Vianoce ako súťaž: Toto sú americké mestá s najzaujímavejšou výzdobou

2018-12-09 00:00:00 |   |    | 

Američania milujú Vianoce a celý advent prežívajú veľmi intenzívnym spôsobom. Už na konci novembra ľudia vytiahnu z povál všetky dekorácie a začnú zdobiť všetko od obývačiek až po okolie domu. Nechýba trochu gýča, ktorý taktiež patrí k tomuto obdobiu. Jednotlivé rodiny a mestá premenia výzdobu na veľkú súťaž. Súperia v tom, kto ju bude mať krajšiu a viac oslávi príchod týchto sviatkov.



 

New York

Kto miluje Vianoce a všetko s nimi spojené, mal by sa aspoň raz za život pozrieť v tomto čase do New Yorku. Majstri okázalej výzdoby chcú ukázať svoj kumšt práve počas týchto sviatkov. I keď v meste nájdete hneď niekoľko krásne vyzdobených stromčekov, špeciálne miesto medzi nimi má ten, ktorý sa nachádza pri Rockefellerovom centre. Vyhľadávaným zážitkom je korčuľovanie na klzisku, ktoré sa nachádza v jeho blízkosti. Vianočná atmosféra sa postupne prenáša do všetkých štvrtí. Pri potulkách mestom je potom zaujímavé sledovať, ako tento sviatok ponímajú jednotlivé kultúry a akým spôsobom ho oslavujú.

 

Leavenworth

Vianočné mestečká majú krajšiu atmosféru, ak sa nachádzajú vo vysokohorskom regióne a môžu sa tešiť z veľkej snehovej nádielky. Práve to je veľkou výhodou Leavenworthu, ktorý sa nachádza v pohorí Cascade. Viacero budov je inšpirovaných nemeckou alpskou architektúrou. Keď na ne potom rozvešajú tisíce svetielok a vytiahnu vianočnú výzdobu, všetko zrazu vyzerá rozprávkovo. V centre vždy organizujú vianočné trhy, na ktorých podávajú typické európske špeciality. Nechýba varené víno, punč a ani čokoláda so šľahačkou. Počas zimnej sezóny patrí Leavenworth k najnavštevovanejším horským mestečkám v tejto lokalite.

 

Woodstock

Druhým vianočným americkým favoritom je Woodstock. Toto mesto sa často nachádza aj na vianočných pohľadniciach a je synonymom idylky tohto sviatku. I keď sú ulice a domy vyzdobené, vždy sa v tom snažia nájsť správnu mieru, aby jednotlivé časti zapadali do seba a vytvorili tak jednu z najkrajších výzdob v krajine. Jedinečnosťou tohto mesta sú konské záprahy, ktoré vozia turistov. Aj tie dostávajú počas Vianoc špeciálne ozdoby, ktoré pripomínajú blížiace sa sviatky. Pri prechádzkach mestom budete mať pocit, ako keby ste sa na chvíľku ocitli vo viktoriánskom Anglicku a za zvukov kolied sa necháte vtiahnuť jeho atmosférou.

 

Skaneateles

Fanúšikovia Charlesa Dickensa by si mali pridať do cestovateľského zoznamu Skaneateles. V predvianočnom období sa tam koná malý festival, ktorý je inšpirovaný jeho slávnym príbehom Vianočná koleda. Počas adventu organizujú sprievod, v ktorom sa nachádzajú alegorické vozy pripravené práve na tému tejto knihy. V tomto čase tam organizujú vianočné trhy a vrcholí aj príprava výzdob jednotlivých ulíc. Jeden z najkrajších stromčekov sa nachádza na konci móla, ktoré skrášľuje počas celých sviatkov. Domáci obyvatelia to berú aj ako príležitosť na stretávanie sa so svojimi priateľmi a podľa mnohých majú tieto podujatia veľmi príjemnú rodinnú atmosféru.

 

St. Augustine

Vianočnou atmosférou žijú aj mestá, ktoré nemajú zimný charakter. Napriek tomu, že im chýba sneh, všetko vyvažujú o to bohatšou výzdobou. St. Augustine vo Floride je najkrajšie ozdobeným adventným mestom. Už samotná radnica a malé námestie pred ňou sa pravidelne rozsvietia vďaka stovkám malých žiaroviek. Neďaleko pri pamätníku sa nachádza vianočný stromček, pri ktorom nikdy nechýbajú zabalené vianočné balíčky. Aj v tomto prípade si môžete zájsť na vianočné trhy, ktoré naladia domácich obyvateľov na príchod sviatkov.

 

Natchitoches

Niektoré mestá prežívajú Vianoce v skutočne veľkom štýle. Centrum Natchitoches je ozdobené vyše 300 000 malými svetielkami. Aby ich stihli nainštalovať do adventu, s prípravami začínajú už počas leta. Takto v predstihu plánujú aj množstvo akcií, ktoré sa tam v decembri konajú takmer každý deň. Malé koncerty žiakov tunajších škôl, vystúpenia umeleckých zborov, ale aj veľký vianočný sprievod, ktorého sa zúčastňuje veľa turistov. V centre sa nachádza viacero zachovalých historických budov. Časť z nich je sprístupnených verejnosti, takže počas obdobia pred sviatkami ich skrášlia vianočnou výzdobou a robia špeciálne vianočné tour.

 

Los Angeles

Mesto anjelov patrí k tým, ktorých obyvatelia sa veľmi radi pretekajú v čo najokázalejšej výzdobe. Ako keby takýmto spôsobom chceli kompenzovať, že si nemôžu vytvoriť tú pravú atmosféru aj za pomoci snehovej prikrývky. Pozorovať potom Santa Clausa, sánky a ozdobené vianočné stromčeky s palmami v úzadí je zaujímavým zážitkom. Pri návšteve Los Angeles sa choďte pozrieť aj na predmestia, kde uvidíte ako sa dokážu odviazať bežní obyvatelia, ktorí často svojimi domami predčia aj mestskú výzdobu.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa