Vesmírna dovolenka: V jordánskej púšti zažijete podmienky ako na Marse

2017-09-28 00:00:01 |   |    | 

O Marse sa hovorí ako o planéte, kde by mohlo ľudstvo po opustení Zeme nájsť svoj nový domov. Túto možnosť dlhodobo skúmajú vedci, verejnosti ju viackrát predstavili aj filmári. S najväčším úspechom sa stretol film Marťan s Matton Damonom, ktorý nakrúcali v Jordánsku. Podmienky podobné tým na červenej planéte si tam teraz môžu vyskúšať aj turisti.



 

Slávnu lokalitu Wadi Rum prezývajú vďaka jej scenérii aj „Mesačné údolie“. Nachádza sa v južnom Jordánsku asi 60 kilometrov východne od pobrežného mesta Akaba a je najväčším údolím v krajine. V zime je v tomto ľudskou rukou nedotknutom prostredí veľmi chladno, v lete tu vládnu extrémne horúčavy. Napriek tomu tu ľudia bývali už pred tisíckami rokov. Žili tu lovci, pastieri, poľnohospodári a kvôli blízkosti hraníc sa tu darilo aj obchodníkom.

Miestni ľudia sa najviac preslávili v rokoch 1916 - 1917, keď sa pod vedením kráľa Faisala a po boku Lawrenca z Arábie postavili proti tureckým a nemeckým okupantom. Samotný Thomas Edward Lawrence sa o Wadi Rum viackrát zmienil vo svojej knihe „Sedem stĺpov múdrosti“, ktorej názov je odvodený od mena jednej z tunajších hôr. Hrdinské činy Lawrenca sa stali súčasťou miestneho folklóru.

V podstate všetci tunajší ľudia sú beduínskeho pôvodu a ešte donedávna pásli kozy a žili kočovným životom. Dnes ich živí najmä turizmus. Červená pustatina, v ktorej sa odrazu dvíhajú pieskovcové monolity do výšky až 1750 metrov, sú už dlho lákadlom pre skalolezcov. Aktívni turisti zase radi preskúmavajú kaňony, jazierka a či skalné maľby, ktorých vek môže byť až 4000 rokov.

Okrem nich však tento rok začali chránenú oblasť s rozlohou 720 km štvorcových vyhľadávať aj milovníci skutočne originálnych dobrodružstiev. Uprostred červenej púšte totiž otvorili „marťanský“ tábor Sun City, v ktorom sa môžete ubytovať v jednom z dvadsiatky futuristických domčekov. Tie majú rovnaký zaguľatený tvar ako Damonov domov na Marse.

Na rozdiel od tých mimozemských sú tieto domčeky dokonale prispôsobené nárokom turistov. Čaká ich tu pohodlný nábytok, samostatná toaleta a večere v reštaurácii, kde si pochutnajú na beduínskych špecialitách ako zarb alebo jahňa, pomaly varené v piesku.

Najväčším zážitkom je však výhľad - vďaka kupolovitému tvaru vidia obyvatelia domčeka obrovské plochy červenej pustatiny naokolo cez deň a jasnú hviezdnu oblohu nad hlavou v noci. V takom prostredí sa ľahko sníva o tom, aké to naozaj bude, keď raz jedného dňa začnú ľudia osídľovať inú planétu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa