Toxická romantika: Mladí Rusi sa chvália fotkami z raja, pravda však naháňa strach

2019-07-19 00:00:00 |   |    | 

Pre pár minút (pofidérnej) slávy a nejaký ten páčik (teda „lajk“) spravia čokoľvek. Reč je o influenceroch, o ktorých počúvame stále viac. Hoci by však mali ľudí „influence“, teda ovplyvňovať, v skutočnosti by ste sa ich radám mali neraz radšej vyhnúť. Dokazuje to aj najnovšia móda z Ruska. Sociálne siete totiž ovládli fotografie z nádherného, no veľmi nebezpečného jazera.



 

Jazero na okraji tretieho najväčšieho ruského mesta Novosibirsk síce prezývajú Sibírskymi Maledivami, jeho skutočný názov by sa však dal preložiť ako „Skládka popola“. To už tak lákavo neznie, oveľa viac to ale zodpovedá realite.

Jazero je totiž v skutočnosti skládkou odpadu z neďalekej uhoľnej elektrárne. Jeho nádhernú tyrkysovú farbu spôsobujú vápenaté soli a oxidy kovov, rozpustené vo vode. Tá jedovatá nie je, môže však spôsobiť nepríjemné alergické reakcie, ba dokonca poleptať pokožku.

Portál Siberian Times cituje Ulyanu Artamonovu, ktorá pri jazere nakrútila video ako z nejakého exotického raja. Zaplatila zaň však vysokú cenu. „Po návšteve som mala tvár pokrytú drobnými rankami,“ povedala Ulyana, ktorú trápilo aj sucho v nose a hrdle.

Ešte nebezpečnejšie je ale dno jazera, pokryté hustým bahnom. Zástupcovia Sibírskej energetickej spoločnosti (SGK), ktorej nádrž patrí, upozorňujú, že bez pomoci sa z neho nedostanete. „Prechádzať sa popri priehrade je ako kráčať po vojenskom výcvikovom priestore – nebezpečné a nežiadúce.“

Aj napriek tomu sem ale „autom, na koni či na bicykli“ prúdia tisíce zvedavcov. Niektorí si na brehoch nebezpečného jazera robia piknik, väčšina sem ale mieri s cieľom urobiť si čo najoriginálnejšiu fotografiu, ktorou by sa mohli pochváliť na internete. Svadobčania, mladí rodičia s novorodencami, no predovšetkým tzv. influenceri toto miesto preslávili po celom svete.

Jazero opisujú ako „rozprávkovú lokalitu, ktorú musíte vidieť“ a radšej nespomenú, že to tam smrdí ako prach na pranie. Fotograf Michail Rešetnikov pre Siberian Times povedal, že „keď prichádzate k jazeru, silno to tam zapácha saponátom, lúhom... Takej vody sa prirodzene nechcete ani dotknúť. Cítite, že to nie je bezpečné miesto“.

Vstup do jazera je už dávno oficiálne zakázaný. Po tom, čo sa oň po spopularizovaní začala zaujímať aj tunajšia prokuratúra a nariadila kontrolu dodržiavania predpisov o ochrane životného prostredia, SGK obmedzila prístup k nádrži a nariadila jej nepretržité stráženie.

Na „Sibírske Maledivy“ už dokonca chodia hliadkovať aj policajti. To všetko preto, lebo si mnohí ľudia aj napriek upozorneniam stále neuvedomujú, že sa zahrávajú s ohňom. „Určite to nie je Černobyľ, ale stále je to nebezpečné miesto,“ uzatvára jeden z komentárov na Instagrame.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa