8 hotelových izieb, v ktorých sa prepisovala história

2018-12-07 00:00:00 |   |    | 

Hotelové izby by niekedy vedeli rozprávať veľmi zaujímavé príbehy. Zatiaľ čo mnohé z nich zostanú navždy utajené, pár sa ich predsa len dostalo na verejnosť. Tieto apartmány sa stali dôležitou súčasťou dejín. Za zatvorenými dverami sa tam prepisovala história a vďaka tomu ich dnes poznajú takmer všade vo svete.



 

Izba 336, Peninsula Hotel, Hongkong

Keď Japonci vyhrali bitku o Hongkong, tak si ako miesto podpisu zmluvy o porážke vybrali práve hotel Peninsula. Ten bol pre Angličanov pýchou a takto ich chceli ešte viac pokoriť. K podpisu došlo v izbe číslo 336, ktorá odvtedy upadla do zabudnutia. Keď však hotel obnovili, noví majitelia sa začali zaujímať aj o tento priestor. Podľa historických dokladov našli jeho presnú polohu a izbu označili špeciálnou tabuľkou s popisom historických udalostí.

 

Talbot House, Poperinge, Belgicko

V minulosti bol Talbot House charitatívnom domom, ktorý poskytoval ubytovanie ľuďom v núdzi. Počas 1. svetovej vojny sa zmenil na útočisko pre vojakov akejkoľvek hodnosti a národnosti. Zakladateľom bol Neville Talbot, syn známeho anglického biskupa, podľa ktorého nesie tento dom pomenovanie. V týchto neľahkých časoch sa tam chodili vojaci zotavovať najmä z ťažkých psychických problémov, ktoré vznikli kvôli náročným podmienkam na fronte. Takýmto spôsobom ich chceli chrániť pred inými ľuďmi a izolovali ich dovtedy, pokiaľ sa nepostavili na vlastné nohy. V súčasnosti sa v hoteli nachádza múzeum a sedem miestností slúži stále na ubytovanie.

Talbot House.jpg

By Chielbuseyne

 

Izba 112, Shelbourne Hotel, Dublin, Írsko

Veľký boj o nezávislosť Írska vyvrcholil v roku 1922. Keď sa domácim revolucionárom podarilo oslobodiť a dosiahnuť vytúžený cieľ, mohli sa pustiť to spisovania novej ústavy. Pre tento veľký moment si vybrali hotel Shelbourne, kde pracovali na prvom znení tohto dôležitého dokumentu. Dnes už izbu 112 premenovali na „Ústavnú izbu“, nachádza sa v nej časť pôvodného nábytku ako stôl a stoličky a pre hostí ju prenajímajú už len na organizovanie súkromných večier.

Shelbourne,-Dublin.jpg
By Type17 - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

 

Izba 623, Mena House, Káhira, Egypt

V decembri v roku 1943 sa v Káhire konala veľká medzinárodná konferencia, na ktorej sa stretli Churchill, Roosevelt a Čankajšek. Veľké plány o vylodení v Normandii sa začali rodiť práve na tomto výnimočnom mieste. I keď sa väčšina debát konala vo verejných priestoroch, výnimočnú pozíciu získala najmä izba číslo 623. V tej býval Winston Churchill, ktorý svoj dočasný domov miloval kvôli výnimočnému výhľadu na pyramídy.

 

Izba 107, Hotel National, Moskva, Rusko

Písal sa rok 1918 a Rusko sa spamätávalo z veľkej revolúcie. Počas predošlých bojov bol Kremeľ v roku 1917 úplne zničený a novovzniknutá vláda nemala kde zasadať. Lenin a Trockij preto hľadali nové miesto, kde by sa mohli poprední predstavitelia štátu aspoň dočasne stretávať. Pri tejto príležitosti padla ich voľba na Hotel National, ktorý bol už v tých časoch štýlovým podnikom s veľkou prestížou. V izbe číslo 107 zorganizovali prvé zasadanie porevolučnej vlády a začali vládnuť krajine.

Hotel National Moscow.jpg
By A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

 

Cliveden House, Buckinghamshire, Anglicko

Keď sa stal Cliveden House dôležitým bodom jednej z obrovských káuz anglickej vlády, ešte nebol hotelom. Kedysi bol totiž majetkom chiropraktika Stephena Warda, ktorý tam organizoval veľa večierkov. Na jednom z nich nechýbal ani minister obrany John Profumo. Počas jedného momentu sa pri bazéne spoznal s mladučkou 19-ročnou modelkou Christine Keeler a neskôr s ňou nadviazal intímny vzťah. Po jeho prevalení sa z toho stal obrovský škandál, ktorý zatriasol anglickou vládou. Neskôr toto súkromné sídlo odkúpili a vybudovali tam luxusný hotel.

 

Prezidentský apartmán, Plaza Hotel, New York, USA

Kariéra skupiny The Beatles nabrala najväčšie obrátky po ich turné v Amerike. Keď sa objavili v televízii a zahrali svoje prvé hity, spôsobilo to hotovú hudobnú revolúciu. Ich fanúšičky dokázali pre nich od tohto momentu urobiť všetko. Obetovali veľa vecí, len aby sa stretli so svojimi idolmi. Keď skupina práve bývala v hoteli Plaza v New Yorku, vyčkávali dlhé hodiny na chodníku a kričali smerom k prezidentskému apartmánu na dvanástom poschodí, aby sa im ich idoly ukázali aspoň na pár sekúnd. Odvtedy sa táto izba pokladá za miesto, ktoré odštartovalo šialenstvo menom beatlesmánia.

 

Watergate Hotel, Washington, USA

Súčasťou veľkého komplexu Watergate Hotel vo Washingtone bolo aj sídlo Demokratickej strany. Členovia štábu prezidenta Richarda Nixona doňho vnikli násilným spôsobom, fingovali prepad a nainštalovali tam ploštice na odpočúvanie. Významný politik musel kvôli tomu neskôr rezignovať a táto kauza sa stala jednou z najväčších v dejinách americkej politiky. Dodnes je práve podľa hotela známa ako aféra Watergate.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa