Veľká noc vo svete: Niektoré jedlá sú podobné našim, iné vás prekvapia

2019-04-21 00:00:01 |   |    | 

Počas dvoch hlavných sviatkov roka je zaujímavé sledovať nielen jednotlivé zvyklosti, ale aj jedlá, ktoré sa objavujú na sviatočnom stole. Prostredníctvom nich spoznávame celý svet a symbolicky tak cestujeme aj v čase, keď zostávame doma so svojimi blízkymi. Poďte sa pozrieť, na čom si pochutnáva svet počas dní, keď na Slovensku z kuchyne rozvoniava šalát, vajíčka, údené mäso a klobásky.



 

Rusko

V žiadnej rodine v tejto krajine nemôže chýbať pashka. Pomenovanie je podobné paske, ktorá sa pripravuje na východe Slovenska, no recept je úplne iný. V Rusku ide o dezert, ktorý sa robí z kandizovaného ovocia, orechov, smotany, tvarohu, masla, vajec a korenín. Už tradične má tvar pyramídy a na jeho prípravu sa používa špeciálna forma. Na vrchu sa z tenkých plátkov mandlí vytvárajú rôzne posvätné znaky ako napríklad kríž.

 

Taliansko

Rozmanitosť talianskej gastronómie sa prejavuje aj počas Veľkej noci. Každý región prináša nejaký iný zaujímavý recept. Jedným z najobľúbenejších dezertov je koláč, ktorý pôvodne vznikol v okolí Benátok. Gubana sa pripravuje zo sladkého kysnutého cesta. To sa vyvaľká rovnako ako pri príprave našich kysnutých koláčov. Ich plnku však netvoria orechy, mak alebo kakao, ale zmes čokolády s hrozienkami, ktorá sa pokvapká alkoholom. Čím je cesto tenšie, tým je zákusok chutnejší.

 

Grécko

Hlavný sviatok pripadá v Grécku na nedeľu. Vtedy sa celá rodina stretáva pri pochúťkach ako pečená jahňacina, olivy, tzatziky, čo najviac druhov zeleniny a ovocia. Stôl sa musí pod nimi prehýbať. Okrem toho tam kraľujú aj dve zaujímavé tradičné jedlá. Prvým je koláč tsoureki, ktorý sa veľmi podobá našej vianočke. No v tomto prípade sa do cesta pridáva pestrá zmes korenín a pomarančová šťava. Do stredu sa pre šťastie zapeká na červeno sfarbené vajce. Druhou pochúťkou je tradičná grécka polievka, do ktorej sa pridáva cestovina, ktorú u nás poznáme pod označením slovenská ryža. Zvláštnu sviežu chuť jej dodáva vajce zmiešané s citrónovou šťavou, ktoré sa zamieša do ešte horúcej tekutiny.

 

Španielsko

Domáci gurmáni venujú najviac pozornosti dvom lahôdkam. Prvou je sladký toast (torrijas), ktorý je veľmi podobný tomu francúzskemu. Nakrájaný chlieb vložíte na noc do zmesi mlieka, cukru a rôznych korenín. Na druhý deň ho ešte obalíte vo vajíčku a opečiete. Každý kraj si pridáva vlastnú vychytávku, keď toast marinujú napríklad vo víne, so škoricou alebo s medom. Druhým tradičným jedlom sú koláče podobné šiškám, ktoré sa potierajú rôznymi polevami alebo sa jednoducho posypú zmesou cukru so škoricou.

 

Mexiko

Pre tunajších veriacich je Veľká noc veľmi významným sviatkom. Preto aj príprava ich najtypickejšieho koláča capirotada pre nich vyjadruje ďalšie prepojenie na kresťanstvo. Z gastronomického hľadiska ide o pudingový chlebík, do ktorého sa pridáva sušené ovocie, škorica a neutrálny syr. Všetky tieto prísady však so sebou prinášajú vyšší význam. Klinčeky symbolizujú klince, ktorými bol Ježiš pribitý na kríž. Škoricové paličky predstavujú kríž a chlieb je synonymom božieho tela.

 

Francúzsko

Vo Francúzsku nesmie na stole chýbať jahňacina. Tá sa má pripraviť len tradičným veľmi jednoduchým receptom, ktorý symbolizuje príchod jari a jednoduchý spôsob života všetkých kresťanov. Pri príprave sa použije iba jahňacie stehno, cesnak, olivový olej, soľ a korenie. V niektorých regiónoch pridávajú aj rozmarín. Mäso sa namarinuje a pomaly sa pečie v rozohriatej rúre.

 

Anglicko

Veľká noc znamená v Anglicku malé hody. Hlavným jedlom je pomaly pečené jahňacie stehno. Každá rodina si stráži svoj recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. K tomu podávajú dusenú jarnú zeleninu, kapustu, domáce kráľovské zemiaky a nesmie chýbať mätová omáčka. Ako predjedlo majú ich tradičné pečivo scones, ktoré sa pripravuje zo sušeného ovocia, kysnutého cesta a niekedy aj orieškov. K nemu sa podáva maslo a džemy. Ďalšia sladkosť prichádza na záver, keď na stole nesmie chýbať akýkoľvek dezert, ktorý obsahuje veľa čokolády.

 

Rakúsko

Tak ako na Slovensku, ani v Rakúsku sa tento sviatok nezaobíde bez údenej šunky. Tá sa všade pripravuje iným spôsobom. Najzaujímavejší recept pozostáva z chlebového cesta, do ktorého sa zabalí celá údenina, ktorá môže byť navyše obalená aj kyslou kapustou. Takto sa to nechá podkysnúť a pomaly sa pečie v rúre. Ako dezert sa ponúka koláč, ktorý má tvar ako naša bábovka. Reindling má však kysnuté cesto a plnky sa líšia podľa regiónov. Môže to byť napríklad kakaová zmes alebo škorica.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa