Dovolenka pri mori trochu inak: Kúpali sme sa v nórskom Osle

2018-07-18 12:00:01 |   |    | 

Oslo nepredstavuje kvôli svojmu studenšiemu podnebiu typickú letnú dovolenkovú destináciu. Pre hlavné mesto Nórska sú typické dlhé studené zimy s množstvom snehu a mierne krátke letá, od júna do augusta sa ale teploty šplhajú aj na 25 až 28 stupňov. Turisti vtedy nemusia obdivovať iba impozantné pamiatky, ale aj príjemné malebné pobrežie lemované mnohými polostrovčekmi a ostrovčekmi. Ich krásu treba objaviť a pozrieť si ju zblízka.



 

Oslo je síce menšie mesto, ale turistom ponúka všetko, čo si môžu priať. Historické zóny, severskú kultúru, príjemné počasie, more, ale aj nablýskané butiky, značkové obchody či luxusné jachty. Aj také je Oslo.

Každý z turistov si myslí, že hlavné nórske mesto je iba priemyselná metropola a prístav, väčšina tamojších obyvateľov sa ale chodí bežne opaľovať na prímestské pláže a aj sa kúpe v Severnom mori, ktoré im dokonca nie je studené. A to aj napriek tomu, že dosahuje teplotu maximálne 18 - 20 stupňov. Obyvatelia, ktorí tam žijú odmalička, si zvykli a v takejto studenej vode kúpu dokonca aj malé deti. Severania nevnímajú chlad, sú s ním spätí a naň zvyknutí. Môžete ich  vidieť v ľahkom odeve a žabkách aj počas chladných upršaných dní.

Oddych pri mori aj samotné kúpanie si chce vyskúšať aj mnoho turistov. Typické mestské pláže Paradisbukta, Huk, Tjuvholmen a Bleykoya nájdu na polostrove Bygdoy, Fornebu a tiež na polostrove Huk, ktorý je blízko Bygdoya. Krásne ostrovčeky, kde môžete obdivovať pláže a more, sú tiež Malwoya, Langwoya a Ulwoya, kde žijú väčšinou bohatí Nóri. Každý z nich vlastní jachtu, ktorú má priamo zaparkovanú pri svojom dome.

Spomínané verejné pláže sa nachádzajú pomerne blízko centra mesta. Sú dostupné mestskou hromadnou dopravou (autobusmi) alebo loďou. Všetkým plážam akoby predchádzal malý zelený park, kde miestni radi piknikujú alebo opekajú. Z tohto parčíku plnom stromov vyjdete na pláž, alebo sú pláže lemované rovno hlavnou cestou. Je ich možné vidieť z diaľky už počas cesty autobusom.

Väčšinou sú to pláže s  hrubozrnným pieskom, trávou alebo kamienkové. Pri mori sa zvyčajne nachádzajú aj veľké skaliská a bralá, ktoré ponúkajú priestor pre malebnú skalnatú scenériu. Rozhodne tu nie je možné očakávať nádherné dlhé piesočnaté talianske pláže, no dá sa na nich pekne nachytať bronz a osviežiť sa vo vode. More je tu prekvapujúco čisté, bez známok nedostatkov a nečistôt, hoci je Oslo prístavným a priemyselným mestom.

V diaľke vidíte z každej pláže centrum mesta, luxusné jachty a trajekty, ktoré premávajú väčšinou do Dánska či Švédska. Na väčšine pláží, napríklad na Huku či Paradisbukta, možno nájsť aj úžasnú prírodnú scenériu tvorenú skalami a hneď vedľa je možnosť občerstvenia sa v niektorom zo stánkov ponúkajúcich nápoje či niečo malé na zahryznutie.

Škandinávia je neopakovateľná, tak ako je neopakovateľné aj toto mesto. V Osle je čo ochutnať a zažiť. Pamiatok aj príjemných pláží je tu mnoho. Treba však poznamenať, že v iných častiach Nórska sa nedá kúpať vôbec, najmä vo fjordoch,  pretože tam more nedosahuje teplotu ani 10 stupňov Celzia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Natália Bosáková, TASR/AP
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa