Krása na pokraji vyhynutia: Možno posledné FOTO fascinujúceho prírodného divadla

2018-01-09 12:31:20 |   |    | 

Príroda opäť previedla svoje magické schopnosti. Na hladine rieky Salado neďaleko paraguajského Limpia zakvitli začiatkom tohto týždňa stovky obrovských lekien a vytvorili tak fascinujúce divadlo. Či sa však ešte niekedy zopakuje, to je otázne. Ľudia totiž opäť ignorovali fakt, že najväčší a najkrajší druh lekna z tropických pralesov treba chrániť.



 

Svet nedávno obleteli nádherné fotografie lekien s názvom viktória kráľovská, plávajúce 7. januára 2018 na hladine rieky Salado neďaleko paraguajského Limpia. Viktória kráľovská, domácim známa aj ako  "Yakaré Yrupe", je považovaná za najväčší a najkrajší druh lekna z tropických pralesov.  Jej nádherný kvet žije iba 18 hodín a okrúhle misovité listy plávajúce na hladine dosahujú priemer až 2 metre. Podľa miestnych má táto vzácna rastlina liečivé účinky, považovali ju však už za vyhynutú.

Napriek tomu idylické pohľady na nádherné prírodné divadlo rýchlo vystriedali oveľa škaredšie pohľady na oblasť Limpio. Ľudia sa totiž na lekná vrhli, akoby sa jednalo o obyčajnú burinu. Sociálne médiá zaplavili fotografie miestnych, ktorí si rastliny odnášali ako pamiatku, liek na astmu a ďalšie dýchacie ťažkosti, alebo ich len tak zo žartu používali ako klobúky či deky.

Riaditeľ oddelenia biodiverzity sekretariátu životného prostredia Dario Mandelburger už v pondelok vyhlásil, že ľudí, ktorí poškodzujú chránené druhy rastlín, je možné pokutovať až do výšky 1500-násobku dennej mzdy. Zástupcovia ministerstva životného prostredia sa podľa neho dostavili na miesto, aby potvrdili situáciu, nemohli však už kvôli veľkému množstvu ľudí ničeniu zabrániť. Riaditeľ vyjadril poľutovanie nad tým, čo sa stalo, ale poznamenal, že hlavným dôvodom tejto katastrofy je nedostatočná vzdelanosť ľudí v súvislosti s ochranou biodiverzity.

Rieka Salado je jedným z mála miest, kde sa ešte Viktória kráľovská nachádza. Leknám sa darí len v hlbokých vodách a z viacerých oblastí, ako je napríklad zátoka Bahia de Asuncion, vymizli v následku bagrovania a čistenia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, Facebook / Drunken Forest,
Video: YouTube
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa