Modrý oheň: Kawah Ijen sa vymyká predstavám o sopke

2017-10-16 00:00:01 |   |    | 

Ako čierna ovca, tak na návštevníkov pôsobí indonézsky stratovulkán Ijen. „Horúce“ oranžové či červené farby by ste tu totiž hľadali zbytočne, z tejto sopky šľahajú modré plamene.



 

Celý komplex Ijen na Východnej Jáve v Indonézii tvorí niekoľko aktívnych sopiek.

Turisti sa sem vydávajú najmä v noci. Práve vtedy totiž môžu obdivovať unikátny prírodný úkaz - modrý oheň, ktorý vzniká zo sírneho plynu, unikajúceho cez pukliny pri teplote až 600 stupňov Celzia. Najskôr však treba absolvovať dvojhodinovú túru k okraju krátera a 45-minútový zostup po jeho svahu. Odmenou je pohľad na plamene, ktoré šľahajú až do výšky 5 metrov.

Kawah Ijen sa však môže popýšiť aj ďalšou zaujímavosťou - rozľahlým tyrkysovým jazerom na jeho dne. To je kvôli síre tak kyslé, že by ste v ňom ihneď prišli o život. Na to pre istotu upozorňuje aj množstvo tabúľ s nápisom: „Pozor, nebezpečenstvo smrteľného úrazu“, ktoré sú rozmiestnené v okolí. Len ťažko by ste tu hľadali pomoc a preprava k najbližšiemu miestu s nemocnicou je v tomto nehostinnom prostredí prakticky nemožná.

Prítomnosť síry však oceňujú jej zberači, ktorí vláčia 75- až 90-kilogramové koše z dna do tri kilometre vzdialeného údolia Paltuding. Je to nebezpečná a namáhavá práca, na miestne pomery však dobre platená - robotník si za deň zarobí okolo 11 eur.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa