Madagaskar obývajú vzácne tvory: 7 fascinujúcich zvierat, ktoré inde nenájdete

2017-02-28 00:00:00 |   |    | 

Madagaskar je domovom veľkého množstva rastlín a živočíchov, aké nenájdete nikde inde na svete. Prví ľudia sem prišli pred asi 2000 rokmi a podľa vedcov tu našli mnoho zvláštnych tvorov, ktoré už celkom vyhynuli, napríklad lemury vo veľkosti goríl alebo 3-metrového nelietavého vtáka. Jedinečné druhy tu však nájdete dodnes. Vzhľadom na ničenie tamojších pralesov je však otázne, dokedy.



 

FOSA

Fosa je najväčším  mäsožravcom Madagaskaru. Kedysi lovila najmä lemury, dnes sa uspokojí s čímkoľvek od myší po divoké prasiatka. Dorastá do dĺžky 1,8 metra a váži 12 kilogramov. Hoci je príbuzným munga, vzhľadom pripomína skôr mačku. Má ohybné štíhle telo,  vysúvacie pazúry a ostré zuby. Vďaka dlhému chvostu dokáže s ľahkosťou loziť po konároch stromov.

Ako predátor najvyššieho stupňa je fosa samotárske zviera a usilovne si stráži svoje teritórium. Aktívna je cez deň aj v noci. Samice privádzajú na svet dve až štyri mláďatá raz za rok. Vzhľadom k postupnej strate životného priestoru však hrozí týmto vzácnym živočíchom vyhynutie, podľa odhadov ich na ostrove žije už len asi 2600.

 

KSUKOL (AYE-AYE)

K najpozoruhodnejším obyvateľom Madagaskaru patrí aj ksukol chvostnatý. Na prvý pohľad nevyzerá ako cicavec a vedci ho dlho zaraďovali ku hlodavcom, v skutočnosti je však vzdialeným príbuzným šimpanzov. Ksukoly majú tmavohnedú alebo čiernu farbu. Výrazným znakom sú veľké oči, citlivé uši a chvost, ktorý je dlhší ako telo. Úplne výnimočné sú však najmä jeho dlhé štíhle prsty, ktorými sa zachytáva o konáre stromov. Práve tam trávia ksukoly väčšinu života.

Sú to nočné tvory a počas dňa sú schúlené v guľatom hniezde z lístia a haluzí. Živia sa larvami a hmyzom, ktorý vyťahujú svojim dlhokánskym prostredníkom. Ten slúži aj na vyškrabávanie kokosových orechov a ovocia.

Obyvatelia Madagaskaru však veria, že keď týmto prstom ksukol na niekoho ukáže, prinesie mu tým smolu a dotyčný dokonca zomrie. Aj preto patrí medzi ohrozené druhy, chránené zákonom.

 

PARADAJKOVÁ ŽABA

Podľa odhadov žije na Madagaskare asi 300 druhov žiab. Najznámejšou z nich je paradajková žaba, ktorá za svoj názov vďačí červenkastému sfarbeniu. Samci bývajú žltooranžoví a dosahujú veľkosť 6,5 centimetra. Samice sú oranžovočervené a merajú až 10,5 centimetra. Dožívajú sa 6 až 8 rokov.

Paradajkové žaby žijú na severovýchode Madagaskaru, vyhľadávajú rovnomerne teplé a vlhké prostredie. Obľubujú  riedke krovie, ale aj plytké sladkovodné močiare a vodné kanály v otvorenej krajine. Nevadí im ani blízkosť ľudských obydlí a fariem, kde ju miestni spoznajú podľa pomerne hlasného volania, pripomínajúceho kotkodákanie sliepok. Najaktívnejšie sú počas dažďov, v období sucha sa zahrabávajú do zeme. Keď sa paradajková žaba cíti ohrozená, nafúkne svoje telo vzduchom. Ešte účinnejšou obranou je kožný sekrét, ktorý dokáže vystreknúť na predátora. Ten spôsobuje znecitlivenie a opuchy.

Aj tieto tvory najviac ohrozujú ľudia – významným zdrojom nebezpečenstva je znečisťovanie vodných tokov pesticídmi a hnojivami.

 

LEMUR

Lemury poznajú návštevníci mnohých zoologických záhrad, aj ich domovom je však Madagaskar. Tam žijú na zemi aj na stromoch, kde sa s istotou pohybujú vďaka šikovným končatinám. Nemôžu sa však zachytávať pomocou chvosta ako iné primáty.

Oveľa viac využívajú svoj pach  – ten slúži ako určitý druh zbrane, na komunikovanie s ostatnými jedincami a lemury si ním tiež značkujú územie. V dobe párenia sa každý samec snaží intenzitou svojej vône „prebiť“ súpera. Svoje dlhé chvosty pokryjú páchnucimi sekrétmi a mávajú nimi vo vzduchu.

Lemury žijú v skupinách  v počte 6 až 30 jedincov, obvyklý počet je 17. Na Madagaskare žije až 60 druhov týchto cicavcov, pričom vedci stále objavujú nové. Líšia sa veľkosťou, farbou, vzhľadom a dokonca aj tým, či sú aktívne cez deň alebo v noci. Najmenší druh (Maki trpasličí) meria bez chvosta len 11 centimetrov, najväčší (Indri Indri) môže dorásť až do dĺžky 80 centimetrov.

 

BROOKESIA MICRA

Na Madagaskare žije aj najmenší chameleón na svete – Brookesia micra. Dospelé jedince dorastajú len do dĺžky 16 milimetrov od ňufáka po zadoček a aj s chvostom merajú len 30 milimetrov, čo ich radí medzi vôbec najmenšie stavovce, aké boli kedy na Zemi objavené.

Tieto miniatúrne plazy trávia dni väčšinou v opadanom lístí, kde ich veľmi ľahko prehliadnete. Živia sa drobným hmyzom. Majú vypuklé oči a stočený chvost ako ostatné druhy chameleónov. Rovnako ako ony tiež v prípade nebezpečenstva vedia zmeniť farbu. Ak zaregistrujú predátora, prestanú sa hýbať a snažia sa splynúť s pozadím a vyzerať ako spadnutý list.

Aktívne sú cez deň a v noci sa vyšplhajú do vetiev k spánku. Pre takto drobné živočíchy ale pojem "hore do konárov" znamená zhruba 10 centimetrov od zeme, takže zbadať ich nie je ľahká úloha.

 

TENREK

V nížinách s dažďovým pralesom v severných a východných častiach ostrova Madagaskaru žije nížinný pruhovaný tenrek, známy niekedy aj ako bodlín. Je to hmyzožravec, ktorý azda najviac pripomína nášho ježka.

Toto malé zvieratko s dlhým špicatým ňufákom a končatinami dorastá do dĺžky maximálne 16,5 centimetra a váži asi 200 gramov. Jeho telo pokrýva čierna srsť so žltými pruhmi a riedkymi ostňami. Ak tenreka ohrozuje predátor (väčšinou fosa), ostré ostne vztýči a pohybom tela a hlavy nimi útočí na ňufák a laby útočníka. Neostré ostne mu zas slúžia na komunikáciu – drobné cicavce ich rozvibrovaním vydávajú špecifické zvuky.

Zvieratká sú aktívne cez deň aj v noci a kŕmia sa najmä hmyzom, ktorý vyhľadávajú v zemi pomocou dlhého ňufáka. Nepohrdnú však ani červíkmi a ovocím.

 

GEKÓN LISTOCHVOSTÝ

Tak by sa dal preložiť názov drobného plaza Uroplatus phantasticus (Leaf tailed gecko), ktorého objavili v tropických lesoch Madagaskaru v roku 1888. Odvtedy vedcov neprestáva fascinovať svojou schopnosťou dokonalo splynúť s prostredím.

Najmenší druh gekónov dorastá do dĺžky 66 až 152 milimetrov (vrátane chvosta) a dožíva sa viac ako 10 rokov. Máva rôznu farbu – cez odtiene fialovej a oranžovej až po žltú, no najčastejšie býva hnedý s malými čiernymi bodkami. Je to nočný tvor, ktorý sa po západe slnka vydáva loviť hmyz. Chutia mu najmä nočné motýle a cvrčky.

Ako väčšina zvierat na Madagaskare, aj gekón zohráva najväčšiu bitku o svoj život s človekom. Ten postupne ničí prírodu ostrova a tým ohrozuje tieto vzácne živočíchy stále viac.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa