaka tomu vyzerajú aj na fotografiách ešte krajšie.

 

S dôrazom na kvalitný život

Pri vstupe do parku dostanete presnú inštruktáž o tom, ako sa máte správať. K líškam nemôžete byť agresívni, nesmiete ich strašiť, nemôžete ich kŕmiť, ak vám to ošetrovatelia zakážu a nemali by ste byť veľmi hluční. Musíte tiež akceptovať, ak sú niektoré z nich zavreté v klietkach. Tie by ste nemali veľmi vyrušovať, pretože ide o choré zvieratká alebo tie líšky, ktoré sa starajú o svoje mláďatá. Toto je zároveň jediný prípad, keď musia byť uzavreté a pod dozorom. Inak môžu pobehovať po celej dedinke voľne a nie sú nijako obmedzované. K dispozícii majú aj areál na oddychovanie, kde majú svoje domčeky a viacero možností na úkryt, ak sú už unavené od toľkých návštevníkov alebo nemajú dobrý deň.

Základným pravidlom parku je ponúknuť im kvalitný život a zabrániť tomu, aby boli v nevyhovujúcich podmienkach. Vďaka umiestneniu priamo v lese im zároveň ponúkajú verné podmienky toho, na čo sú prirodzene zvyknuté. Ak by ste sa ich báli, môžete sa pohybovať po oddelených chodníkoch a pozerať sa na ne budete z uspôsobenej drevenej vyhliadky.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / Zao Fox
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa