KVÍZ: Európske metropoly z vtáčej perspektívy - spoznáte ich aj bez hlavných dominánt?

2020-04-08 00:00:00 |   |    | 

Paríž a Eiffelova veža, Barcelona a Sagrada Familia, Rím a Koloseum. Takmer každá európska metropola má minimálne jednu výraznú stavbu, vďaka ktorej jej siluetu spoznáme na prvý pohľad. Je to však také jednoduché aj bez nich?



 

Vybrali sme desať fotografií európskych metropol z vtáčej perspektívy, ktoré ale nezobrazujú ich najslávnejšiu architektonickú pamiatku. Pri pozornom pohľade však možno nájsť detaily, ktoré veľa napovedia. Koľko miest sa vám vďaka nim podarí spoznať?

 

1.

Na prvý pohľad možno túto metropolu nespoznáte. Keď však vašu pozornosť upriamime na pravý okraj fotografie, určite rozoznáte múry Kremľa a ďalej za ním na brehu rieky tiež Chrám Krista Spasiteľa. Obe stavby sú typické iba pre hlavné mesto Ruskej federácie - MOSKVU.

 

2.

Hoci je pre toto mesto typických hneď niekoľko iných dominánt, každý z jeho návštevníkov určite spozná na fotografii minimálne veľkú bielu budovu - pamätník Viktora Emanuela II. Pozornému oku potom neunikne Forum Romanum hneď za ním, ba ani Koloseum či Pantheón, ktoré patria k najslávnejším pamiatkam v RÍMe.

 

3.

Skúseným cestovateľom by mohla čo-to napovedať už poloha tejto metropoly. No aj ak ste ju ešte nikdy nenavštívili, zrejme vás niekoľko štíhlych vysokých vežičiek – minaretov nenechá na pochybách. Pri hornom okraji pevniny potom môžete spoznať Modrú mešitu a chrám Hagia Sofia a je jasné, že takto vyzerá z vtáčej perspektívy iba ISTANBUL.

 

4.

Hrad na kopci by sa mohol javiť ako veľmi typická dominanta, pohľadniciam z tohto mesta však dominuje skôr románska katedrála a žlté električky. Na brehu rieky si môžete všimnúť aj hlavné námestie Praca de Comércio, ktoré vám už určite napovie, že fotografia zachytáva LISABON.

 

5.

K typickej siluete tejto metropoly patrí známy most a od roku 2000 aj obrovské vyhliadkové koleso (na fotografii v ľavom hornom rohu). Ak prezradíme, že jeho názov je London Eye, určite nebudete mať problém určiť, že sa na fotografii pozeráte na LONDÝN.

 

6.

Na tejto fotografii zrejme väčšinu najviac zaujme budova vpravo. Niektorí z vás ju možno zaradia kamsi do Grécka, určite ale mnohí vedia, že v nej sídli parlament Rakúskej republiky. V ostatných stavbách potom môžete spoznať Prírodovedné múzeum, MuseumsQuartier, Justičný palác, piaristický kostol či ďalšie známe budovy v meste VIEDEŇ.

 

7.

Televízna vežu, ktorá dominuje metropole na fotografii, vám zrejme bude povedomá, ešte viac vám ale prezradia susedné budovy Červenej radnice a historickej katedrály. Svetoznáma ikonická Brandenburská brána na fotografii chýba, aj bez nej ale vieme spoznať nemeckú metropolu BERLÍN.

 

8.

Na prvý pohľad trochu mätúca fotografia, však? V skutočnosti však okrem tej najznámejšej ukrýva mnoho slávnych pamiatok. Most Pont Saint-Michel, strecha vzácnej kaplnky Sainte Chapelle a silueta historického aj nového Víťazného oblúka v diaľke nám jednoznačne napovedia, že sa nachádzame v PARÍŽI a na fotografii vidíme pohľad so strechy katedrály Notre-Dame.

 

9.

Aj toto mesto vyzerá pri pohľade z vtáčej perspektívy úplne inak, ako sme zvyknutí. Je pritom veľmi pravdepodobné, že ste ho už aspoň raz navštívili. Stačí si na fotografii všimnúť Kostol Matky Božej pred Týnom (Týnsky chrám) na Staromestskom námestí a určite aj bez Karlovho mosta či hradu spoznáte čarovnú stovežatú PRAHU.

 

10.

Na záver sme si nechali trochu ťažší oriešok, čarovnej urbanistike sme ale nemohli odolať. Poradíme vám, že na fotografii je známa metropola, nie však hlavné mesto krajiny, že leží pri Stredozemnom mori a jej dominantou je katedrála, ktorú ešte stále nedokončili. Teraz určite viete, že takto nádherne vyzerá pri leteckom pohľade BARCELONA.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa