Tajomstvá slávnych atrakcií: Ukrývajú v sebe skryté miestnosti pre vyvolených

2019-11-21 08:00:01 |   |    | 

Máte pocit, že známe atrakcie dôverne poznáte a ničím vás už nemôžu prekvapiť? Tak to zrejme ani len netušíte, že mnohé z nich skrývajú tajné miestnosti, do ktorých nahliadne len málokto.



 

Apartmán v Eiffelovej veži

Parížska monumentálna kráska bola srdcovou záležitosťou jej autora. Gustave Eiffel ju miloval natoľko, že sa pri konštruovaní rozhodol začleniť do nej aj návrh s priestorom pre niekoľko miestností. V jednej z nich si vytvoril súkromný apartmán, ktorý pravidelne využíval najmä počas pracovania. Odtiaľ mal stále pod dozorom stav celej veže a navyše si doprial aj nádherný výhľad na francúzsku metropolu.

 

Tenisový kurt v Grand Central Terminal

V čase budovania známej newyorskej stanice sa rozhodli urobiť tam aj priestory, ktoré by mali praktické využitie. Už v tom čase tomu dali multifunkčné prvky, ktoré sú tak trendové aj v súčasnosti. Grand Central Terminal sa preto mohol popýšiť tenisovým kurtom, ktorý navštevovala najmä smotánka. Odvtedy plnil viacero druhov využitia, nachádzalo sa tam nahrávacie štúdio aj apartmány a momentálne sa opäť vrátili k pôvodnému zámeru a vybudovali tam tenisový kurt pre luxusný súkromný klub.

 

Podzemné priestory pod Koloseom

Obrovská aréna si v minulosti vyžadovala špeciálne priestory, ktoré slúžili gladiátorom a personálu, ktorý sa staral o jej chod. Priamo pod Koloseom sa preto skrývajú pivničné priestory, kde kedysi chovali divoké zvery a zápasníci ich využívali na tréningy. Tie boli navyše prepojené pomocou tajných chodieb aj s okolitými budovami, aby gladiátorom zabezpečili dostatok súkromia. Takto sa mohli z Kolosea nenápadne vytratiť bez toho, aby ich otravovalo množstvo vtedajších fanúšikov.

 

Tajná chodba medzi galériou a palácom vo Florencii

Vasariho chodba vznikla na popud jedného z členov slávneho rodu Mediciovcov. Ten postavil tajné spojenie medzi dvoma slávnymi budovami vo Florencii, ktoré malo byť svadobným darom pre jeho syna. V súčasnosti spája známu galériu Uffizi s palácom Pitti. Vchod do tajnej chodby sa nachádza na prvom poschodí múzea a je skrytý za neoznačenými dverami.

 

Vínne pivnice v Brooklynskom moste

Asi nikto by nečakal, že sa v pilieroch jednej z newyorských dominánt ukrývajú nejaké tajné priestory. Autor Brooklynského mosta sa počas jeho výstavby musel spoliehať na štedré dary sponzorov. K nim patril aj významný americký liehovar, ktorý chcel od neho malú protislužbu. Hrubé steny mosta vytvárali výborné podmienky pre skladovanie alkoholu. Bolo tam dostatočne chladné prostredie a tma, kvôli čomu sa tam rozhodli vytvoriť vínne pivnice. Na tieto účely sa most využíval aj na začiatku 20. storočia, v súčasnosti sú už ale prázdne.

 

Krypta v Bazilike svätého Marka

Jedným z vrcholov návštevy Benátok je prehliadka slávnej Baziliky svätého Marka. Tá sa vyznačuje bohatou výzdobou a vzácnymi freskami. No pred turistami sa skrýva jedna ešte cennejšia miestnosť. Tou je veľká krypta, ktorá sa tiahne od bočnej kaplnky až k presbytériu. Na tomto mieste sa majú podľa legendy ukrývať pozostatky svätého Marka a neskôr tam pochovali aj pár členov tunajšej šľachty.

 

103. poschodie Empire State Building

Najznámejší newyorský mrakodrap má oficiálne 102 poschodí. V skutočnosti je tento údaj presný len pri používaní výťahov v Empire State Building. Keď vystúpite úplne na vrchu, vedú odtiaľ ešte jedny schody, ktoré vás dostanú na verejnosti neprístupnú vyhliadku a do priestorov, ktoré využívajú iba údržbári a personál tejto budovy. Tam sa dostanete na ďalšie poschodie, nad ktorým je slávna anténa.

 

Rušeň metra pod newyorským hotelom Waldorf-Astoria

Priamo pod Waldorfom-Astoria kedysi viedla jedna trať newyorského metra. Odkedy ju odstavili, zostali tieto priestory úplne opustené. Zaujímavosťou tohto miesta je, že jedine pod slávnym hotelom zostal jeden dobový rušeň, ktorý tam chátra spolu so stanicou. Dostať sa tam môžete len starým historickým výťahom, ku ktorému vedie vchod cez tajné dvere. V minulosti ho údajne využíval prezident Roosevelt, ktorý sa takto nenápadne chcel stratiť z očí verejnosti.

 

Tanečná sála na stanici Flinders Street

Jedno z tajomstiev prináša aj metro v Melbourne. Na treťom poschodí stanice Flinders Street sa v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia nachádzala známa tanečná sála. Tú potom zatvorili a premenili na luxusný klub, do ktorého ste sa dostali len so špeciálnym zlatým lístkom. Aj ten je už zrušený a teraz sa na obhliadku dostane iba pár vyvolených šťastlivcov.

 

Mini policajná stanica na Trafalgarskom námestí

V minulosti sa na londýnskom Trafalgarskom námestí pravidelne konali protesty chudobných obyvateľov. Polícia sa preto v roku 1926 rozhodla postaviť tam malú policajnú stanicu, aby tak mali všetko pod kontrolou. Na prvý pohľad vyzerá ako netradičná veľká lampa na podstavci, na ktorom sú nenápadné dvere. Za tými sa kedysi skrýval policajt, ktorý mal priamu telefónnu linku s centrálou Scotland Yardu, aby tak mohol rýchlo privolať posily. V týchto dňoch využívajú tento priestor na odkladanie pomôcok na upratovanie ulíc.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa