Fascinujúca hra prírody: Nádherné bubliny v ľade môžu zabíjať

2018-02-06 12:00:00 |   |    | 

Ľadovcové jazero Minnewanka sa nachádza kúsok od Calgary, vo východnej časti národného parku Banff. Na dĺžku meria 21 kilometrov a jeho hĺbka dosahuje 142 metrov. V nej sa ukrývajú viaceré záhady.



 

Aktuálne fotografie kanadského jazera Minnewanka zobrazujú nádherný jav - pod zamrznutou hladinou vidno záhadné bubliny. Čo však na prvý pohľad vyzerá ako výnimočný, ale nevinný prírodný úkaz, je v skutočnosti veľmi nebezpečné. Bubliny totiž nie sú vzduchové, ale jedná sa o vysoko horľavý  metán.

Plyn vo vode vytvárajú baktérie, ktoré spotrebovávajú mŕtve organizmy na dnes jazera, napríklad uhynuté rastliny. Za štandardných podmienok metánové bubliny nenápadne a neškodne vyplávajú na hladinu.

V teplotách hlboko pod bodom mrazu však zostali uväznené v pevnom ľadovom sarkofágu. Sami o sebe nie sú nebezpečné, keby sa však v ich blízkosti objavil oheň, hrozí explózia.

Zamrznuté metánové bubliny pritom nie sú jediným tajomstvom vôd jazera Minnewanka. Kanadskí dobrodruhovia ho vyhľadávajú aj mimo zimy. V roku 1912 a 1941 tu totiž vybudovali vodné elektrárne, ktoré zdvihli hladinu jazera o 30 metrov. Pod vodou skončil aj dovolenkový rezort Minnewanka Landing, kam chodili domáci aj turisti oddychovať už od roku 1888. Dnes lákajú ruiny starých hotelov, reštaurácií a chatiek už len zvedavých potápačov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Jazero Minnewanka, Kanada,Amerika,zima,zaujímavosti,príroda
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa