Zážitok aj bez lode: 7 najkrajších prístavov v Stredomorí

2017-07-25 00:00:01 |   |    | 

Plaviť sa bezstarostne po mori, sem tam niekde zakotviť a pozrieť si prístav a jeho okolie. Pozrite sa s nami, ktoré prístavy v Stredomorí sú tie najkrajšie zo všetkých!



 

Bola by škoda preplaviť sa cez pekné miesta a ani sa na nich poriadne neporozhliadnuť.  Hneď priľahlé okolie niektorých prístavov totiž ukrýva absolútne skvosty a vy tak môžete ľahko získať ďalšie pekné zážitky.

 

1. Rhodos

Samotný ostrov Rhodos je veľmi vyhľadávanou destináciou pre klasickú relaxačnú, ale i aktívnejšiu dovolenku. Tento tropický raj je totiž nabitý nádhernými plážami i dych berúcimi pamätihodnosťami.

Hneď ako vplávate do prístavu Mandraki v meste Rhodos, vytušíte, že to nebude nič obyčajné. Už to, že vás na stĺpoch vítajú sochy jeleňa a lane, ktoré sú symbolmi mesta, je neobvyklé. Keď loď zakotví, prejdete sa – ak zvýši trochu času - po meste. Zvlášť jeho stará časť vás nadchne, je totiž pod ochranou UNESCO. Ak sa niekde dochoval stredovek v celej svojej kráse, tak je to rozhodne tu. Ničím výnimočným nie sú napríklad budovy zo 14. storočia.

Milovníci stredovekej architektúry tu budú vo svojom živle. Mestské hradby predstavujú majstrovský kúsok stredovekého pevnostného staviteľstva, svoje čaro má i morská brána na nábreží obchodného prístavu s reliéfom Panny Márie, Jána Krstiteľa a svätého Petra. V žiadnom prípade nesmieme nespomenúť úchvatný Palác veľmajstrov, ktorý celému prístavu dominuje a robí z pohľadu naň nezabudnuteľný zážitok.

Ide o pevnosť spojenú s hradbami, ktorá tu stála od 14. storočia, časom ju však takmer celú poničili, preto sa dnes dívame na výsledky rekonštrukcií. Možno sa budete čudovať, prečo je jeho súčasťou znak fašistickej strany – Palác veľmajstrov mal slúžiť ako sídlo talianskeho kráľa Viktora Emanuela III. a následne i vodcu fašistov Benita Mussoliniho.

 

2. Monako/Monte Carlo

Priplávať do prístavu Monte Carlo je zážitok v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Za svetla uvidíte nádhernú scenériu plnú luxusných jácht, ktoré medzi sebou bojujú o svoje miesto na výslní, za tmy zas budete mať pocit, že prichádzate do nádherného zhluku svetielok, medzi ktorými vyniká osvetlenie tunajšieho Grand Casina.

Pokiaľ sa tadiaľto budete plaviť v máji, môžete byť svedkami slávneho závodu Grand Prix Monaco. Nebudete však ľutovať ani v prípade, že sa tu ocitnete kedykoľvek inokedy, a to nielen pre krásnu krajinu okolo (nad mestom totiž čnejú zalesnené kopce), ale i preto, že si tunajší prístav „zahral“ v jednej z bondoviek.

Mesto je prešpikované možnosťami dopriať si kultúrny a spoločenský život a ponúka množstvo zábavy. Nenechajte sa však zmiasť tým, že ide o mesto so všetkým, čo k nemu patrí. Pri troche snahy tu totiž nájdete trebárs japonskú alebo exotickú záhradu. Zastaviť sa v Monte Carlo skrátka znamená zastaviť sa v modernom meste.

 

3. Neapol

„Krásny je Neapol…“ spieva sa v jednej piesni. A je na tom naozaj veľa pravdy. Neapolský prístav patrí k tým najväčším v Taliansku a úžasná je na ňom najmä jeho poloha. Nachádza sa totiž skutočne blízko centra mesta, konkrétne blízko Radničného (PiazzaMunicipio) a Garibaldiho námestia (Piazza Garibaldi).

Z lode je to teda po ukotvení ku krásnemu stredu mesta čo by kameňom dohodil. Práve na prvom spomenutom námestí môžete vidieť Nový hrad (Castel Nuovo), čo je jeden z významných symbolov mesta.

Táto nádherná stredoveká pevnosť pochádza z 13.-15. storočia a možno v nej vidieť spojenie francúzskej gotiky a taliansko-španielskej renesancie. V minulosti slúžila ako sídlo neapolských kráľov a vidieť ju rozhodne stojí za to.

Premýšľate nad parádnym letom v Stredomorí na palube luxusnej lode? Objavovanie chutí stredomorskej kuchyne a historických prístavných miest? Taký nádherný zážitok vám doprajeme.

 

4. Dubrovník

Milovníci kultúry a histórie sa do Dubrovníka zamilujú, len čo vystúpia z lode. Už počas príchodu sa vám naskytne pohľad na typickú architektúru tejto oblasti s tradičnými strechami tehlovej farby. Vrelo odporúčame pozrieť sa po vystúpení z lode do hĺbky tohto mesta, ktoré tu vzniklo už v stredoveku a dodnes hrá v celej krajine významnú rolu.

V Dubrovníku môžete obdivovať niekoľko storočí staré kostoly, kláštory a synagógy. A čo viac – práve v tomto meste sú najdlhšie existujúce lekárne!

Dubrovník mnohým turistom pripomína talianske Benátky, len v trochu menšom meradle a s kľukatými uličkami namiesto kanálov. Kostoly, fontány, romantické uličky a vydláždené uličky, obmedzená automobilová premávka, vonkajšie posedenie pri reštauráciách… To všetko robí z Dubrovníka obľúbené a pokojom pretkané mesto, prístav, v ktorom naozaj stojí za to aspoň na chvíľu zakotviť.

 

5. Malaga

Malaga je vďaka svojej príjemnej klíme jedným z najobľúbenejších turistických cieľov Iberského polostrova. Mesto a jeho blízke okolie je lákavé i tým, že ponúka zo všetkého niečo – trochu kultúry, architektúry, peknej prírody a pláže.

Prístav Malagy má skôr moderný charakter s bohatým zeleným stromoradím, čo je rozhodne príjemný a svieži pohľad. Po príchode neváhajte a vydajte sa do centra mesta.

Tam totiž nájdete pekné spletité uličky, v Starom meste narazíte na nejednu pripomienku dôb cisára Augusta. Ide napríklad o niekoľkokrát prerábané hradby, amfiteáter a ďalšie. Ďalej môžete uvidieť jednu z najznámejších býčích arén v Španielsku. A od nej je to len kúsok k hlavnej pláži Malagy – k Playa la Malagueta. Čo by ste však v meste rozhodne nemali minúť je Picassovo múzeum s viac než dvomi stovkami diel tohto umelca a katedrála s názvom Catedral de la Encarnación. Nezabudnite tiež ochutnať tunajšie vychýrené víno!

 

6. Malta/Valleta

Pri príchode do prístavu vo Vallete môžete ľahko nadobudnúť dojem, že ste cestovali v čase a zatiaľ čo ste sa plavili po mori, odtiaľto vymizla moderná civilizácia. Uvidíte tu síce nejaké to vozidlo a výdobytok dnešnej doby, ale oboje vám tu bude pripadať nepatričné – vzhľadom k tomu, že väčšinu vašej kapacity vnímania zaberie nádherná stará zástavba.

Valleta vznikla v 16. storočí a pôvodne slúžila ako miesto odpočinku vojakov a pútnikov. A práve taká atmosféra na vás dýchne, len čo vystúpite z lode. Taká krásna, starobylá a pokojná. Je to práve táto atmosféra, vďaka ktorej sa mesto objavilo v nejednom filme.

Pozdĺž prístavu sa tiahne staré opevnenie a nájdete tu i krásne miestečká na chvíľkové posedenie. Keď budete mať čas a vydáte sa ďalej do mesta, určite prejdete cez pešiu zónu Triq-ilRepublikka, kde sa nachádza kvantum obchodíkov s oblečením a suvenírmi, ale tiež množstvo reštaurácií a kaviarní.

Ak milujete doby dávno minulé, celkom určite vás Valleta očarí.

 

7. Marseille

O Marseille sa hovorí, že je to brána do oblasti Provence. V tomto meste nájdeme druhý najväčší francúzsky prístav a okrem toho skvostné pamiatky odkazujúce na bohatú históriu, ktorá sa tu začala písať už pred dvoma tisícročiami.

Prístav samotný je krásny až malebný a nájdeme v ňom množstvo obchodíkov, kaviarničiek a reštaurácií. Je to miesto, kde stretnete chudobných i bohatých, rybárov i podnikateľov a vysoko postavené osoby. Je tu tak krásne, že to sem všetkých láka. O úžasnú a nezabudnuteľnú atmosféru miesta sa stará i dominanta mesta, bazilika Panny Márie Strážnej na vrchu Garde, ktorá údajne chráni všetky rybárske lode v prístave.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa