Najúspešnejší seriál na svete má svoj hotel: Vydržíte v ňom len jedinú noc

2018-02-07 00:00:01 |   |    | 

Séria Hry o tróny si získava stále viac fanúšikov. Verných priaznivcov neodrádza ani dej s prudkými zvratmi, ktoré často končia v neprospech ich obľúbencov. George R. R. Martin jednoducho vytvoril fantastický koktejl napätia, vzrušujúceho príbehu a pútavých postáv, ktoré v konečnom dôsledku vplývajú aj na turizmus. Vo svete sú veľmi obľúbené najmä lokality, kde sa nakrúcali jednotlivé diely seriálu. K nim teraz pribudla ďalšia zaujímavá atrakcia v podobe ľadového hotela v snežnom mestečku v Laponsku.



 

Do Kittilä prišla zima

V laponskom Kittilä pripravujú každoročne menšie zimné mestečko, ktoré pozostáva z niekoľkých budov vytvorených zo snehových a ľadových kvádrov. Do tejto originálnej atrakcie sa najlepšie dostanete priamym letom z Helsínk, ktorý vás za hodinu a pol privedie do úžasnej zasneženej krajiny s jedným bonusom navyše. Tento rok oslavujú už 17. výročie výstavby ľadových hotelov a pri tejto príležitosti tam vytvorili mýtickú krajinu v podobe Hier o tróny. Na celom projekte spolupracovali s televíziou HBO Nordic, ktorá mala dosah na dolaďovanie viacerých detailov. Vďaka tomu sa im podarilo parafrázovať legendárnu hlášku „zima prichádza“, ktorá odznela v tomto kultovom príbehu.

 

20 miliónov kilogramov snehu

Na výrobe celého areálu spolupracovali stavitelia a sochári z Ruska, Poľska, Lotyšska a Ukrajiny. Každoročne pri jeho výstavbe zužitkujú vyše 20 miliónov kilogramov snehu, ktorý tvorí základné obvodové múry jednotlivých stavieb. Popri tom využijú tiež 350 ton ľadových kvádrov, z ktorých robia zariadenie, výzdobu a detaily, čo najvernejšie kopírujúce klasické hotelové komplexy. Areál v štýle Hier o tróny sa rozprestiera na ploche 20 000 metrov štvorcových. Okrem hotela sa tam nachádza reštaurácia, bar a kaplnka, v ktorej vám na požiadanie zorganizujú romantickú zimnú svadbu. Počas jednej sezóny majú 40 až 50 sobášov.

 

24 originálnych izieb a apartmánov

Jednotlivé priestory sú štylizované do atmosféry tohto kultového seriálu. Viaceré izby sa podobajú na komnaty, ktoré poznáte z televíznych obrazoviek. Nechýbajú ani sochy, ktoré predstavujú najdôležitejších hrdinov z Hier o tróny. V hoteli sa nachádza dokopy 24 alternatív na ubytovanie. Hostia majú k dispozícii 14 klasických izieb a 10 kvalitnejších apartmánov. V reštaurácii si zase môžete pochutiť na špeciálnom trojchodovom menu, ktoré taktiež nadväzuje na knižnú predlohu. Stoličky sú síce vytesané z ľadu, no zákazníci sedia na teplých kožušinách, takže to nie je natoľko nepríjemné. Súčasťou baru je zase veľká dominantná socha draka, ktorá mu dodáva špeciálnu atmosféru. Veľmi obľúbené sú desivé sochy bielych chodcov s výraznými modrými očami a najmä legendárny ľadový trón v životnej veľkosti, do ktorého sa chce usadiť nejeden fanúšik.

 

Neodporúčajú viac ako jednu noc

Teplota v tejto časti Laponska obvykle klesá na -35 stupňov. V ľadovom hoteli ukazuje teplomer počas prevádzky konštantne 2 až 5 stupňov pod nulou. Postele sú vyrobené z ľadu a okrem kožušín na prikrytie dostanete tiež termofor, ktorý vás má ochrániť pred priveľkým chladom. Napriek veľkej zime je noc strávená v takomto hoteli veľmi príjemná a pomáha aj pri lepšom dýchaní. Majitelia hotela však hosťom neodporúčajú stráviť tam viac ako jednu noc, pretože by to nebolo prospešné pre organizmus a mohli by ochorieť. Ak sa tam chcete vrátiť, musíte si urobiť krátku prestávku v klasických chatkách alebo v hoteli. Cena za bežnú izbu na jednu noc pre dvoch ľudí je 264 eur v hlavnej sezóne a 220 eur v mimosezóne. Apartmán pre dvoch je za 352 eur na noc v hlavnej sezóne a 294 eur počas menej vyťažených mesiacov. Celý komplex je otvorený do konca apríla, všetko závisí tiež od poveternostných podmienok.

 

Areál si pozriete aj bez ubytovania

Pokiaľ sa vám zdajú ceny za ubytovanie priveľké, môžete využiť ďalšiu a oveľa lacnejšiu možnosť. Za vstupné 15 eur sa môžete prejsť po celom areáli, pozrieť si všetky hlavné časti a zájsť do reštaurácie či baru. Pre turistov pravidelne organizujú rôzne doplnkové workshopy a pozrieť si môžete krátky film o výstavbe tohto jedinečného hotela.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia, Ilustračné
Foto: SITA / AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa