Nová kráľovná morí: V Splite spustili na vodu najväčšiu plachetnicu sveta

2017-07-06 00:00:00 |   |    | 

Od roku 1991 ponúka spoločnosť Star Clippers plavby na veľkých plachetniciach, ktoré pripomínajú historické plavidlá. Donedávna jej flotilu tvorili tri rozmerné lode, v júni k nim pribudla tá najväčšia na svete s názvom Flying Clipper.



 

Star Clipper, Star Flyer a vlajková loď Royal Clipper, to sú názvy plachetníc, ktoré ponúka na svojich plavbách spoločnosť Star Clippers. Všetky sú kópiami klasických plavidiel, ktoré brázdili vody oceánov v 19. storočí.

Dnes však pasažierom ponúkajú najvyšší komfort, bezpečie a atmosféru súkromnej jachty. Všetky tri plachetnice majú rozľahlé paluby z teakového dreva, bazény, skvelú reštauráciu a bary. Sú dosť veľké na to, aby ponúkli prvotriedne ubytovanie a služby, ale dosť malé na to, aby mohli kotviť aj v menších prístavoch, kam sa veľké výletné lode nedostanú.

V letných mesiacoch sa lode Star Clippers plavia popri Francúzskej a Talianskej riviére, Španielsku aj Baleárskych ostrovoch. Vidieť ich môžete aj v Dalmácii a v prístavoch Grécka a Turecka. Po skončení hlavnej sezóny sa presunú do Karibiku a Ázie.

Dve menšie lode Star Flyer a Star Clipper majú každá kapacitu 170 pasažierov a posádku tvorí 74 osôb. Najväčšou z flotily aj na svete je od roku 2000 Royal Clipper, ktorá odvezie 227 cestujúcich a 105 členov posádky. Dvadsať z nich má na starosti plachty. Tých sa nad oceľovým trupom s dĺžkou  439 stôp (134 metrov) týči presne 42, pričom najvyšší sťažeň meria 197 stôp (60 metrov).

Na mori je Royal Clipper podľa možnosti vždy poháňaná plachtami. Ak to však poveternostné podmienky nedovolia, k slovu sa dostanú dva naftové motory s výkonom 2500 koní. V závislosti na počasí sa s plachtami loď obvykle plaví rýchlosťou 8 až 20 uzlov (15 až 37 km/h), s motormi je jej rýchlosť 13,5 uzla (25,5 km/h).

Už čoskoro však Royal Clipper tromfne loď Flying Clipper. Tú len nedávno spustili na vodu v Splite, kde ju dva roky vyrábali podľa vzoru slávneho plavidla France II z roku 1912. Flying Clipper má kapacitu až 300 pasažierov a poháňa ju 35 plachiet s celkovou plochou vyše 6350 m2. Na dĺžku meria 162 metra, na šírku 18,5 metra a celková plocha palúb je 6347 metrov štvorcových.

Fotografie svojej najnovšej pýchy zatiaľ spoločnosť Star Clipper nezverejnila, bude však podobná lodi Flying Clipper (na foto).

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Star Clippers
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa