Nádej pre život na iných planétach: Vedcom sa prvýkrát urodila zelenina v skleníku na Antarktíde

2018-04-12 16:00:00 |   |    | 

Vedci pôsobiaci v Antarktíde dopestovali prvú úrodu zeleniny v skleníku využívanom v rámci projektu, ktorého cieľom je pomôcť v budúcnosti astronautom dorábať čerstvé potraviny na iných planétach. Informovala o tom agentúra AP.



Dokopy 3,6 kilogramu listového šalátu, 18 uhoriek a 70 reďkoviek sa podarilo dopestovať aj bez pôdy, denného svetla alebo pesticídov. Vonkajšia teplota vzduchu pritom dosahovala mínus 20 stupňov Celzia.

Nemecké centrum pre letectvo a kozmonautiku (DLR), ktoré koordinuje projekt realizovaný vo výskumnej stanici Neumayer-Station III nachádzajúcej sa na pobreží Antarktídy, vyjadrilo nádej, že do mája sa vedcom podarí dopestovať štyri až päť kilogramov ovocia a zeleniny týždenne.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zaznamenal už v minulosti úspech pri pokuse pestovať listovú zeleninu na Medzinárodnej vesmírnej stanici, podľa Daniela Schuberta z DLR je však antarktický projekt zameraný na širší rozsah druhov rastlín, ktoré by sa raz mohli pestovať na Marse či na Mesiaci.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa