Cestovanie je aj o odvahe: 7 jedál, ktoré neochutná hocikto

2019-05-17 00:00:01 |   |    | 

Počas cestovania by sme mali spoznávať svet nielen prostredníctvom pamiatok, prírodných atrakcií a povahy domácich obyvateľov. Veľkú úlohu zohráva aj domáca gastronómia. Tá je nie raz poriadnou skúškou aj pre skúsených turistov. Na niektoré jedlá totiž potrebujete väčšiu guráž ako na návštevu strašidelných pamiatok.



 

Surströmming, Švédsko

Internet je plný videí ľudí, ktorí sa pokúšajú po prvýkrát ochutnať túto netradičnú švédsku pochúťku. Odvaha ich však prejde už po pár sekundách od momentu, ako zacítia jeho arómu. Surströmming sa totiž vyrába z baltických sleďov, ktoré prechádzajú fermentačným procesom. Majú výrazne hnilobný zápach, ktorý podľa popisov pripomína kôš plný niekoľkotýždňových smetí. Najprv sa natlačia do sudov a v druhej fáze sa uložia do konzerv. Na toto jedlo nemajú odvahu ani viacerí Švédi, ale s obľubou ním pokúšajú svoje návštevy z cudziny.

 

Balut, Filipíny

Na prvý pohľad to vyzerá ako obyčajné vajíčko, až po jeho otvorení príde veľmi nepríjemné prekvapenie. Vnútri sa totiž neukrýva žĺtok, ale malý kačací zárodok, ktorý je stále živý. Jedlo musíte poriadne pohrýzť, ale údajne má mäkké kosti, takže je to vraj rovnaký pocit ako chrúmať čerstvú sušienku. Na jeho konzumáciu nemusíte iba nabrať odvahu, ale najmä musíte prekonať svoje etické presvedčenia, čo dokáže prekročiť málo cestovateľov.

 

Khash, Turecko

Predstavte si stridžiu chalúpku na jednej nôžke a to, ako v nej varí večeru nejaká ježibaba. Keby ste jej nazreli do hrnca, istotne by ste si v mysli vybavili niečo podobné ako khash. Tento mäsový vývar sa pripravuje v arabských krajinách, veľmi často ho robia najmä v Turecku, Afganistane, Arménsku, Iraku alebo v Iráne. Väčšinou sa varí vo veľkom hrnci, do ktorého hodia kravské, kozie alebo ovčie paprčky a celé hlavy, ktoré pomaly dusia niekoľko hodín.

 

Casu Marzu, Taliansko

Casu Marzu je typickou delikatesou na Sardínii, neulahodí však každému. Syr sa totiž vyrába pomocou malých bielych červíkov, ktoré sa zapracujú do veľkého syrového bochníka. Tam žijú niekoľko týždňov, postupne vyjedávajú jeho vnútro a potom ho priamo tam aj vylúčia. Kvôli tomu má syr v konečnom dôsledku jemnú krémovú konzistenciu. Počas servírovania sa podáva so samotnými červami.

 

Had, Vietnam

Možno by ste nabrali odvahu na alkohol, v ktorom je namočený mŕtvy had alebo už uvarené jedlá, ktoré obsahujú aj mäso z tohto plaza. Vo Vietname vám však umožnia vybrať si priamo v podniku hada, ktorého zabijú pred vašimi očami. Toho potom spracujú kompletne celého, dokonca z niektorých častí sa jedia aj mäkké kostičky. No najväčšou skúškou je jeho srdce. To iba vyložia surové na tanier a keď vám ho naservírujú na stôl, tak v ňom ešte pracujú nervy a bude sa vám kvôli tomu na ňom a potom aj v ústach trochu hýbať.

 

Hákarl, Island

Okolo Islandu žijú žraloky, ktorých mäso sa nemôže spracovať v surovom stave, pretože by ste sa z neho mohli otráviť. Preto vymysleli spôsob, akým sa zničí toto riziko. Rybu najprv rozporcujú, potom ju rozvešajú na veľké háky a tak ju nechajú zavesenú v prirodzenom prostredí. Tým docielia hnilobný proces, ktorým vyrobia niečo podobné ako surströmming. V tomto prípade však zápach pripomína staré ponožky a žraločie mäso sa odporúča konzumovať s alkoholom, pretože je ťažšie stráviteľné.

 

Storočné vajce, Čína

I keď nám názov tohto jedla hovorí niečo iné, v skutočnosti sa pripravuje iba niekoľko mesiacov. Číňania obalia vajce v zmesi hliny, popola a nehaseného vápna. Tak ho nechajú voľne na vzduchu. Za pár mesiacov má želatínovú konzistenciu, žĺtok má zelenú až čiernu farbu, bielok je tmavohnedý a trochu priehľadný. Najhorší je však zápach, ktorý má silnú sírovú arómu.

 

Escamoles, Mexiko

Ide o ďalšiu obdobu kaviáru, ktorá sa predáva najmä v Mexiku. Na kaktusoch agáve nakladú mravce vajíčka, ktoré ľudia pozbierajú a zakonzervujú. Tie sa potom podávajú na chlebíkoch, alebo sa nimi zdobia jedlá. Medzi domácimi obyvateľmi sú veľmi cenené, pretože majú vysokú proteínovú hodnotu. Na pohľad sú však o dosť väčšie ako kaviár, takže pre niektorých je veľmi nepríjemné zahryznúť sa do nich.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa