Ľadový rekord: Antarktídu pokorila prvá čisto ženská expedícia

2018-01-22 00:00:01 |   |    | 

Šestica britských vojačiek strávila na ľade 62 dní, prešla 1684 kilometrov a čelila silnému vetru a mrazom až do mínus 40 stupňov Celzia. Ako prvej čisto ženskej expedícii na svete sa im však napokon podarilo zdolať Južný pól bez akéhokoľvek pohonu.



 

Expedícia vojačiek britskej armády sa stala v sobotu prvým čisto ženským tímom, ktorému sa podarilo bez použitia akéhokoľvek pohonu prejsť naprieč Antarktídou. Ich trasa začínala 20. novembra pri ľadovci Leverett, odtiaľ pokračovali cez horské pásmo Thiel Mountains na Južný pól a v sobotu 20. januára dosiahli svoj cieľ v Hercules Inlett.

Britské vojačky mali podľa predpokladov na ľade stráviť 75 až 90 dní, nakoniec sa im trasu podarilo absolvovať za 62 dní. O úspešnom zavŕšení expedície informoval v sobotu v Londýne britský minister obrany Gavin Williamson. Vojačky museli čeliť vetru s rýchlosťou až 60 metrov za hodinu a mrazom do mínus 40 stupňov Celzia. Britská armádna expedícia prešla na lyžiach 1 684 kilometrov, vojačky za sebou ťahali sane vážiace 80 kilometrov. „Sú pre nás inšpiráciou a sú to vzory pre mladých ľudí po celej našej krajine," vyhlásil v sobotu britský minister obrany.

S nápadom na zorganizovanie expedície prišla 30-ročná armádna lekárka Nic Wetherhillová, ktorá absolvovala triatlon Ironman a rozhodla sa posunúť svoje hranice ešte ďalej. So svojou myšlienkou sa zverili kolegyni, 32-ročnej Nat Taylorovej, ktorá slúžila v Afganistane. Spolu vytvorili plán expedície aj spôsob, ako na ňu získať financie v predpokladanej výške 400 tisíc libier. Podľa vlastných slov chceli inšpirovať ženy akéhokoľvek veku a fyzických daností. Jedinou podmienkou výberového konania na miesto v expedícii bolo pohlavie a služba v armáde. Zapojilo sa 250 žien, pätinu pozvali na víkend vo Walese a 22 z nich postúpilo ďalej.

Od marca 2016 do marca 2017 sa v nórskom Lakselve konali tri viactýždňové sústredenia. Cieľom bolo naučiť sa základné pravidlá prežitia v polárnych oblastiach, vyskúšať extrémne podmienky tohto prostredia na vlastnej koži a naučiť sa základ bežeckého lyžovania. Neskôr sa k týmto úlohám pridalo plánovanie cesty, intenzívnejší fyzický tréning s nórskou armádou a zbieranie lekárskych údajov. Z niekoľkých výberových kôl napokon vzišlo šesť vojačiek, ktoré sa zúčastnili samotnej expedície.

K iniciátorkám projektu Nic Wetherhillovej a Nat Taylorovej sa pridali vojačky Sandy Hennisová, Zanna Bakerová, Jenni Stephensonová a Sophie Montagneová a táto šestica expedíciu úspešne absolvovala. „Je to úžasné. Stanovili sme si takmer nereálny cieľ a podarilo sa nám ho dosiahnuť. Nič nie je nemožné,“ povedala pre BBC Hennisová.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa