Tajomné miesto magických rituálov: Takto to podľa legendy vyzerá v jaskyni templárov

2017-04-24 00:00:01 |   |    | 

Otvor v zemi pod stromom neďaleko anglického mesta Beckbury vyzerá na prvý pohľad ako obyčajná králičia nora. V skutočnosti je však vstupom do veľkého podzemného komplexu jaskýň, vyhĺbeného do pieskovca. Podľa legendy ju pred vyše 700 rokmi na tajné stretnutia využívali templárski rytieri.



 

Chodby a miestnosti sú tu niekedy tak drobné, že sa treba zohnúť, no ich spracovanie je pozoruhodné.

Množstvo oblúkov a stĺpov, symboly nakreslené na stenách a strope, miesta na sviečky a hlboko v útrobách jaskyne kamenná nádoba na vodu pre potreby krstu... To všetko dáva tomuto miestu skutočne magickú atmosféru.

Jeho pôvod je však zahalený tajomstvom. Podľa niektorých zdrojov bol vyhĺbený na prelome 18. a 19. storočia, no domáci veria, že ho využívali už templári.

„Chudobní ochrancovia Kristovi a chrámu Šalamúnovho“ fascinovali ľudí od nepamäti. Rád založili v roku 1119 na ochranu kresťanstva, pútnických miest a pútnikov vo Svätej zemi. Rytieri postupne vybudovali takmer 900 hradov a napriek dobrovoľnej chudobe spravovali obrovské majetky. Práve tie sa im napokon stali osudnými. Francúzsky kráľ Filip IV. Pekný v roku 1312 rád rozpustil a majetok rytierov bol skonfiškovaný. Mnoho templárov obvinili z kacírstva a upálili, na hranici skončil aj veľmajster rádu Jacques de Molay.

História rytierov v bielych plášťoch s červeným krížom sa tam oficiálne skončila, no v legendách žijú dodnes. Z pokolenia na pokolenie sa o nich rozprávajú príbehy  plné záhad a tajomna a množstvo nezodpovedaných otázok máta aj historikov.

Čosi viac by im mohla prezradiť jaskyňa Caynton Cave neďaleko Birminghamu, ktorú podľa povier vybudovali práve templári alebo ich nasledovníci. Podzemný komplex chodieb a miestností oddávna lákal množstvo vyznávačov rôznych kultov a členov siekt, ktorí sa tu venovali magickým rituálom. Podľa viacerých vedcov však jaskyne pravdepodobne nebudú staršie ako 200 rokov a praví templári teda do nich vkročiť nemohli.

Kedysi bola Caynton Cave kvôli vandalom jaskyne niekoľko rokov zatvorená, dnes tam môžete záhady templárov opäť lúštiť aj vy. Len musíte asi 250 metrov západne od sídla Caynton Hall nájsť ten správny otvor.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia, Geograph.co.uk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa