Vodopády Havasupai: Rajská záhrada uprostred pustatiny

2017-06-01 00:00:01 |   |    | 

V slávnom Veľkom kaňone vytvorila príroda množstvo nádherných miest, k tým najpôsobivejším patria vodopády Havasupai. Nie nadarmo ich prezývajú aj „rajskou záhradou uprostred púšte“. Ich tyrkysová voda v obklopení červenkastých skál totiž naozaj pôsobí ako malý zázrak.



 

Havasupai patria medzi najpôsobivejšie vodopády v celej juhozápadnej časti USA a jednoznačne dominujú tým vo Veľkom kaňone (Grand Canyon). Nachádzajú sa v jeho dolnej časti, asi 3 km od indiánskej dediny Supai, kde žije kmeň Havasupai.

Vodopádov je spolu päť – Navajo Falls, Fifty Foot Falls, Money Falls, Beaver Falls a najznámejší Havasu Falls. V niektorých z nich sa dá kúpať, no určite neskúšajte skákať do vody. Za svoju túžbu po adrenalíne tu už zaplatilo životom viacero odvážlivcov.

Všetkých päť vodopádov sa nachádza v indiánskej rezervácii kmeňa Havasupai, ktorého názov sa obvykle prekladá ako „ľudia od modrozelených vôd“. Farba riek, vodopádov a jazierok je tu skutočne nádherná. Spôsobuje ju to, že voda stála v podzemných vápencových jaskyniach až 30 000 rokov, počas ktorých do nej prenikali minerály, najmä vápnik a horčík. Tie odrážajú slnečné svetlo a práve tak vzniká povestná tyrkysová farba.

Vidieť ju na vlastné oči však nie je jednoduché. Aby sa zachovala nádhera tohto odľahlého raja, Indiáni povoľujú vstup len presne stanovenému množstvu turistov (300 za deň). Každý návštevník musí mať rezerváciu a vopred uhradiť vstupné poplatky (spolu 60 dolárov na osobu).

Do Veľkého kaňonu (Grand Canyon) sa najjednoduchšie dostanete autom z jedného z veľkých miest. Z Las Vegas cesta trvá asi 3,5 hodiny, z Phoenixu ešte o hodinu dlhšie. Od parkoviska treba k vodopádom navyše prekonať asi 16-kilometrovú túru, často vo veľmi vysokých teplotách. Na výlet si tak treba vyhradiť 2 - 3 dni.

Pre pohodlnejších turistov sú našťastie k dispozícii aj vrtuľníky alebo mulice, ich prenájom však nie je lacný (takmer 300 dolárov na osobu). Zatiaľ sa tou nádherou teda pokochajte z pohodlia domova a bezplatne.

 

Autor: Zuzana Fialová, AKO

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa