Grécky ostrov Santorini zarába na mimoriadne krutej atrakcii, aktivisti volajú po jej zákaze

2018-06-28 00:00:01 |   |    | 

Grécky ostrov Santorini patrí k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám. Turisti sem prichádzajú kvôli oddychu na nádherných plážach, mnohí pritom ale považujú priam za povinnosť povoziť sa na ostrove na somárikovi. Ochranári však bijú na poplach a apelujú, aby ste sa tohto zážitku radšej vzdali. Chvíľková zábava ľudí totiž zvieratám spôsobuje hotové muky.



 

Grécky ostrov Santorini každoročne navštívia asi dva milióny turistov. Pre nich je ostrov rajom, no tunajšie somáre tu kvôli nim zažívajú doslova peklo. Domáci ich využívajú na vozenie turistov po tzv. somárskej ceste z prístavu do centra na vrchole vulkanickej skaly. Hoci táto cesta trvá pešo asi pol hodinku alebo dve minúty lanovkou, mnohí turisti sa rozhodnú odviezť sa nahor za poplatok šesť eur na somároch. Tie tak musia vláčiť náklad, na aký nie sú telesne prispôsobené, navyše musia na klientov čakať dlhý čas na páliacom slnku a bez prístupu k vode. A keď na nich konečne niekto sadne, majiteľ ich plieskaním núti k tomu, aby šli rýchlejšie.

Jazda na somároch patrí na Santorini k skutočne vychyteným aktivitám turistov. Zrejme však len tých, ktorým viac než na zvieratách záleží na vlastnom pohodlí. Ako totiž upozorňujú aktivisti, somáriky vozenie ľudí pomaly zabíja. Denne musia cestu s 520 širokými schodmi absolvovať nahor a dolu štyri či päťkrát.

Za úsvitu ich vyženú z polí a nasledovných osem až desať hodín strávia drinou v 30-stupňových horúčavách a bez prístupu k vode. Neraz sa nešťastné a vyčerpané zvieratá počas cesty zastavia, aby lízali mokrú stenu, ich jediný prístup k tekutinám. „Týrajú ich tak veľmi, že zvieratá krívajú a krvácajú,“ upozorňuje stránka Donkey Sanctuary, podľa ktorej sa neskôr starých a chorých zvierat majitelia zbavujú tak, že ich zhodia z útesu alebo z člna do mora.

Somáre boli domestikované asi pred 6000 rokmi v severnej Afrike a Egypte a odvtedy boli využívané rôznymi spôsobmi. Najskôr ich chovali kvôli mäsu a mlieku, pred asi 2000 rokmi ale prevážilo najmä nosenie tovaru, napríklad na Hodvábnej ceste od Tichého oceánu k Stredozemnému moru. Prekonať približne 6400 kilometrov dlhú trasu pritom trvalo niekoľko rokov a žiadne zviera ju neabsolvovalo celú.

Do prístavov v Grécku, Taliansku či v egyptskej Alexandrii dorazili somáre či mulice úplne vyčerpané, predovšetkým v Grécku ale aj tak rýchlo vypozorovali ich schopnosť šikovne sa pohybovať po úzkych cestičkách a začali ich vo veľkom využívať vo vinohradoch. Od Grékov tieto poznatky prebrali aj starovekí Rimania, vďaka ktorým sa somáre dostali aj do severnej Európy, Francúzska, Nemecka a Británie.

Dnes sa somáre a mulice po celom svete využívajú najmä v turizme, keď vozia ľudí alebo ich batožinu po pláži alebo po horských cestičkách. Ich životné podmienky sú však často žalostné a aktivisti upozorňujú tiež na to, že v ohrození sú aj samotní turisti. Na Santorini sa napríklad neraz stáva, že unavené zvieratá cestou nadol pritlačia svojim telom turistov o skalu a v roku 2017 dokonca jeden zo somárov istú Nemku udupal k smrti.

Pred jazdou by ste si teda vždy mali preveriť, či bude zvieratá počas celej jazdy sprevádzať zodpovedná osoba. Sedlo a vôdzka by mali byť kvalitné, aby nespôsobovali utrpenie človeku ani zvieraťu. Takisto by mal každý zvážiť, či jeho hmotnosť nie je pre zviera príliš veľká záťaž. Somáre by vždy mali mať prístup k čerstvej čistej vode a dostatok tienistých miest na odpočinok. Ak teda budete mať počas dovolenky aj vy príležitosť povoziť sa na tomto milom zvieratku, dobre ju zvážte. Nie sme na svete jedinými cítiacimi bytosťami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa