Na návšteve Bajkalu: 7 zaujímavostí pri najväčšom jazere sveta

2018-05-28 12:00:00 |   |    | 

Bajkalské jazero je najväčším a najhlbším na svete. Vďaka skvelým prírodným podmienkam a dobrej kvalite vody sa tam výborne darí rybolovu. V jeho okolí sa nachádza niekoľko zaujímavých atrakcií, ktoré nabádajú k plánom na ďalšiu zaujímavú dovolenku v týchto končinách.



 

Irkutsk

Neoficiálnym hlavným mestom celej oblasti je Irkutsk, ktorý prezývajú aj sibírskym Parížom. Práve tam si môžete pozrieť reprezentatívnu vzorku nádhernej architektúry tohto regiónu. Charakteristické sú bohaté drevené zdobenia a typické vyrezávané ruské vzory, ktoré vidieť už na fasádach budov. V meste sa nachádza tiež historicky cenný ortodoxný kostol. Príjemnú prechádzku zažijete na promenáde popri rieke. Nenechajte si ujsť návštevu mestského múzea, ktoré ako jediné mapuje históriu regiónu okolo Bajkalského jazera. Mladí ľudia sa radi stretávajú na námestí Kirov, okolo ktorého je niekoľko podnikov s tradičnou gastronómiou, ale známe je tiež vďaka veľkej trávnatej ploche, ktorú v lete využívajú na pikniky a posedenia s priateľmi.

 

Skala Šamanka

Najčastejšie fotografovaným miestom pri tomto jazere je skala Šamanka. Nachádza sa v blízkosti pevniny na ostrove Olkhon a pôvodne ju nazývali Kamenný chrám. Vznikla prevažne z bieleho mramoru, vďaka čomu vo vode skvele vyniká a vytvára nádherný prírodný kontrast. Ak máte záujem, môžete sa ku nej previezť na malej turistickej lodi. V tejto oblasti žijú miestni šamani, ktorí v blízkosti skaly robia rituály na ochranu zdravia tunajších obyvateľov, ale aj turistov, ktorí prídu na túto ceremóniu. Práve podľa tohto zvyku dostala neskôr skala svoje nové pomenovanie.

 

Železnicou popri Bajkali

Priamo popri jazere nie je dobre vybudovaná cestná sieť. Preto ak si chcete pozrieť krásu tejto atrakcie, kúpte si lístok na miestnu železničnú dopravu. Táto trať je súčasťou Bajkalsko-amurskej magistrály a zo severnej strany obchádza aj samotný Bajkal. Po južnej časti sa zase preveziete po slávnej Transsibírskej magistrále. Časť trasy vedie cez tunely vyhĺbené v okolitých horách, vďaka čomu sa dostanete bližšie k pobrežiu a naskytne sa vám ešte krajší výhľad na obrovské jazero a rozmanitú prírodu v jeho okolí.

 

Listvjanka

Nenápadné mestečko, ktoré dostalo svoje pomenovanie podľa husto zastúpeného smrekovca opadavého, je turisticky atraktívne hneď z niekoľkých hľadísk. Pre dovolenkárov je Listvjanka dobre prístupná autobusom a z tunajšieho malého prístavu počas leta pravidelne vyrážajú lode na plavbu medzi okolitými mestami. V tomto bode ústi do Bajkalského jazera niekoľko riek, ktoré vytvárajú krásny vizuálny zážitok. Mesto má k dispozícii malú požičovňu bicyklov, takže môžete vyskúšať niektorú z cyklistických ciest v okolí. V reštaurácii si môžete pochutnať na dvoch hlavných špecialitách. Prvou je šašlik, ktorý pečú nad otvoreným ohňom a druhou je údený omul, špeciálna biela ryba, ktorá žije len v tomto jazere.

 

Turistika v okolí Bajkalu

V okolí jazera sa nachádza niekoľko pohorí, ktoré ponúkajú skvelú možnosť na turistiku. Miestni nadšenci preto založili združenie, ktoré postupne vytvára chodníčky, ktoré spájajú ich najzaujímavejšie oblasti. Tieto trasy vymýšľajú tak, aby turisti našli na oboch stranách plný komfort, mohli sa spokojne ubytovať a mali tam aj podniky na občerstvenie. Momentálne najobľúbenejšia trasa vedie z Listvjanky do ďalšej dedinky Bolšoje Golustnoje. Z časti prechádza horskou oblasťou a isté úseky trasy sa nachádzajú v blízkosti Bajkalského jazera, vďaka čomu budete mať nádherné výhľady na vodnú plochu. Táto túra trvá v závislosti od vašej výkonnosti 2 až 3 dni a je určená pre zdatnejších turistov.

 

Pobrežie Pešanaja

Niektoré oblasti Bajkalského jazera sú dobre prístupné pre verejnosť a zároveň ponúkajú kombináciu s peknými plážami vhodnými na kúpanie. Počas letných mesiacov je veľmi obľúbená najmä časť Pešanaja, ktorá sa nachádza v blízkosti skaly Šamanka. Časť z nej lemujú vysoké útesy, jeden z úsekov prechádza do hustého lesa a v niektorých miestach sa pohodlne dostanete až priamo k vode. Domáci a turisti si niekedy prenajímajú malé lode, ktoré ich zavedú práve do takýchto ťažšie prístupných oblastí, kde majú počas celého dňa skvelé súkromie a môžu si užiť ešte krajšie chvíle ako na pláži pri mori. Peschanayu nazývajú tiež Sibírskou riviérou a práve do tohto regiónu chcú prilákať čo najviac turistov.

 

Ostrov Ogoj

V Rusku sa nachádzajú len dve budhistické stavby. Jedna z nich sídli na ostrove Ogoj na Bajkalskom jazere. Tunajšia stúpa je z hľadiska tejto viery najvýznamnejšia a často k nej smerujú mnohí veriaci budhisti. Ak chcete, aby ste našli svoj vnútorný pokoj, alebo aby sa vám splnilo nejaké želanie, mali by ste túto sakrálnu pamiatku trikrát obísť v smere hodinových ručičiek a po celý čas by ste sa mali sústreďovať na svoje prianie. Pre turistov počas leta organizujú krátke plavby s možnosťou obzrieť si tento ostrov a nádhernú vyhliadku z neho. Ogoj je veľmi zaujímavý tiež počas zimy, keďže vodná plocha je vtedy tuho zamrznutá a môžete sa tam dostať aj pešo po ľade.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa