Nový rok vo svete: Nášmu zákazu hydiny či rýb konkurujú ďalšie zaujímavé zvyky

2020-01-01 00:00:00 |   |    | 

Každá krajina si pestuje svoje vlastné novoročné zvyklosti. U nás to je napríklad varenie jedla so šošovicou, aby bola rodina po nasledujúce mesiace bohatá, zákaz prípravy hydiny alebo rýb, aby vám z domu neuletelo alebo neodplávalo šťastie a jednou zo starých tradícií je nič si v tento deň nepožičať, aby ste sa nedostali do dlhov. Tieto zvyky sa spájajú s našou kultúrou, ale ako je tomu vo svete?



 

Prvý hosť s darmi, Anglicko

Na ostrovoch veria, že pokiaľ má byť ich rok šťastný, musí ich ako prvý navštíviť mladý muž s tmavými vlasmi, ktorý im prinesie vzácne dary. Medzi ne patrí chlieb, aby boli po nasledujúce mesiace sýti, soľ, aby boli po celý čas zdraví a uhlie, aby im bolo stále teplo a zároveň, aby si dokázali vytvoriť pohodlie vlastného domova.

 

Jedenie hrozna, Španielsko

Každý člen španielskej rodiny dostane pred polnocou misku, v ktorej má dvanásť bobúľ hrozna. Keď začnú o polnoci odbíjať zvony, mali by ste si postupne dávať do úst všetky kúsky tohto ovocia. Každá jedna z nich totiž značí, že budete počas nasledujúceho roka zdraví. V niektorých mestách sa stretávajú ľudia na námestiach, kde sa delia o spoločné strapce hrozna a tým zároveň vyjadrujú, že budú po celý čas žiť v mieri a spolupatričnosti.

 

Zemiaky pod posteľou, Kolumbia

V Kolumbii používajú jednu z tradícií, ktorá im má predpovedať, aký rok ich bude čakať. Ešte pred polnocou si musia pod posteľ uložiť tri zemiaky. Jeden z nich nechajú v pôvodnom stave, druhý bude celý očistený a tretí necháte z polovice čistý a z polovice bude mať šupku. Hneď ako začne odbíjať polnoc, vojdete do miestnosti a bez otáľania siahnete pod posteľ. Podľa toho, aký zemiak vytiahnete, tak budú vyzerať nasledujúce mesiace. Ak bude celý očistený, budete mať finančné ťažkosti, pokiaľ bude ešte celý, znamená to blahobyt. Tretí typ zemiaka značí, že vás v tomto roku postihnú starosti, ale aj príjemné udalosti.

 

Trhanie dokumentov, Argentína

Zaujímavý spôsob zbavovania sa starostí používajú v Argentíne. Posledný deň v roku strávia tým, že si prezrú všetky svoje dokumenty a vyradia tie, ktoré už nie sú potrebné. Veľmi často sa to týka najmä rôznych vyplatených dlhov alebo doriešených súdnych sporov. Tie potom potrhajú na drobné kúsky a čakajú až do polnoci. Spolu s ohňostrojmi vyhadzujú z okna aj tieto netradičné konfety, čo má pre nich významnú symboliku. Takto naznačujú, že minulosť majú nechať za sebou a nemôžu sa zaťažovať tým, čo už nezmenia.

 

Biela chráni pred duchmi, Brazília

Silvestrovskej noci pripisujú v Brazílii magickú moc. Podľa ich tradície vtedy vychádzajú do ulíc aj nespokojné duše mŕtvych ľudí, pred ktorými by ste sa mali ochrániť oblečením bielej farby. Taktiež by ste nemali zabudnúť uctiť si bohov mora. Ak bývate v blízkosti pobrežia, mali by ste do vody vhodiť niekoľko kvetín, ktoré budú symbolizovať určitú obetu. More vám za to vydá svedectvo o vašom nasledujúcom roku. Ak sa vzápätí smerom ku vám bude postupne valiť sedem vĺn, budete mať počas celých dvanásť mesiacov šťastie.

 

Večera v súvislosti so šťastnými číslami, Estónsko

Posledná večera v roku vám má priniesť pozitívne vibrácie, ktoré sa prenesú aj do nasledujúcich týždňov. Preto by ste podľa Estóncov mali mať na stole toľko chodov, ktoré by zodpovedali niektorému zo šťastných čísel. Malo by ich teda byť sedem, deväť alebo dvanásť. Tucet rôznych jedál vám prinesie najviac pozitívnych dní. Hostia by potom mali ochutnať aspoň malý kúsok zo všetkých pokrmov.

 

Cibuľa predo dvermi, Grécko

V niektorých častiach Grécka sa pridržiavajú tradície s cibuľou, ktorá má byť symbolom znovuzrodenia. Počas silvestrovského večera ju vyložia pred vchodové dvere, kde ju nechajú až do nového rána. Vďaka tomu má z nej zmiznúť všetko zlé a do domácnosti má priniesť len šťastie, pokoj a lásku. Ráno potom rodičia vyjdú von a deti budia tak, že im touto cibuľou jemne pobúchajú po čele, aby boli po celý čas zdravé a dobré.

 

Okrúhle ovocie, Filipíny

Počas celej silvestrovskej noci a taktiež počas celého novoročného dňa majú Filipínci na stole veľkú misu, v ktorej majú uložených dvanásť druhov ovocia. Každé z nich má mať okrúhly tvar, pretože takto symbolizujú prosperitu, šťastie a dobré zárobky.

 

Červená spodná bielizeň, Taliansko

Aj v Taliansku budete potrebovať na silvestrovské oslavy špeciálne oblečenie. Podľa ich zvyklostí by ste si mali obliecť červenú spodnú bielizeň, ktorá svojmu nositeľovi prináša šťastie. Vďaka tomu sa taktiež stalo tradíciou, že takýto kúsok oblečenia si často nájdete aj ako darček pod vianočným stromčekom.

 

Želanie šťastného roka zvieratám, Belgicko

V Belgicku dodržiavajú milú novoročnú tradíciu, ktorá nezabúda ani na štvornohých členov rodiny. Či máte nejakého domáceho miláčika, alebo chováte hospodárske zvieratá, hneď po blahoželaní svojim blízkym by ste mali zájsť aj k nim a popriať im taktiež veľa zdravia a šťastia. Takýmto spôsobom vyjadríte voči nim úctu za to, že vás strážia, robia vám spoločnosť v ťažkých chvíľach alebo sú vašim zdrojom obživy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa