Severná Kórea dokončuje prímorské letovisko, chce sa stať turistickou destináciou

2019-01-19 00:00:01 |   |    | 

Severokórejská ľudovodemokratická republika sa otvára svetu. Donedávna vojenské letisko Kalma sprístupnili pre civilné lety, v roku 2013 dokončili lyžiarske stredisko Masikryong a tak sa zdá, že prvých turistov čoskoro privíta aj veľkolepé prímorské letovisko.



 

V roku 2014 Severná Kórea predstavila svoj plán vytvoriť na pobreží medzi Wonsanom a horou Kumgang obrovskú turistickú zónu. Podľa letáku, ktorý bol o rok neskôr vydaný pre potenciálnych investorov, plánovala chudobná krajina investovať v oblasti v priebehu desiatich rokov takmer 8 miliárd dolárov.

Výsledky investície už vidno. V roku 2013 dokončili lyžiarske stredisko Masikryong a v súvislosti s ním otvorili pre civilné obyvateľstvo letisko Kalma, ktoré predtým slúžilo výhradne na vojenské účely. Podľa severokórejskej tlačovej agentúry už začali domáce aerolinky lietať medzi Wonsanom a Pchjonjangom.

Pobrežné pásmo známe ako Wonsan-Kalma Coastal Tourist Area sa nachádza medzi letiskom a východným pobrežím Kórejskej ľudovodemokratickej republiky v oblasti, ktorá bola predtým využívaná na vojenské cvičenia delostrelectva a odpaľovanie balistických striel, informuje tlačová agentúra AFP.

Letovisko má byť stredobodom rodiaceho sa cestovného ruchu tejto izolovanej krajiny, keďže Pchjongjang sa usiluje o rozvoj svojej ekonomiky. Ako uvádza oficiálna severokórejská tlačová agentúra, Kim sa nedávno v Singapure intenzívne zaujímal o „sociálny a ekonomický rozvoj“ tohto mestského štátu, ktorého ekonomika stojí aj na príjmoch z turizmu.

Podľa expertov všetko nasvedčuje tomu, že sa KĽDR postupne bude otvárať vonkajšiemu svetu. Podľa odhadov prichádza ročne do Severnej Kórey 100.000 zahraničných turistov, z ktorých drvivú časť tvoria Číňania, avšak Pchjongjang žiadne oficiálne údaje neposkytuje.

Na výstavbu letoviska, ktoré by malo do krajiny prilákať ešte omnoho viac cudzincov, bedlivo dohliada severokórejský vodca Kim Čong-un, ktorý vlani navštívil letovisko vo výstavbe najmenej trikrát. Údajne sa v tejto oblasti narodil a strávil tu detstvo so svojou matkou Ko Yong Hui predtým, ako ho poslali na štúdiá do Švajčiarska.

Wonsan má pôsobivú scenériu a jeho nespornou výhodou je aj malá vzdialenosť od Južnej Kórey. V prípade zlepšenia vzťahov oboch krajín, ktoré sa v ostatnom čase rysuje, by sem mohli obyvatelia Soulu cestovať vlakom. V minulosti prichádzali k hore Kumgang každoročne státisíce Juhokórejčanov, čo sa však zmenilo v roku 2008, keď severokórejský vojak zastrelil juhokórejského turistu, ktorý sa prechádzal mimo schválenej cesty.

Americkí pozorovatelia vo štvrtok uviedli, že výstavba gigantického plážového letoviska sa blíži k dovŕšeniu. Družicové zábery ukazujú rýchly postup prác na tejto rozľahlej lokalite, kde vodca nariadil príslušným činiteľom, aby naplánovali väčšie množstvo hotelov a reštaurácií, ako aj viacero herní, kín, viacúčelový štadión, akvapark i zábavný park, uviedla tlačová agentúra KCNA.

Otvorenie plážového strediska je plánované na október, keď bude krajina oslavovať 74. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce (KSP).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: KCNA
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa