Plavba loďou: Zoznam poplatkov, ktoré by vás mohli nemilo prekvapiť

2018-08-19 00:00:01 |   |    | 

Láka vás plavba na obrovskej výletnej lodi, alebo už ju dokonca plánujete? V tom prípade určite počítajte s tým, že cena, ktorú ste zaplatili za pobyt, nie je konečná. Na lodi je totiž množstvo miest, kde na vás budú číhať poplatky. Očakávať ich teda môžete nielen vonku na miestach, na ktorých zakotvíte, ale aj v reštauráciách a baroch na lodi a tiež pri najrôznejších aktivitách, ktoré chcete na palube vyskúšať. Tu je zoznam poplatkov, ktoré by vás mohli nemilo prekvapiť.



 

1. Izbová služba

Zatiaľ čo na lodiach niektorých spoločností je izbová služba v cene plavby, na iných vás môže stáť v prepočte až necelých 8 EUR za jednu objednávku. Ide napríklad o lode spoločnosti Royal Caribbean a ďalšie.

 

2. Prepitné

Prepitné je na luxusnejších plavbách súčasťou ceny objednávky a predstavuje asi 10 EUR za osobu a deň, na obyčajnejších plavbách by ste ho však aspoň v menších čiastkach mali obsluhe venovať osobitne, aby ste neurazili. Prepitné by sa malo pohybovať medzi 15 a 18 %. Pre izbovú službu majte pripravené nejaké tie drobné.

 

3. Reštaurácie a bary

Pokiaľ nechcete jesť len v hlavnej jedálni, kde máte jedlo predplatené, určite vás to vyjde o niečo drahšie. Nie je nič zlé na tom, že si zájdete na nejakú špecialitu alebo si dáte v bare svoj obľúbený drink. Len je treba počítať s tým, že zadarmo to nebude.

 

4. Korkovné

Tento pojem ste pravdepodobne už počuli, ale možno ste sa s ním na vlastnej koži nestretli. Ide o to, že na loď si môžete vziať určitý objem alkoholu, aby ste si ho nemuseli kupovať na palube. Týmto spôsobom síce ušetríte, ale aj tak budete musieť zaplatiť korkovné, teda poplatok za každú prinesenú fľašku, ktorú na lodi vypijete.

 

5. Opatrovanie detí

Pokiaľ sa na plavbu chystáte s deťmi, určite si budete chcieť s partnerom dožičiť aspoň pár chvíľ len spolu. Pre tento účel je tu služba opatrovania detí,  ktorú vykonávajú profesionáli. Takýto servis však nie je zadarmo. Vo väčšine prípadov sa platí za hodinu opatrovania.

 

6. Voda a sódovka

Možná vás (ne)prekvapí, že niektoré nápoje, ako limonády, ľadový čaj alebo káva sú na lodi zdarma, avšak za balenú vodu si priplatíte – za menšiu fľašku to môže byť 2,5 EUR, za väčšiu približne 3,3 EUR. Na niektoré lode si môžete vziať zásobu vlastnej balenej vody, ale vždy si radšej nájdite informácie o tom, koľko jej môže byť. Najlepším riešením je objednanie denného zvýhodneného balíčka s nealko nápojmi, ten stojí 6 až 8 EUR pre dospelého, o niečo menej pre dieťa.

 

7. Kvalitnejšia káva

Niekto si vystačí s kávou, ktorú má v cene, iný túži po niečom lepšom. V poriadku. Za luxusnejšiu a kvalitnejšiu kávu si však tiež priplatíte. Cena takej kávy sa často pohybuje okolo 4 EUR  za šálku.

 

8.  Sauna a para

Chcete sa poriadne vypotiť? To tiež nebude zadarmo – na niektorých lodiach rozhodne nie. Závisí to tiež od toho, čo konkrétne si budete priať. Lepšie je však počítať s nejakým tým poplatkom navyše. Niekde sa dá kúpiť i permanentka za zhruba 20 EUR na týždeň, na ktorú potom môžete do sauny a pary chodiť tak často, ako si budete želať.

 

9. Aktivity a zábava

Obrovské výletné lodenabité atrakciami, ktoré budete chcieť vyskúšať a je len malá šanca, že odoláte. Niektoré z nich budú zadarmo, o tie sa rozhodne zaujímajte. Zároveň však majte na pamäti, že nebudete jediní, kto ich chce vyskúšať, preto je lepšie si rezervovať miesto a čas, pokiaľ je to možné. Také aktivity ako škola varenia alebo kurz salsy vás môžu vyjsť draho a je lepšie si ich nechať na pevninu.

 

10. Ďalšie poplatky

Stále to ešte nie je všetko, bohužiaľ. Každý totiž musí zaplatiť napríklad poplatok za to, že sa priplavil do konkrétnej destinácie a bude sa v nej pohybovať. Pripočítať môžete ešte výlety všade tam, kde zakotvíte, pokiaľ sa nebudete chcieť len na vlastnú päsť poprechádzať.

 

11. Doprava k lodi

A nakoniec ešte doprava k lodi a z nej. Vždy sa totiž musíte dostať k moru. Niektoré cestovné kancelárie už zahŕňajú cestu lietadlom k lodi do svojich cien, iné nie. O tom sa vopred informujte. Neskôr budete potrebovať transfer napríklad z letiska do prístavu a podobne. A samozrejme myslite i na cestu späť domov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Bigstock / Eso travel
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa