Zážitok na celý život: Košičanka Ivana sa kúpala s mantami obrovskými

2018-07-07 00:00:01 |   |    | 

Ivana Ďurčová strávila nedávno tri mesiace cestovaním po Ázii. Na Filipínach, v Thajsku aj na Bali zažila mnoho nezabudnuteľných okamihov, k tým najkrajším rozhodne patrí aj plávanie s mantami obrovskými na indonézskom ostrove Nusa Penida.



 

Manty obrovské patria k morských parybám z čeľade mantovitých, pre ktoré je typický pohyb pripomínajúci vtáčí let. Jedná sa o najväčší druh rajnokov, blízkych príbuzných žralokov. Dorastajú do veľkosti 3 až 5 metrov s rozpätím plutiev  6 až 7 metrov, ale bol spozorovaný aj jedinec s veľkosťou okolo 9 metrov. Manty žijú v hĺbkach 8 až 30 metrov pod hladinou mora a živia sa planktónom. Zazrieť ich na vlastné oči sa preto len tak ľahko nepodarí. Možné je to v oblastiach ako Manta Bay alebo Manta Point, ale len vtedy, keď je planktón na hladine. A aj vtedy treba mať kus povestného šťastia.

Ani Ivane sa počas šnorchlovacieho výletu spojeného s potápaním s týmito gigantmi nepošťastilo amanty stretnúť. V Crystal Bay ale videla nádherné farebné koraly, malé rybičky, ryby veľké aj jeden meter či podmorské múzeum. „Pozor však na silné prúdy, tento ostrov je len pre pravých dobrodruhov,“ upozorňuje Slovenka ďalších záujemcov o takéto kúpanie. Nastal predvečer odchodu a Ivana s priateľom sa nevedeli zmieriť s myšlienkou, že si  na jednom z mála vyhlásených miest.nakoniec s mantami nezaplávu. Odviezli sa preto skútrom do Crystal Bay (ten najkrajší západ slnka hýriaci všetkými farbami nájdete práve tam) a opýtali sa miestneho majiteľa lode: „My friend, za koľko rupií nás dvoch ráno zavezieš do Manta Bay, aby sme plávali s mantami?

Indonézan im ponúkol, že ich vezme súkromnou loďou, kde budú sami, za 200 000 rupií na osobu. Ekvivalent trinástich eur bola za takýto výlet naozaj výborná cena, Slováci sa teda s ich novým kamarátom Adim dohodli. Nasledujúce ráno ich už o ôsmej privítal povzbudzujúcimi slovami: „Dnes je dobrý deň, manty vidieť na povrchu a jedia planktón, je veľká pravdepodobnosť, že ich dnes uvidíte.“ Ivana s priateľom nasadli na loď a už hodinu pred klasickými turistickými loďami boli na mieste.

Tento náskok pred masou turistov bol mnohonásobne splatený. Videli hneď niekoľko mánt, dokonca aj baby mantu a baby korytnačku. „Tieto majestátne živočíchy okolo vás krúžia tak blízko, že v kútiku srdca tŕpnete, aby si vás nezmýlili s potravou pri tom, ako otvárajú svoju obrovskú papuľu. Sú priateľské a neškodné, ale vzbudzujú rešpekt. Podmorský svet je fascinujúci. Je to ako život z inej planéty,“ spomína Ivana.

Počas svojich ciest sa potápala aj na jednom z najkrajších miest na svete – Apo island pri filipínskom ostrove Negros s koralmi tak obrovskými a farebnými, až človek neveril vlastným očiam. Videla vraky japonských lodí z druhej svetovej vojny na ostrove Coron na Palawane, ktorý je považovaný za jeden z najkrajších ostrovov a pod hladinou sa stretla s nespočetným množstvom korytnačiek na indonézskych ostrovoch Gili Meno a Gili Air a s húfmi farebných rýb na thajských ostrovoch Ko Rang.

Koralové záhrady však postupne blednú nielen vplyvom globálneho otepľovania a otepľovaniu oceánov, ale aj kvôli nadmernému turizmu a v niektorých oblastiach takisto aj nevzdelanosťou miestnych rybárov, ktorí kedysi rybárčili pomocou dynamitu a ryby síce ulovili, ale zároveň aj zničili vzácne koraly naokolo. „Podmorský svet je nekonečný zdroj života a vidieť negatívne dopady dnešnej doby na tento fenomén láme srdce,“ uzatvára Ivana.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Ivana Ďurčová
Zdroj: ako, Ivana Ďurčová

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa