Najstrašidelnejší dom sveta: V tomto múzeu vám nebude všetko jedno

2018-02-12 00:00:01 |   |    | 

Sídlo rodiny Winchesterovcov v kalifornskom San Jose ťaží hrôzostrašná atmosféra i história. Jeho stavba prebiehala nepretržite 38 rokov, sedem dní v týždni a 24 hodín denne, lebo akákoľvek prestávka by vraj mala strašné následky. Mnohí veria, že dom stojí na tenkej hranici pozemského sveta a záhrobia, a preto sa tam už takmer 150 rokov zjavujú duchovia.



 

Sídlo v kalifornskom meste San Jose si nechala postaviť Sarah, vdova po Williamovi Winchesterovi. Dedič slávnej zbrojárskej firmy zomrel v roku 1881 ako 43-ročný na tuberkulózu. Zanechal po sebe nielen smútiacu vdovu, ale aj obrovský majetok v hodnote 20,5 milióna dolárov (ekvivalent súčasných 520 miliónov). Sarah zdedila aj takmer 50-percentný podiel v továrni na zbrane, ktorý jej prinášal asi 1000 dolárov denne (ekvivalent súčasných 25 tisíc).

Tri roky po smrti manžela sa Sarah Winchesterová rozhodla, že časť z dedičstva investuje do výstavby nového domova. Vtedajší bulvár tvrdil, že po smrti malej dcéry a manžela navštívila špiritistku. Tá jej povedala, že by mala opustiť svoj dom v New Havene a vybudovať nový domov na západe. Nielen pre seba, ale aj pre duše ľudí, ktorí zahynuli strelou z winchesterovky. Stavba prebiehala pod neustálym dohľadom majiteľky nepretržite sedem dní v týždni, 24 hodín denne až do jej smrti 5. septembra 1922. Špiritistka vraj Sarah varovala, že kým budú práce na stavbe pokračovať, bude žiť. Keď sa prerušia, zomrie.

Winchesterová nevyužívala služby architekta a sama vymýšľala, ako majú jednotlivé časti domu vyzerať. Výsledkom je bizarný labyrint, ktorý mal podľa niektorých zmiasť duchov, podľa iných zas umožňoval Sarah utiecť a schovať sa pred nimi. Pôvodne mala budova sedem poschodí, z ktorých však po zemetrasení v roku 1906 zostali len štyri. Nachádza sa v nich približne 161 miestností, ktoré dodnes ukrývajú mnoho čudných detailov. Okná, za ktorými je stena, dvere otvárajúce sa do prázdna, schody, ktoré nikam nevedú, tajné chodby, stĺpy postavené hore nohamií... To všetko vraj malo ulahodiť duchom, ktorí tu bývali. Kvôli nim dokonca pani Winchesterová spávala každú noc v inej izbe. Mohla si vyberať - v dome sa nachádza až 40 spální.

Dom je však zaujímavý nielen pre milovníkov mysterióznych záhad. Ponúka aj prehľad technológií, ktoré patrili v čase výstavby k tým najmodernejším. V sídle sa pre pohodlie majiteľky nachádzali tri výťahy, ústredné kúrenie, moderné splachovacie toalety, kúpeľňa s horúcou sprchou aj plynové osvetlenie, ovládané vypínačmi Zaujímavé sú aj ďalšie detaily, napríklad vitrážové okná, z ktorých mnohé vznikli u slávneho Tiffanyho, pavučinové vzory pre šťastie či opakovanie číslice 13. Stropy majú 13 panelov, v dome je 13 kúpeľní (a 13. z nich má 13 okien), 13 býva vešiakov v miestnosti aj schodov na schodisku, sitko do drezu má rovnaký počet otvorov a aj svietniku pre 12 sviečok pridali jeden držiak navyše. Dokonca aj posledná vôľa pani Winchesterovej mala 13 častí a bola podpísaná presne 13 krát.

Po smrti Sarah Winchesterovej v roku 1922 rozdelili celý jej majetok okrem samotného domu medzi osobnú asistentku a neter. Tá si vzala všetko, čo sa jej páčilo a zvyšok predala na dražbe. Podľa Winchesterovej životopisu trvalo vypratanie domu šesť týždňov, počas ktorých osem hodín denne odvážalo šesť nákladiakov všetok nábytok a ostatné zariadenie. Samotný dom Winchesterová vo svojom závete nespomínala a dedičky ho považovali za bezcenný.

Predal sa v dražbe za vyše 135 tisíc dolárov a už päť mesiacov po smrti Winchesterovej začal slúžiť ako neobvyklé múzeum. V roku 1924 ho navštívil aj slávny iluzionista Harry Houdini a noviny vtedy sídlo nazvali „Tajomným domom“, čo mu zostalo dodnes. Winchester Mystery House patrí aj vďaka tomu k najznámejším atrakciám v Kalifornii a je zapísaný v Národnom zozname historických miest.

Podľa sprievodcov však sídlo nenavštevujú len zvedaví turisti; údajne sa v jeho útrobách dajú stále vidieť aj duchovia a na fotografiách a videách sú neraz zachytené záhadné objekty. Neobvyklý príbeh Sarah Winchesterovej a domu, ktorý vraj postavila pre duchov, môžete od 1. marca vidieť aj v kine v novom horore Winchester: Sídlo démonov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa