Malý zázrak v kráteri sopky: Tri jazerá, a každé inej farby

2017-05-05 00:00:01 |   |    | 

Indonézia je ako mozaika poskladaná z tisícov ostrovov a ostrovčekov. Tie turistov lákajú nielen na nádherné pláže či nedotknutú prírodu, ale aj množstvom sopiek. Tou najkrajšou je však len jedna - Kelimutu na ostrove Flores. Len tá vo svojom kráteri ukrýva až tri jazerá - a každé inej farby!



 

Sopka Kelimutu sa nachádza neďaleko mestečka Moni uprostred indonézskeho ostrova Flores. Na jej vrchole sa nachádzajú tri jazerá, aké nikde inde vo svete nenájdete. Každé z nich má totiž inú farbu a tá sa navyše v nepredvídateľných intervaloch mení. Spôsobujú to údajne chemické reakcie minerálov vo vode a sopečných plynov, doteraz sa však nepodarilo tieto procesy presne objasniť.

Miestni obyvatelia majú vlastné vysvetlenie. Veria, že vo vode prebývajú duše zomrelých a farba vody sa mení podľa ich nálady. Legendu potvrdzujú aj názvy jednotlivých jazier. To východné sa nazýva Začarované jazero (Im Tiwu Ata Polo), prostredné hneď vedľa neho je Jazero mládencov a panien (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) a najzápadnejšie sa volá Jazero duší predkov (Tiwu Ata Mbuur).

Ak chcete ich krásu vidieť na vlastné oči, treba absolvovať 14-kilometrovú cestu z mestečka Moni, ktorá vedie cez malebné pohoria, ryžové polia a malé tradičné dedinky. Po príchode do Národného parku Kelimutu vás z parkoviska čaká ešte asi 1,5-kilometrový chodník a na záver 127 schodov do konečnej výšky 1690 metrov nad morom. Odtiaľ sa vám naskytne nádherný výhľad na všetky tri jazerá. Či však budú tyrkysové, hnedé, červené či čierne – to už rozhodne sama príroda.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa