FOTOgrafie, ktoré vám vyrazia dych: Takto v skutočnosti rastú vaše obľúbené pochúťky

2018-03-26 00:00:01 |   |    | 

Vzduch, voda a jedlo - to sú tri veci, bez ktorých nedokážeme prežiť. No kým o prvých dvoch toho vieme veľa, o jedle sa to občas povedať nedá. Najmä keď k nám prichádza z obrovskej diaľky. Tušíte napríklad, ako rastie ananás, čo sú vlastne arašidy či aký je rozdiel medzi čiernym a zeleným korením?



 

1. PISTÁCIE

Pistácie pochádzajú z Blízkeho východu a strednej Ázie. Medzi najväčších producentov v súčasnosti patrí Irán, Spojené štáty americké a Turecko, vo veľkom sa však pestujú aj v Číne, Sýrii a Grécku. Rastú na nízkych púštnych stromoch s typickou šedou kôrou, ktoré dorastajú do výšky 3 až 9 metrov. Je to dlhoveká rastlina, ktorá sa môže dožiť až 200 rokov a to, na čom si tak radi pochutnávame, sú vlastne semená nádherných červených kvetov, ktoré kvitnú v strapcoch.

 

2. SEZAM

Sezamové semienka pochádzajú z rastliny, ktorej sa najviac darí v rovníkových oblastiach. Najväčšími producentmi sezamu je Tanzánia, Sudán a India. Jednoročná rastlina tam rastie do výšky jedného metra a má biele, žlté, modré alebo fialové kvety. Jedlé semená sa nachádzajú v 2 až 8 centimetrov dlhých tobolkách. Zaujímavé je, že práve sezam patrí k najstarším známym olejnatým rastlinám, pestoval sa už pred vyše 3000 rokmi.

 

3. KIWI

Hoci tomu pri pohľade na chlpaté ovocie len ťažko uveríte, kiwi v prírode pripomína hrozno, lebo tiež rastie na popínavých rastlinách. K najväčším vývozcom kiwi patrí Nový Zéland, Čile, Grécko, Taliansko, Francúzsko a Čína, odkiaľ rastlina pôvodne pochádza. Aj preto sa jej plodom niekedy hovorí „čínske egreše“. Zaužívanejší názov kiwi (alebo kivi) dostalo toto ovocie v roku 1974 podľa národného vtáka Nového Zélandu, ktorého svojim vzhľadom trochu pripomína.

 

4. ARAŠIDY

Arašidy sa zvyknú prezývať aj búrske oriešky, no v skutočnosti to nie sú orechy, ale strukoviny. Pochádzajú z podzemnice olejnej, ktorá sa pestuje v tropických a subtropických krajinách. Po prvýkrát bola rastlina domestikovaná v údoliach Peru, kde arašidy dodnes tvoria dôležitú súčasť kuchyne. V súčasnosti je však už najväčším producentom arašidov Čína. Ako napovedá názov, struky podzemnice rastú podobne ako zemiaky pod zemou.

 

5. VANILKA

Vanilka je nielen chutná, ale aj krásna - patrí totiž k orchideám. Pôvodne pochádza zo Strednej Ameriky, dnes sa pestuje najmä na Madagaskare a v Mexiku. Vanilkový struk je plodom popínavej rastliny, ktorá sa ovíja okolo kmeňov stromov. Má žltozelené voskové kvety, ktoré rastú v strapcoch, na jednej rastline tak môže byť až 100 strukov. Obľúbenú chuť a vôňu však získajú až dlhodobým sušením a fermentovaním.

 

6. MANDLE

Mandle sa síce nazývajú aj „kráľovnami orechov“, podobne ako arašidy však medzi orechy vôbec nepatria. Jedná sa totiž o semená stromu, ktorý je príbuzný našim broskyniam. No a mandľa je vlastne kôstkou v jeho plode. Pestuje sa najmä v Severnej Amerike a na Blízkom východe, mandľovníky však môžete vidieť aj počas dovolenky v Taliansku či Španielsku. Najväčším vývozcom mandlí sú Spojené štáty.

 

7.  RUŽIČKOVÝ KEL

Patrí síce do čeľade kapustovitej, nevyrastá však zo zeme. Hovoríme o ružičkovom keli (alebo kapuste ružičkovej), ktorý je mimoriadne zdravou súčasťou našej kuchyne. Pohľad naň mnohých prekvapí, „ružičky“ sú vlastne púčikmi, ktoré vyrastajú v pazuchách listov na dlhej stonke. Tá môže merať vyše metra a na jednej tak neraz narátate aj 50 ružičiek. Okrem Európy sa tejto neobvyklej rastline darí aj v Japonsku a Severnej Amerike.

 

8. ŠAFRAN

O vzácnych veciach sa hovorí, že ich je „ako šafranu“, a to odzrkadľuje aj astronomická cena tohto orientálneho korenia - jeden kilogram stojí asi 2600 eur. Treba si však uvedomiť, že je naň potrebných až 100 000 kvetov. V každom z nich sú totiž len tri blizny a tie sa zbierajú ručne. Šafran (alebo krókus) rastie prakticky kdekoľvek, za účelom získania najdrahšej koreniny na svete sa však pestuje najmä v Iráne a v oblasti Stredozemného mora.

 

9. KEŠU

Obličkovec západný, taký je oficiálny názov tropického stromu, ktorý nám dáva lahodné orechy kešu. V prírode by ste ich pritom zrejme nespoznali. Kešu sú vlastné jedlé nažky a nachádzajú sa v nepravom plode, ktorému sa hovorí „kešu jablko“. Opäť to teda z botanického hľadiska vôbec nie sú orechy. Obličkovec pochádza z Brazílie, odkiaľ sa rozšíril aj do Indonézie, Mozambiku a Indie.

 

10. ŠKORICA

Škorica je mimoriadne zaujímavou koreninou, nielen z pohľadu chuti a vône, ale aj pôvodu. Jedná sa totiž o sušenú mladú vnútornú kôru stromov škoricovníka. Obľubovali ju už starí Egypťania, ktorí ju začali dovážať okolo roku 2000 pred naším letopočtom. Strom pochádza zo Srí Lanky, v súčasnosti však väčšinu tejto koreniny produkuje Indonézia a Čína.

 

11. KAKAO

Toľkými zbožňovaná čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, teda semien kakaovníka. Je to vždyzelený strom, ktorý dorastá do výšky 5 až 8 rokov. Pochádza z hlbokých tropických oblastí Ameriky, kde sa pestoval už v 5. storočí. Strom má belavé až ružovkasté kvety, ktoré sa premenia na 30-centimetrový plod žltkastej farby. V jeho vnútri sa ukrýva onen zázrak - veľké biele semená, ktoré sa čistia, pražia a drvia na kakaový prášok. Najviac ich každý rok produkuje Pobrežie Slonoviny, Ghana a Indonézia.

 

12. KÁVA

To, čím je pre deti kakao, predstavuje pre väčšinu dospelých voňavá káva. Pripravuje sa z rozomletých pražených semien kávovníka. Nízka drevina kvitne bielymi kvetmi a červené dužinaté plody ukrývajú po dvoch semenách. Na jednom kre sa ročne urodí asi 2,5 kilogramu bobúľ, čo predstavuje pol kilogramu praženej kávy. Kávovník pestujú vo vyše 70 krajinách sveta, najznámejším producentom kávy je však jednoznačne Brazília.

 

13. ČIERNE KORENIE

Čierne korenie (ale aj biele, zelené či červené) je plodom rastliny piepor čierny. Je to tropická popínavá rastlina, dorastajúca do výšky asi sedem metrov. Kvitne malými kvetmi v dlhých strapcov, z ktorých sa potom vytvárajú plody. Bobule sú spočiatku zelené, neskôr po dozretí červené a po vysušení čierne. Rastlina pochádza z Indie, v súčasnosti je najväčším producentom čierneho korenia Vietnam.

 

 14. ANANÁS

Ananás patrí k najobľúbenejším tropickým plodom, na rozdiel od takého kokosu či pomaranča však väčšina z nás netuší, ako rastie. Ananásy sú vlastne dužinaté bobule ananásovníka chocholatého, ktoré zrastajú so stopkou a listeňmi. Na jednej rastline je len jeden plod. Ananásovník rastie vo vlhkých trópoch, pestuje sa v 82 krajinách vrátane USA, Thajska, Filipín, Brazílie či Číny.

 

15. KAPARA

Kapary v našich končinách nie sú až také známe, najmä v stredomorských krajinách však často dochucujú šaláty, mäso či omáčky. Málokto by pritom čakal, že sú to vlastne nerozvinuté púčiky kvetu rastliny s názvom kapara tŕnistá.  Nízky krík obľubuje suché svahy a niekedy ho môžeme vidieť napríklad aj na historických ruinách. Má nádherné kvety - veľké biele alebo bledoružové s viacerými neobvykle dlhými tyčinkami.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa