Dobrovoľnícky program Workaway: Skvelá šanca spoznať svet zadarmo

2017-10-18 12:00:00 |   |    | 

Internet je plný príbehov ľudí, ktorí sa rozhodli zavesiť svoju kariéru na klinec a radšej sa venovať cestovaniu. Po prečítaní ich inšpiratívnych blogov sme často prekvapení z toho, že i keď strávili na cestách veľa mesiacov, často ich to nestálo veľa peňazí. Ich tajomstvom je narábať rozumne s rozpočtom, nelipnúť na komforte a podľa možnosti si aj trošku privyrobiť. Možnosť lacno alebo zadarmo vidieť takmer celý svet ponúka aj program Workaway.



 

Cestovanie s dobrým pocitom

Zmyslom tohto projektu je pomôcť ľuďom v núdzi. Tí majú napríklad veľké hospodárstvo, stavajú dom, hľadajú výpomoc v penziónoch alebo potrebujú pomôcť pri nejakých kreatívnych činnostiach. Keďže nemajú peňazí nazvyš, hľadajú ľudí ochotných pracovať iba za ubytovanie a stravu, prípadne im preplatia náklady na cestu. Dobrovoľníci dostávajú ako protihodnotu možnosť prežiť pár mesiacov na inom konci zemegule. Keďže majú pokryté najväčšie náklady, ušetrené peniaze môžu investovať do spoznávanie krajiny. Workaway aktuálne združuje hostiteľov z vyše sto štátov sveta. Záleží len na vás, kam by ste sa chceli vybrať a čo by ste boli ochotní urobiť ako protihodnotu.

 

Kontaktovanie hostiteľov

Po registrácii na stránke musíte zaplatiť symbolický registračný poplatok. Hneď po prijatí platby a vytvorení profilu môžete kontaktovať hostiteľov. Je veľmi dôležité napísať o sebe čo najviac a taktiež vybrať dobré fotografie, aby ste už od prvého kontaktu vytvorili o sebe príjemný dojem. Zároveň tak zvyšujete svoju serióznosť, pretože hostiteľ si musí dobre premyslieť, akého človeka si pustí do svojej domácnosti. Každá ponuka obsahuje presný popis toho, čo budú od vás očakávať. Dozviete sa zoznam činností, počet odpracovaných hodín, podmienky na ubytovanie a stravovanie, niečo o lokalite, kde budete žiť a samozrejme, nechýba ani charakteristika človeka, ktorý to všetko ponúka. Vy sami si zvolíte spôsob, akým sa budete po registrácii prezentovať. Môžete aktívne oslovovať ľudí, ktorých ponuky sa vám páčia, no zároveň môžete aj čakať, čo zaujímavé ponúknu oni vám.

 

Možnosť na privyrobenie

Niektorí hostitelia sú k svojim dobrovoľníkom štedrejší. Okrem ubytovania a stravy ponúkajú na prilepšenie aspoň malý zárobok. Často vám tieto peniaze dokážu pokryť výdavky na cestovanie po krajine, ale aj na ostatné potreby. Vždy je však nutné dohodnúť sa na podmienkach vopred a obmedziť tak komplikácie, ktoré by mohli nastať kvôli nedorozumeniam. Keďže ide o dobrovoľnícku prácu, hostitelia nemajú na ľudí veľké požiadavky. Nemusíte byť napríklad zruční poľnohospodári, pretože od projektu sa očakáva, že vás naučí niečo nové a zdokonalíte sa až na mieste. Taktiež je to ideálna príležitosť, pokiaľ dokonale neovládate cudzie jazyky. Novú reč sa naučíte najlepšie počas rozhovorov s domácimi.

 

Dostatok času pre seba

Počas dobrovoľníckeho programu by ste mali odrobiť 4 až 5 hodín denne. Víkendy by ste mali mať voľné, ak vás hostiteľ potrebuje aj v tieto dni, má vám to vynahradiť iným voľnom. Nezabudnite však, že všetko je vždy vecou vzájomnej dohody. Niektorí ľudia požadujú aj dlhšiu pracovnú dobu, no obvykle vám za ňu aj zaplatia. Je preto len na vás, aby ste dobre zvážili ponuku a nerobili niekde úplne zadarmo to, za čo by ste od iného hostiteľa dostali aspoň nejaké vreckové. Tento pracovný čas je navyše skvele prispôsobený tomu, aby ste mohli spoznávať novú krajinu. Vždy sa vám podarí nájsť ideálny spôsob, ako si zorganizovať vlastný program, ísť na túru alebo navštíviť ďalšiu pamiatku. Keď máte dobré vzťahy s hostiteľom, môže vám niekedy poradiť aj on a na cesty sa vyberiete spoločne.

 

Nájdu sa aj mimoriadne atraktívne ponuky

Zoznam dobrovoľníckych prác je skutočne široký. Obvykle ide o prácu na veľkých farmách alebo stavbách. Nájdete však tiež dostatok ponúk pre opatrovanie deti či starých ľudí a pokiaľ ste dostatočne trpezliví, dostanete sa aj k skutočne zaujímavým dobrovoľníckym činnostiam. Môže to byť napríklad spolupráca na nejakom výskume, výstavba domov podľa netradičných metód, správcovstvo budovy, práca pri filme, ale aj jednoduché stráženie domov v čase, keď sa majitelia vyberú na dlhšiu dovolenku.

 

Nudí vás to? Zbaľte sa a pokračujte ďalej

Výhodou programu Workaway je, že nejde o zmluvné pracovné pomery. Dĺžka dobrovoľníckych projektov je rôzna, môže to byť od jedného týždňa až po pár mesiacov. Avšak kedykoľvek sa vám nebude niečo páčiť a neviete sa dohodnúť s hostiteľmi na zmene, môžete sa zbaliť a odísť inde. Dáva vám to veľkú slobodu a môžete sa takto presúvať kdekoľvek po svete. Stále sa dostanete do priameho kontaktu s typickou domáckou kultúrou a na spoznávanie každej krajiny budete mať vždy dostatok času.

 

Autor: David

Foto: Facebook / Workaway

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook / Workaway
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa