Riziko globálnej pandémie: K najzákernejším zabijakom patria KOMÁRE

2017-07-06 12:00:00 |   |    | 

Komáre v súčasnosti zabíjajú neuveriteľných 750 tisíc ľudí ročne, najčastejšie sú pritom obeťami deti. Spoločnosť Discovery chce s príchodom leta pritiahnuť pozornosť celého sveta k tomuto možno najzákernejšiemu zabijakovi v modernej ľudskej spoločnosti. Nový dokument je aktuálnym pohľadom na toto nebezpečné stvorenie a na jeho neuveriteľnú schopnosť adaptácie.



 

Nie je to tak dávno, čo médiami prebehli správy o jednotlivých výskytoch chorôb Zika, malárie, západonílskej horúčky, žltej horúčky, horúčky Chikungunya a Dengue. Za nárastom týchto ochorení je rýchle šírenie komárov, ktorému napomáhajú faktory ako cestovanie na dlhé vzdialenosti, medzinárodné obchodovanie a globálne otepľovanie.

Prvý prípad ochorenia vírusom Zika mimo Afriku bol zaznamenaný v Malajzii v roku 1967. O štyridsať rokov neskôr sa choroba objavila v Mikronézii, odkiaľ sa v roku 2014 cez tichomorské ostrovy rozšírila do Brazílie. V decembri 2015 choroba prvýkrát zasiahla Portoriko, aby o rok neskôr postihla už 34 tisíc ľudí.

Dnes je možným prepuknutím pandémie ohrozených viac ako 2,5 miliardy ľudí, čo by svet stálo 500 miliárd dolárov. Tieto alarmujúce čísla naznačujú, čo by sa mohlo stať, ak by sa svetové zdravotnícke autority nedohodli na spoločných krokoch.

Problematiku rozvíja nový film zo série Discovery Impact s názvom Mosquito, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 6. júla 2017 o 21:00 na staniciach Discovery Channel vo viac ako 220 krajinách sveta. Dokument sa nakrúcal na štyroch kontinentoch a sprevádza ním na Oscara nominovaný Jeremy Renner (Mesto, Smrť čaká všade).

Film predstaví divákom hneď niekoľko skutočne silných intímnych príbehov rodín z rôznych častí sveta. Cestu otca, ktorý musí svojho maláriou postihnutého syna nosiť z malej kenskej dediny do vzdialenej nemocnice na chrbte, Američanku Leslie Meiners z Queens v New Yorku, ktorá sa nakazila nebezpečným vírom priamo vo svojom susedstve či srdcervúci príbeh brazílskej matky, ktorej dieťatko sa narodilo s vírom Zika.

Mosquito spúšťa alarm, ktorý má upozorniť na potrebu postaviť sa tejto stále urgentnejšej hrozbe v medzinárodnom merítku,“ vraví David Zaslav, prezident a generálny riaditeľ Discovery Communications.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Discovery Channel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa