Pre filmových fajnšmekrov: 6 miest z kinohitov, ktoré môžete navštíviť aj v realite

2017-10-11 00:00:00 |   |    | 

Hoci máme pri pozeraní filmov často pocit, že sa všetko zrodilo len v hlave kreatívnych autorov, v skutočnosti im na inšpiráciu často poslúžili reálne lokality. Tie môžete kedykoľvek navštíviť a aspoň na chvíľu sa tak priblížiť svojim hrdinom.



 

Arendelle – Bergen, Nórsko

Ľadové kráľovstvo patrí už niekoľko rokov k najobľúbenejším a najúspešnejším animovaným rozprávkam. Hoci kráľovstvo Arendelle deti nemôžu navštíviť v jeho fantazijnej podobe, miesta, ktoré sa mu stali predlohou, skutočne existujú. Autori príbehu Anny a Elsy sa inšpirovali studenou nádherou severských štátov, ktorú oživili výraznými farbami. Arendelle je preto najviac podobné nórskemu mestečku Bergen, ktoré často nájdete aj na propagačných fotografiách tejto krajiny.

 

Pandora – Národný park Zhangjiajie, Čína

Kasový trhák Avatar nás priviedol na virtuálny výlet do sveta, kde žijú bytosti v prísnom súlade s prírodou. I keď boli jednotlivé scény vyrobené len počítačovou technikou, pri niektorých z nich hľadali autori opäť predlohu v reálnom svete. Režisér James Cameron sa pri tvorbe niektorých častí Pandory inšpiroval v čínskom národnom parku Zhangjiajie, ktorý je známy vďaka netradičnému kamennému lesu. Kvôli procesu zvetrávania tam vznikli vysoké skalné útvary čiastočne zarastené zeleňou, ktoré pripomínajú majestátne stromy.

 

Zem Nezem – Halong Bay, Vietnam

Rozprávka Peter Pan je súčasťou detstva mnohých drobcov a o návšteve vysnenej Zeme Nezeme snívala väčšina z nás. Málokto však tuší, že si tento sen môžeme splniť napríklad pri návšteve Vietnamu. James Matthew Barrie sa ako autor pôvodnej knihy inšpiroval hlavne miestami, ktoré navštívil v Škótsku alebo Anglicku. Filmoví tvorcovia však k tomu pridali svoj pohľad a pri tvorbe stvárnenia Zeme Nezeme im ako inšpirácia slúžil vietnamský Halong Bay. Pri jeho návšteve vám k dokonalosti budú chýbať už len dôverne známe postavičky.

 

Kraj – Matamata, Nový Zéland

Všetky kultové série motivujú svojich fanúšikov hľadať v realite miesta, ktoré sú v skutočnosti iba fikciou. Po natočení série Pána prsteňov a následne aj trilógie Hobit sa preto mnohí z nich pustili do skúmania Nového Zélandu, kde hľadali spojitosť s ich vysnívanou Stredozemou. Scény z Kraja sa natáčali v oblasti okolo mesta Matamata, ktoré víta svojich návštevníkov s hrdým označením hobitieho mestečka. Miestni obyvatelia organizujú aj špeciálne tour, ktoré vás prevedú po chodníčkoch, kde sa natáčali filmové scény.

 

Dorne – Alcázar, Španielsko

Najviac rozruchu medzi fanúšikmi fikcie momentálne robí knižná i filmová séria Hry o tróny. Existujú špeciálne online návody, vďaka ktorým si vypracujete presný plán dovolenky po stopách vašich obľúbených hrdinov. Jedna zo zastávok vás zavedie do španielskej Sevilly, kde sa nachádza kráľovský palác Alcázar s jeho rozsiahlymi záhradami. Znalci Hier o tróny po vkročení do jeho priestorov ihneď spoznajú jednu z legendárnych zemí Dorne. Tvorcovia filmového spracovania si Alcázar vybrali i vďaka jeho záhradám s veľkolepými fontánami, ktoré spĺňajú kritériá na Vodnú záhradu, ktorá sa objavila v niekoľkých dieloch seriálu.

 

Nástupište 9 a 3/4 – King`s Cross, Londýn, Anglicko

Pri príbehoch o Harrym Potterovi sa stretávame s viacerými miestami, ktoré nájdete aj v reálnom svete. Jedným z nich je aj londýnska stanica King`s Cross, ktorá J. K. Rowlingovej na prepojenie magického a muklovského sveta. Mladí čarodejníci prechodom v stene medzi nástupišťami 9 a 10 vstupovali do tajnej časti stanice, kde ich už čakal legendárny rokfortský expres. Pri nakrúcaní sa však kvôli lepšej polohe použili priestory medzi nástupišťami 3 a 4, z toho dôvodu patria obidve miesta medzi dôležité body na potterovskej prechádzke Londýnom.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa